https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Odprtje razstave ob 50-letnici neprekinjenega delovanja Mešanega pevskega zbora Štefana Kovača

Murska Sobota, 15.03.2017 ob 12:00  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti potekala otvoritev razstave ob 50-letnici neprekinjenega delovanja Mešanega pevskega zbora Štefana Kovača iz Murske Sobote. Razstava prikazuje delovanje zbora in to vse od leta 1967, kamor segajo njegovi začetki do danes.


Mešani pevski zbor Štefana Kovača je bi ustanovljen v jeseni leta 1967 na pobudo takratnega sindikata Občine Murska Sobota takratne Velike občine, ki jo je vodil Štefan Šabjan. Sindikat je izrazil pobudo, da se v Murski Soboti ustanovi pevski zbor, ker takrat zbora v tem okolju ni bilo. Zbor je bil ustanovljen z namenom, da bi predvsem sodeloval na takratnih proslavah in prireditvah.

Vloga Mešanega pevskega zbora Štefana Kovača iz Murske Sobote je bila v obdobju ustanovitve vsekakor izjemna, zato ker v teh 50-ih letih ni bilo nobene podobne ali sorodne pevske skupine na levem bregu reke Mure. Murskosoboški zbor je zagotovo imel neke vrste vodilno vlogo in je tudi najstarejši po stažu delovanja na levi strani reke Mure. »Potrebno je poudariti, da se je pri tem izmenjalo več kot 300 pevcev in pevk v zboru. Veliko od njih je odšlo v druge pevske skupine ali zbore in so tam bili nosilci zborovskega petja neke vrste promotorji in so nadaljevali to svoje poslanstvo, ki so ga pri Štefan Kovača začeli,« je povedal Miran Žilavec, ki v zboru poje že 35 let.

V začetku je zbor prepeval predvsem narodne in partizanske pesmi. Zdajšnji repertoar pesmi sega vse od slovenskih in tujih ljudskih, slovenskih in tujih umetnih, sakralnih skladb do spiritualov in zabavne glasbe.

V začetnih letih ustanovitve je bil zbor sestavljen predvsem iz zelo odraslih ljudi, ki so potem postali upokojenci in so iz zbora počasi odhajali. Dejstvo pa je, da danes takega interesa za zborovsko petje, kot ga je bilo pred 30 leti ni več. Danes mladi iščejo neke druge rešitve, drugo zadovoljstvo pri svojem prostem času ali pa je to pač odraz sodobne tehnološke dobe, je še povedal Žilavec. Zbor je imel v začetnih letih ustanovitve od 50 do 55 stalnih članov, ta številka pa se sedaj giblje med 25 in 28, morebiti je cilj celo 30 pevcev in pevk, da bi potem imeli pravo razmerje glasov, je dodal Miran Žilavec. Trenutna sestava zbora je pestra in to od študentov pa vse do upokojencev.

Mešani pevski zbor Štefana Kovača je ob otvoritvi razstave, pod vodstvom Tomija Bušinoskega zapel tudi nekaj ljudskih pesmi.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.