https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pahor ob državnem prazniku, združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom sprejel tudi številne Prekmurce

18.08.2016 ob 9:00  

Ob včerajšnjem državnem prazniku, združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je Urad predsednika Republike Slovenije pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je na ta dan obiskalo blizu 150 obiskovalcev. Med njimi tudi župan občine Črenšovci Anton Törnar, Kulturno-turistično društvo Črenšovci, Združeni pevci Občine Črenšovci in Ela Hozjan, ki so prireditev obogatili z nagovorom in nastopi.

Obiskovalce sta pozdravila predsednik republike Borut Pahor in Tanja Pečar ter v sproščenem vzdušju odgovarjala na njihova številna vprašanja. Ob tej priložnosti je predsednik republike državljanom in državljankam čestital ob državnem prazniku in poudaril pomembnost dogodkov, ko je počasi nastajal prostor naše suverene države. Zbrane je nagovoril tudi župan občine Črenšovci Anton Törnar, ki se je predsedniku republike posebej zahvalil za priložnost in čast, da so danes lahko obiskali predsedniško palačo. Povedal je tudi, da se Prekmurci čutijo Slovence z dušo in srcem, kar izkazujejo tudi z dejanji, tako doma kot po svetu.

Kulturno so dogodek s pesmijo in recitali počastili člani Kulturno-turističnega društva Črenšovci in Združeni pevci Občine Črenšovci, prav posebej je nastop obogatila sedemletna Ela Hozjan iz Prekmurja, ki je predsedniku prebrala pismo svojih misli ob današnjem prazniku. V njem je izrazila ponos nad tem, da je Slovenka in se zahvalila svojemu očetu, ki vsako leto ob vsakem prazniku na balkon izobesi slovensko zastavo. Predsedniku republike je poklonila svojo risbo, v kateri je kot Prekmurka izrazila svoje občutke ob včerajšnjem praznovanju in še ročno izdelano punčko »babo«. Predsednik Pahor pa ji je v zahvalo za nastop tega dne in tudi na uradni proslavi pretekli teden v Prekmurju, podaril stekleni kip slavčka, ki ponazarja mir in dobrosrčnost.

Foto: predsednik.si

Dogodek v Predsedniški palači pa sta popestrila dva zakonska para, ki v teh dneh praznujeta 60. obletnico skupnega zakonskega življenja, obisk na dnevu odprtih vrat pa jima je pripravila njihova družina kot obisk presenečenja. Zakoncema je predsednik Pahor čestital za jubilej in vsakemu paru poklonil slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike kot simbol enotnosti in zahvale, da na svoj intimen način že toliko let skrbijo za ohranjanje vrednot, ki predstavljajo trdno oporo. Med obiskovalci so bili tudi člani reprezentance ameriškega nogometa Slovenije do petnajst let, ki se je prejšnji teden v Beogradu prvič udeležila evropskega prvenstva v ameriškem nogometu v tej starostni kategoriji in dosegla peto mesto.

Po uradnem delu so si vsi prisotni na dnevu odprtih vrat pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače in delovne prostore predsednika republike Boruta Pahorja, ki jim je v svoji pisarni odgovarjal na številna vprašanja, povezana z njegovim delom. Z zanimanjem so si ogledali menjavo častne straže garde Slovenske vojske, ki je tudi ob včerajšnjem državnem prazniku bila postrojena pred Predsedniško palačo.

Naj spomnimo, da smo se včeraj v Sloveniji spomnili združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na ta dan leta 1919 se je v Beltincih na ljudskem zborovanju zbralo več kot 20.000 ljudi in plebiscitarno podprlo priključitev Prekmurja matični državi po več kot 900 letih.

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        18.08.2016 ob 20:08 Murmar gost

        Kaže, da se je črenšovski župan "zresnil"? Tako se vsaj zdi v zadnjem času po njegovih uspešnih nastopih v javnosti. No, to bi bilo dobro za občino in zanj osebno.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.