https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Previdno v naravi: Jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini že v polnem teku

04.10.2016 ob 13:00  

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je te dni začela jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini, ki se izvaja zaradi zagotavljanja zaščite odraslih živali pred začetkom parjenja. Akcija bo trajala predvidoma do sredine novembra.

Polaganje vab s cepivom bo uprava po državi izvedla s pomočjo letal z višine 300 metrov. Ti bodo poleteli z letališč Brnik, Murska Sobota, Portorož in Novo mesto in Slovenj Gradec, po potrebi pa bosta vključeni tudi letališči v Celju in Divači, so te dni sporočili iz uprave. Kot je ob 28. septembru - svetovnem dnevu boja proti steklini v Murski Soboti povedala Breda Hrovatin, vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali v upravi, bodo v teh dneh odvrgli 460.000 vab, to pa mora lisica pregrizniti. Uprava ob tem opozarja, da se vab ne sme dotikati. Če vsebina vabe vseeno pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto. Če kdo najde vabo na dvorišču ali vrtu, naj jo prime z vrečko in odvrže v smeti. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin cepljenje lisic proti steklini izvaja dvakrat na leto. Poleg jeseni akcijo izpelje v spomladanskem času oz. maja in junija s ciljem zaščite mladičev.

Foto: radost.hr

Slovenija je letos izpolnila pogoje Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE), da se razglasi za deželo brez stekline, navaja STA. Kljub temu pa ostajajo v veljavi vsi dosedanji ukrepi za varstvo pred steklino, saj je ta bolezen še vedno ena najtežjih, pri človeku tudi smrtna. Tako se hkrati z drugimi veterinarskimi ukrepi, kot so registracija psov, nadzor potepuških psov, itd. izvaja tudi cepljenje psov proti steklini. Država le tako lahko prispeva k ohranjanju zdravja in življenj ljudi in živali, so spomnili v upravi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.