https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Napad na župana Törnarja obsodila tudi črenšovska komisija za spremljanje položaja romske skupnosti

24.11.2016 ob 10:00  

Komisija za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Črenšovci je na včerajšnji seji obsodila nedavni napad na tamkajšnjega župana Antona Törnarja in pozvala k dialogu znotraj romske skupnosti ter med njo in večinskim prebivalstvom.

Obžalovanje so izrazili vsi predstavniki komisije, najbolj prepričljiv je bil brat enega od napadalcev, ki se mu je opravičeval v imenu naselja z upanjem, da se kaj podobnega ne bi nikoli več ponovilo. Enako odločen je bil tako imenovani poglavar naselja Ludvik Levačič, ki je naštel številne dosežke naselja, med drugim povsem urejeno infrastrukturo, za kar sta po njegovem mnenju zaslužna župan in občina.

»Črenšovci so bili primer dobre prakse, zdaj pa smo pljunili na naše 15-letno delo. Sam se nimam za poglavarja, me pa tako nazivajo ljudje, ki cenijo moje delo. Imel sem ogromno klicev, tudi z ameriškega veleposlaništva me sprašujejo, kaj se dogaja,« je po poročanju STA povedal Levačič. Prav nanj pa je s strani romske svetnice Meri Horvat letelo največ očitkov, ker naj bi si kot predsednik romskega društva Romano pejtušago - romsko društvo Kamenci prilastil informacijski center v naselju in nekaterim onemogočal vstop vanj. Levačič ji je odgovoril, da so vrata centra odprta za vse, vendar le, če spoštujejo pravila. Törnar pa pojasnil, da je lastnik centra, ki so ga zgradili z denarjem evropskih razpisov, občina, ki tudi prispeva denar za vzdrževanje. S centrom pa upravlja omenjeno društvo in po županovih besedah se morajo v naselju dogovoriti o tem, kako ga bodo uporabljali.

Potem ko so obžalovanje zaradi incidenta izrekli vsi člani komisije, ga je v imenu Foruma romskih svetnikov obsodil tudi njegov predsednik Darko Rudaš. Opozoril pa je, da ni prav, da je zaradi napada posameznika ožigosana celotna romska skupnost, in pozval k dialogu.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Zato so 5. decembra tudi sklicali skupno sejo 11 županov in romskih svetnikov iz občin, kjer živijo Romi, da bi ustanovili sosvet za sožitje, ker se, tako Rudaš, sožitje ruši, odnosi pa slabšajo. Župan je o iskrenosti opravičil sicer nekoliko podvomil, češ da je problematika veliko bolj resna, kot se zdi na prvi pogled. Opozoril je na konkretne napade oziroma grožnje. Vztraja pa tudi, da napad nanj ni bil zasebna stvar in navaden gostilniški pretep, pač pa napad na funkcijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.11.2016 ob 14:10 kiri gost

      cigani geste zdaj ?? majku vam mogo be tej mene prijte na rokau ale pa vsi kere ce fakere pa močne delajo,isto puščinski nekšne frajere kda pa prideš na puščo se pa sposkrijejo...........

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.11.2016 ob 15:09 pišta gost

      Iz izjav Lajčija in Meri se vidi, da sami nimajo urejenih zadev med seboj. Očitno bodo morali pomesti pred lastnim pragom in umiriti nasilneže, ki potem mečejo slabo luč na vse Rome. Večina je dobrih in poštenih. Zato bi morali med seboj uvesti ničelno toleranco do nasilja, ki je potem vsem v sramoto. Nasilni posamezniki bi se hitro spremenili, če bi videli, da nimajo več podpore v lastnih vrstah in tudi ne v državnih institucijah. Napadalca na župana naj državni organi pregona in sodstvo obravnavajo, kot vsakega drugega kriminalca in nasilneža ne glede na raso, vero in spol.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.11.2016 ob 16:34 sds gost

      Kot cigan rojen, koc cigan vzgojen, ustvarjen za ciganijo

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.11.2016 ob 18:28 jasna gost

      ne vmesavlite vse cigane notri samo na tiste se spavite keri so taki kriticne pa keri so napadli zupana njega zaj malo naret vzamite druge pa pustite namiru ker drugi cigani niso stepli zupana zupan se pa naj razjasni zakaj je do tega prislo ker on najbol ve zakaj in kako je to prislo zato pa druge pustite namiru ker mislim da tukaj so ziher bili kaki dogovor z zupano pa ni tisto obljubo zadrzal toliko

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.11.2016 ob 18:36 gost

      tak san se pa ze dugo nej nasmejal! levacica so zvali z ameriskoga veleposlanistva!!!!! ha ha,

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2016 ob 13:39 Gost54 gost

        seveda da ga so! kaj pa ti mislis da nima on nobenih kontaktov itd. Ce ga nebi poklicali nebi tudi povedal kaj je res pa ja ni mali otrok da si mo nekaj zmisljeval! Ce te pa to tako muci da mislis da ni res se pa pozanimaj! ;)

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.11.2016 ob 19:54 gost

      obravnavati je isto kot ostale državljane, ne pa da pijan cigan povzroči nesrečo, bedasti strahopetni sodnik pa okrivi nepovzročitelja nesreče. Ko pa nepovzročitelj omeni priče, pa sodnik pizdarijo umakne.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.11.2016 ob 21:23 đomla gost

      rudaš in muc so njihovi voditelji ciganski pa te rudaš sklico sejo županov če pa cigani delajo probleme in velke socijale vlečejo pa istina da na puščo prideš pa se skrijejo v luknjo cigani pa še rudaš laže sam sebi na občine postaviti varnostnika

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.11.2016 ob 23:23 Toporišič gost

      Ka tou za enih komentarof...hujši ste kak v kakšnon realitij šowu...nikaj vas ne razmin...malo se potrudite pa pišite razumljivo !

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.11.2016 ob 18:04 gost bmw gost

      škoda ka beremo vse mogočne laži,pretep je bil, to naj reši sodišče,rejsan če se v enoj ciganskoj mali nemrejo med sebov strinjati in dobri biti kak pa te z drugimi, ludvek si je prilastil konjušnico in center meri pa romska svetnica neve reševat zadeve ,jest bi rejšo na lepi način če bi med njimi živi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.11.2016 ob 1:33 gost

      Socialne na sociali cvikajo, ka njin ciganjice lase vö sposkibejo!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      26.11.2016 ob 1:35 gost

      Evo vam zdaj medkulturni dialog pametnjakoviči, nasvidenje v naslednji vojni!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      26.11.2016 ob 1:43 gost

      Mi normalni smo vam "pametnim" že takrat rekli, da se bodo "reševalci" ponovili in ponavljali, evo, prvi kader je že tu. Medkulturni dialog z romi, joj joj bože mili, zaradi "previsokih" šol niste na realnih tleh!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      26.11.2016 ob 10:47 gost-audi gost

      kakšen kulturni dialog,,,prokleto da si eden Ludvek daje naziv poglavar, naj ide nekan v p...o m.....o,pa meri tudi nika neve pa je romska svetnica ,ludvek pa konjušnico in informativni center si prilastil zato pa fajn živi.pa ka do zdaj svetniki romski probali najti dialog naj vsak v svojem ciganskem naselju rešuje probleme, udeležence pretepa dobro kaznovati z zaporno kaznijo,,socialno dobivajo ka fešte majo se napijejo med sebov se bijejo pa te še spravijo na druge ...lopovi prokleti

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2016 ob 16:51 gost -1234 gost

        ti mogoče kaj ne paše, čas je ka se za sebe pobrigas pa svojo rit! nej pa ka nekoga tu zalis pa delas! Ludvik je dosta napravo za to naselje, svetnica pa zal ne. Nej so vsi romi ali cigani kak koli iste.! Te keri pa so to napravili to ze plačali fajn. Konjušnico pa informativni center si je nej prilastil. so pač pravila keri morejo vsi upostevati in je namenjen za celotno naselje kda nucajo kakše prosnje , kopije ka koli nej je pa ka do si pijaco levali tan in delali ka do oni sceli nej je to za 1 teden plus toga deca majo ucno pomoc in dosta se dogaja tak ka ja! Ti se pa prvo kak prvo za sebe pa svojo rit pobrigaj!

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      26.11.2016 ob 16:58 gost 1234 gost

      gost-audi : Svetnica meri je zal se nika nej naredla se pa trudi za naselje! nemre vse cez noc nastati pa ze napravleno biti! LP-gost1234

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.