https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Beltinci uradno razglašena za prvo pomursko občino brez spornih prostotrgovinskih sporazumov

Beltinci, 30.09.2016 ob 8:30  

Beltinski svetniki so na včerajšnji 18. redni seji soglasno sprejeli sklep o razglasitvi Občine Beltinci za območje brez trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA.


Kot so ob tem pojasnili, Občina Beltinci ugotavlja, da  so trgovinsko-investicijski sporazumi TTIP, CETA in TiSA škodljivi za socialne, delavske, ekološke in prehranske standarde ter razglaša občino Beltinci za območje brez trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA. S sprejetjem sklepa so se zavezali, da bo Občina Beltinci aktivno nasprotovala sprejetju trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA prek sredstev javnega obveščanja in prek pravnih sredstev, ki jih ima na voljo. 

Po zgledu večjih evropskih mest proti sporazumom zdaj tudi pomurske občine

Pobudo o sprejetju izjave, je občinskemu svetu predstavil svetnik Iniciative za demokratični socializem Tomaž Rous. Kot je pojasnil, sprejem izjave sicer ne pomeni nobene neposredne pravno formalne zaveze: »Še vedno nas lahko odločevalci na državni ali nadnacionalni ravni preglasujejo in nam vsilijo svoje odločitve. Gre pa za obliko političnega pritiska, kjer želimo s skupno akcijo, podprto tudi s strani Skupnosti občin Slovenije, Ljubljani in Bruslju dati na znanje, da ima oblast pri nas ljudstvo, da si jo želi ohraniti tudi v prihodnje ter samo oz. preko svojih demokratično izvoljenih predstavnikov odločati o svoji usodi.« Izjavo je že sprejelo več večjih mest in občin po celotni Sloveniji in Evropi, vključno z nekaterimi največjimi mesti in prestolnicami (Dunaj, Rim, Trst, Graz, Madrid, Barcelona, Bruselj, skoraj celotna Italija, velik del Avstrije in Francije).

Foto: Google Maps

Sporazumi kot grožnja Pomurju

Kot še meni Rous, tovrstni mednarodni tajni sporazumi sami občini in Pomurju ne prinašajo nič pozitivnega: »Prvi bodo posledice občutili lokalni kmetje, saj bo trg preplavljen s ceneno in (po evropskih kriterijih) zdravstveno sporno hrano, pridelano na velikih farmah v lasti multinacionalk. Z le-temi  seveda nikakor ne moremo tekmovati, saj recimo v ZDA veljajo dosti manjši standardi, tako kar se same pridelave in predelave tiče, kakor tudi nivoja zaščite potrošnikov, nenazadnje pa tudi delavskih pravic. Obeta se nam torej čedalje manj služb in čedalje več genetskega inženiringa, mesa z rastnimi hormoni, kloriranih piščancev. Če je EU na tem področju s prepovedmi do nedavnega do neke mere še lahko ščitila lokalne proizvajalce in samooskrbno kmetijsko politiko, jih po sprejetju spornih sporazumov ne bo mogla več. Najbolj na udaru bodo pa bodo, nič kaj presenetljivo, kajpak manjši in srednji kmetje.«

Pri tem Rous izpostavlja šespecifično lokalno problematiko, in sicer npr. vprašanje frackinga v Petišovcih pri Lendavi: »Zaenkrat smo ga nekako še uspeli zaustaviti, a v primeru sprejetja zloglasnih sporazumov se bodo Angleži samo enostavno preregistrirali kam v ZDA ali Kanado in nas bodo enostavno s tožbami stisnili v kot, češ da jim z našimi previsokimi okoljskimi standardi oz. zakonodajo omejujemo dobiček . Čudila me nebi niti podobna taktika Dravskih elektrarn v zvezi z neizgradnjo hidroelektrarn na reki Muri. In če se komu zdi, da pretiravam - točno to se je zgodilo recimo Kanadi, ko se je njihovo podjetje Lone Pine preselilo v ZDA in sedaj toži državo Kanado zaradi prepovedi frackinga v njihovi državi. In takšnih primerov po svetu je seveda še kar nekaj.«

Zaskrbljen je tudi glede oskrbe s pitno vodo: »Tudi oskrba z vodo je recimo v omenjenih dokumentih opredeljena kot tržna dejavnost in jo kot tako ne more opravljati lokalna skupnost. Zelo dobro vprašanje je, kaj to pomeni za pomurski vodovod, ki je že v svojem lastnem kontekstu vsekakor poglavje zase, kakor tudi za kontradiktornost z občo pravico do vode, ki naj bi bila slejkoprej vpisana celo v našo ustavo.«

Ozadje sprejetja sklepa

Tajni trgovinsko-investicijski sporazumi med Evropsko unijo in ZDA (TTIP), EU in Kanado (CETA) ter večstranski sporazum o storitvah TiSA predstavljajo grožnjo demokraciji, delovnim mestom, suverenosti držav in lokalni samoupravi. Prav tako bodo znižali ekološke, delavske, socialne in prehranske standarde.

Sporazumi TTIP, CETA in TiSA se pripravljajo popolnoma netransparentno brez spoštovanja minimalnih demokratičnih standardov. Študije so pokazale, da domnevne gospodarske rasti, ki naj bi jih sporazumi prinašali, ne bo, nekatere simulacije pa kažejo na kar 600.000 izgubljenih delovnih mest širom Evrope. V primeru slovenskega gospodarstva bodo najmočnejše negativne učinke čutili v primarnem sektorju, na primer v kmetijstvu, ribištvu in rudarstvu, prav tako pa so občutljive panoge farmacevtska in avtomobilska industrija ter predelava živil.

Posebej je treba omeniti arbitražni mehanizem s kratico ICS (oz. ISDS), ki predstavlja paralelni sodni sistem za korupcije, preko katerega lahko tožijo države zaradi domnevne poslovne škode. To ne pomeni zgolj ogromnih sredstev, ki bodo obremenila proračune, pač pa tudi možnost ustrahovanja in preprečevanja sprejemanja zakonodaje, ki ščiti javni interes. Tako na primer tobačne multinacionalke tožijo države zaradi zdravstvenih opozoril na cigaretnih škatlicah, energrtski giganti pa zaradi uveljevljanja določil okolijskih zakonodaj.

Izjemno pomembno področje je tudi kmetijstvo. Poleg produktov, ki bodo preplavili evropske trge na škodo lokalne proizvodnje, je še posebej problematično, da so standardi v Severni Ameriki drugačni. V nekaterih primerih, kot sta regulacija prehranskih dopolnil ali gensko spremenjenih organizmov, tudi bistveno nižji. Še posebej je na udaru v Evropski uniji uveljavljeno previdnostno načelo, ki dovoljuje le trženje in prodajo proizvodov, pri katerih je vnaprej dokazano, da ne škodujejo ljudem in okolju. ZDA si namreč prizadevajo za uveljavitev načela tveganja, po katerem je dovoljeno tržiti in prodajati vse izdelke do trenutka, ko je dokazana njihova škodljivost.

Naslednje ključno področje sporazumov, še posebej sporazuma TiSA, je liberalizacija javnih storitev in javnega naročanja. V dokumentu Smernice za pogajanja o TTIP, ki ga je v javnosti predstavil Svet EU, lahko preberemo: »Cilj sporazuma bo povečati dostop do trgov javnih naročil na vseh upravnih ravneh (državni, regionalni, lokalni)«.

Privatizacija in liberalizacija javnih storitev temeljita na t.i. negativnem seznamu. To pomeni, da bodo trgu prepuščene vse storitve, z izjemo tiistih, ki bodo navedene. Hkrati sporazumi vsebujejo t.i zagozdno klavzulo, ki bo preprečila, da bi že liberalizirane javne storitve kasneje ponovno umaknili s trga. Vse to bo za občine prineslo izjemen pritisk na opravljanje svojih osnovnih funkcij.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.09.2016 ob 9:17 Tovariš - pardon učitelj gost

      Bože moj s kejn se v Beltincaj trgajo! Ge so delovna mesta kera ste obečali, ge so ? Milan pa Roman ge ? Volilci do van kmalu izstavili račun in slikanje na veselicah je nej zadosta ka de račun plačani! Svoj čas zapravlate za stvari na kere nemate vpliva in o stvareh za kere nemate pojma kak večijna lujde nej, ker so tajne. Torej kak odločate po svoje pameti in presoji če van je vsebina nej poznana? Zakoj torej zagunite čas za eno takšo populistično, kero vam je serverala združena levica zdaj kda je sporazum skoraj brez realnih šans. Zakoj torej zagunite čas za nekoj na koj tude, če bi eu ali vlada in državni zbor sprejela ta sporazum nimamo vpliva. Če de Špar ščel odavati izdelke iz ZDA kere so zavolo toga sporazuma prišle v EU de jih tude, jih tude bo pa če te se vij na občini strinjali s tejn ali nej Zresnite se pa nekaj delajte, nej pa ka postavlate balone, umetne trave, dvej kao množično obiskani hiše v lipe in v bratoncaj - ja izjemno pamentno porablenih 400.000 jurjov pa podpora trgovinskemu sporazumu.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.09.2016 ob 9:42 gost

      Ta občina je katastrofa od katastrofe! Tudi jaz sem na začetku volil Kermana, ampak če človek vidi, da mu ne gre in ni sposoben, zakaj vedno znova kandidira za župana! To pomeni da mu gre samo za lasten zaslužek, občina pa se ne premakne iz mrtve točke. Vsaka sprememba je dobrodošla, zato prosim gospoda župana, naj bo vsaj malo samokritičen, pogleda nazaj koliko let je zaradi njega šlo v nič in več ne kandidira za župana, čeprav ima zadaj močno podporo desetine občinskih kulturnikov in društev, ki požirajo občinski denar.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.09.2016 ob 9:55 gost

      Celo leto prirejajo različne prireditve, potem pa si konec leta za to podeljujejo priznanja - to pa je tudi vse!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.09.2016 ob 14:39 gost

      Kerman, kaj zaj bodo pa virtili anarholevičarji, ali smo tebe izvolili.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.09.2016 ob 17:29 gost

      Obćina NIMA ????-drugih bolj pomembnih problemov ???? Joj ka je zdaj tole za občinskega sveta in župana !!??? Nišče nič ne dela , tej pa samo sejnine pobirajo ! sram vas bilo !?

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.09.2016 ob 23:31 Gost gost

      Glavno ka mamo najdrakši davek. Center Beltinec z eko vrtom poleg ceste. Najdrakšo vodo, romsko naselje pa lepo dobi podarjeno komunalno ureditev.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.10.2016 ob 15:05 gost

      @Gost-tovariš-pardon učitelj-če gledaš samo do plouta tvojoga ogračeka maš zelo praf; problem je, ka se ešče da vplivati na razne CETE, pa TTIP-je, ker gda do tej prišli "od zgoraj doj", prejk naših servilnih neukih predstavnikof v vladi, de prekesno se buniti na nekšoj najnižji ravni. Delaj konkretno na svojon ogračeki, preventivno pa tüj malo za sousida...verjetno ne boš srečen, če ti predpišejo škropivo s šterin de tvoj sousid škroupo vrt, ker de letelo po tvojen tüj. Žal mi je samo, ka se tej ideje predstavlajo samo kak levičarske: mogle bi biti od vsej poslancof, ne glede na stranko, samo ka rejsan premišlavlejo za dobro domačij lüjdij. Floskule o ton ka momikandčane doj küjpili ali pa ka mo cenejši od kitajcof so pa malo preveč iz "trte izvite"; poglednite kak oni naravo vničavlejo:dnevni kopi se vidijo iz vesolja-so kak kobilice, kama pridejo požrejo in idejo dale...za vodo sploj ne vejmo, ka je 1/3 pitne vode že v rokaj tujcof. Dokeč nede vodovod nemamo pojma, gda de privat de pa prekesno; cejne gor, kvaliteta doj, te pa mo nazaj kipüvali za javno dobro vničene sisteme. Zato je fajn ka se je beltinska občina vpijsala v tej seznam, ne ven pa, če do to uspeli izvajati na dugi rok, oziroma gda z Lublane pride načiši paranč.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.10.2016 ob 15:20 gost

      Hmh, MS pa kot regionalno središče na to temo NIČ. Zanimivo, ali je to morda nezanimivo za MS, ali ima kaj za opraviti z dejstvom kdo je tu na "oblasti" in mora služiti (kapitalu) enako kot Ljubljana? Vsekakor zanimivo, a da se ni angažirala podobno predstavnica ZL v MS je pa dokaz o nesodelovanju "levičarjev" v pokrajini ob Muri; itak v MS zadeva ne bi šla skozi, ker imamo vse stranke, ki so v koaliciji z vladajočo, pa še opozicija je za tovrstne sporazume...Marki:Gringosi=1:0.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.