https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

FOTO: Murskosoboški mestni svetniki burno o »davku na dež«, ki bo najbolj prizadel občane Murske Sobote in Černelavcev

Murska Sobota, 21.09.2016 ob 9:00  

Včeraj je potekala 15. redna seja Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota, ki je bila predvsem v znamenju »davka na dež«.

 

Omrežnina bo višja in delno subvencionirana

Mestni svetniki so precej pozornosti namenili sprejetju elaborata o ceni pitne vode. Sporen je bil predvsem dvig cene vode za občane. Dvigu so nasprotovali Modra lista Antona Štihca, zato so predlagali 30 odstotno subvencioniranje cene iz občinskega proračuna. S podpražitvijo se ni strinjala tudi SDS. Mestna uprava je nato predlagala subvencioniranje cene v višini 15 odstotkov. Mestni svetniki so po glasovanju slednji predlog podprli, svetniki Modre liste pa so kot so napovedali glasovanje obstruirali. 

»Lahko imamo življenje zastonj, vendar obstanemo za 20 let in ostanemo brez 10 milijonov evrov«

Župan dr. Aleksander Jevšek je ob zvišanju cene med drugim poudaril, da je to »zgodba z dolgo brado«, ki izvira iz leta 2005, ko so bile še številne nejasnosti. Danes pa je zaradi enakega števila priključkov in večanja stroškov amortizacije ceno potrebno dvigniti. Mestna občina Murska Sobota zagotavlja tudi številne druge subvencije. Po besedah Jevška je pred njo pomembno obdobje, ko bo na voljo 10 milijonov evrov evropskih sredstev, kjer je potrebno zagotoviti 3,5 milijona lastnih sredstev.

»Davek na dež« bo najbolj prizadel Mursko Soboto in Černelavce

Mestni svetniki so podprli tudi zvišanje cene čiščenja komunalne odpadne vode in padavinske vode z javnih površin in streh v mestni občini, kar je znano kot t.i. »davek na dež«.

Prebivalcem mesta Murska Sobota in Černelavcev se bo cena zvišala za 4,5 evra mesečno, za prebivalce ostalih naselij pa za štiri evre mesečno znižala. Svetnik Miran Forjanič je predlagal, da bi tako zbrana dodatna sredstva v prihodnosti namenila za sanacijo kanalizacijskega sistema. Mestni svetniki so predlog podprli.

Lidl bo gradil večjo trgovino

Mestni svetniki so med drugim potrdili spremembe zazidalnega načrta za obrtno cono. Lidl želi sedanjo trgovino porušiti in zgraditi na istem mestu večjo.

Mestni svetniki so sprejeli tudi Odlok o kategorizaciji občinskih cest in kolesarskih poti v Mestni občini Murska Sobota. Sprejeli so tudi sklep o dodatni olajšavi otrokom, ki so iz vrtcev odsotni za več kot en mesec. Če bo otrok zaradi bolezni odsoten več kot mesec dni, se bo plačilo vrtca lahko oprostilo.

Obisk predstavnika Komisije za preprečevanje korupcije

Pred koncem seje je mestne svetnike Jure Škrbec iz Komisije za preprečevanje korupcije podučil o hipotetičnih primerih morebitnega nasprotja interesov in predstavil več primerov pred katerimi se večkrat znajdejo mestne uprave in mestni sveti ob glasovanju o raznih kadrovskih predlogih.

Mestni svet je na predlog svetnice Jasmina Opec Vöröš sprejel sklep, da Mestna občina Murska Sobota predlaga Državnemu zboru Republike Slovenije, da sprejme avtentično razlago Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v zvezi z nasprotjem interesov.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.09.2016 ob 11:59 smc gost

      banda,škoda besed za te ;-) vi tudi dobite račun za 2 leti kda vas narod zbriše z političnega zemljevida.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.09.2016 ob 12:25 gost

      gente nikšega vraga....

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.09.2016 ob 12:56 indip gost

      svetniki , ki se ne dajo krej od korita in s misenostji ( tudi dame , predvsem pa ena ) da edini so v MS , ki nekaj vejo ali da samo oni nekaj " pomlijo " ,, končno pa , če se slama namoči od dežja jo trbej sušiti ali pa splesnijvi in tu vijdin že fejst plesnijvo - e bale

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.09.2016 ob 13:22 B gost

      Največji sr.... je v ton, ka če glij druge volimo, tej ka so na slikaj pa pridejo k kopanji. Po drugi strani pa ma komunala višek pejnez ka okouli posoja, zato nega sploj razloga, ka bi mi mogli tou plačuvati.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.09.2016 ob 13:23 resnica gost

      Kdo so ti svetniki, ki so to podprli, definirati ?! PREDLAGATELJ PA JE ŽUPAN ! Toliko za Info !

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.09.2016 ob 14:39 gost gost

      In potem bo Komunala spet "zgodba o uspehu"...ja na naših plečih!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.09.2016 ob 15:45 gost

      Ka pa gda je poleti suša in nega en mejsec dežja? Ali pa kak zadnja leta ka pozimi nega nej deža nej snega? Mater jin prkljavo ka si še vse nedo zmislili samo ka bi nas do gouloga obrali. Ges nebi nika pravo, če bi se iz teh bajnih pejnez ka jih plačujemo za razne komunalščine in ostale stroške občinskih podjetij te v toj našoj občini neka delalo, te se nebi buno. Ali pri nas se je že par lejt nej nika genolo. Vse ka se je zadnja leta napravilo so bile zasebne investicije iz kerih so se tudi delala razna krožiška in popravlale ceste. Blok z neprofitnimi stanovanji se je pa nazadnje zazido pred 15. lejtami. Tako dugo je naša občina tudi nej nika vlagala v razvoj mesta. Razen tistih par zgrešenih investicij ala muza pa podobna sranja. Gda de se tej keš ka ga plačujemo začno vlagati v razvoj mesta in v izboljšanje življenskoga okolja se več nemo buno. Do tečas pa ka san pravo - MATER VAN PRKLJAVO vsen tan v ton mestnon svejti.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.09.2016 ob 18:05 gostja ms gost

      Eni in isti že dvajset let sidijo v teh klopeh, modrujejo in nič pametnega ne naredijo. Plače vlečejo, razne sejnine, odbore vodijo in vse dobijo lepo plačano. Briga jih za dobrobit občanov, gledajo za sebe. Tu in tam nam vržejo kakšno drobtinico, in nam s tem dajo vedeti, da smo lahko srečni in veseli, ka oni za nas skrbijo- svetniki namreč. Res čudno, ka so eni in isti in ene in iste po vsaklih volitvah vedno pri koriti in se vedno znova dokopljejo stolčka v lokalnon parlamenti. Te ene in iste bi trbelo zamenjati, ker nimajo stika z realnostjo. Nov veter vedno odpihne stari prah in nova metla vedno drugače pometa od stare. Skratka menjati jih in ne več voliti, ker si dosedanji dolgoletni tega enostavno ne zaslužijo. Naredili in pokazali namreč v dolgih letih niso nič.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.09.2016 ob 20:47 stop gost

      E moj Jevšek, kaj je s teboj? Obečavo si svašta, zdaj se pa vidi, ka si nej nič boljši kot Štihec. Če ne veš nič drugo kot dvigovati komunalne dajatve in davek na dež, potem raje spokaj.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.09.2016 ob 21:04 gost

      Jebem jaz to KOMUNALNO na kanalu in v PARKU pa meterska trava. pa koga seto podpira. To zdaj imate vašega LEVIČARSKEGA župana. ČE je v penziji naj je v penziji ker za drugo tak ni.Tudi levi svetniki niso nič boljši.Boste že vdeli na naslednjih volitvah.Mamico vam POKVARENO - MARŠ

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.12.2016 ob 12:41 jebi ga gost

      zdaj davek na dež te pa davek oziroma števec na kurac ko do vijdli kelko si djebo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.