https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Mag. Franc Kuzmič v soboški knjižnici odprl razstavo Reformacija v Prekmurju

Murska Sobota, 14.04.2017 ob 8:00  

V sredo, 12. aprila, je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti potekal domoznanski večer, na katerem je avtor razstave mag. Franc Kuzmič odprl razstavo Reformacija v Prekmurju. Mag. Kuzmič je predaval o reformaciji v Prekmurju, kjer danes živi večina slovenskih protestantov. Razstava bo na ogled do 18. aprila 2017.


V Prekmurju danes živi večina slovenskih protestantov in zato Prekmurje predstavlja jedro protestantizma na Slovenskem.

Na naše območje so začetki reformacije prišli dokaj hitro. V Radgoni že leta 1541 sporočajo, da odprto pristopajo k Luthrovemu nauku, je povedal mag. Franc Kuzmič. Iz Radgone se je reformacija kmalu razširila tudi v Prekmurje, kar pomeni, da se je reformacija v Prekmurju pojavila sorazmerno hitro, to pa zaradi tranzitne trgovske povezave med vzhodom in zahodom. Poleg Lendave so najprej postale protestantske katoliške župnije Dobrovnik, Turnišče in Bogojina.

V Prekmurju je protireformacijske ukrepe začel izvajati Krištof Bánffy leta 1608, ko se je spreobrnil v katoliško vero in na svojem ozemlju dolnjega Prekmurja uvedel nazaj katoliško vero.

Protestanti so imeli z odvzemom vseh cerkva dve možnosti: odseliti se na tuje ali ostati doma in na tujem občasno obiskovati bogoslužja in se izobraževati. Kraji, kjer so bile protestantom dovoljene te pravice, so bili imenovani artikularni kraji. Najbližje Prekmurju sta bila Surd in Nemes Csó na Madžarskem.

Tolerančni patent Jožefa II. je leta 1781 prekmurskim evangeličanom prinesel svobodno delovanje. Leta 1783 so se tako protestantske občine oblikovale v Puconcih, Križevcih in na Hodošu, pozneje so se iz teh ustanov razvile še ostale.  

V župnijskih šolah se je takoj organiziral obvezni osnovnošolski pouk za vse otroke. Z leti so se pojavili še učbeniki – abecedniki, berila, katekizmi ipd.

Med leti 1573 in 1574 so na lendavskem gradu natisnili tri knjige v madžarščini. To je bila prva tiskarna na današnjih slovenskih tleh. V prekmurščini najdemo prve odlomke iz Svetega pisma že v prevodu Luthrovega Malega katekizma leta 1715.  

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.