https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Mladi iz petih držav iščejo načine za vključevanje v družbo preko športa

11.8.2017  

Športno društvo Bogojina, v okviru programa Erasmus +, s pomočjo Zavoda za razvoj mobilnosti mladih - MOVIT organizira že drugi projekt mladinske izmenjave. 45 mladih iz Litve, Slovaške, Italije, Hrvaške in Slovenije od 4. do 12. avgusta 2017 preko metod neformalnega učenja išče rešitve, kako mlade iz socialno šibkejših okolij z mehanizmi, ki nematerialno nagrajujejo, promovirajo in stimulirajo vrednote kot so solidarnost, dobrodelnost in samopomoč, vključiti v družbo preko različnih športnih aktivnosti.

V ta namen so v četrtek, 10 avgusta 2017, v vaškem domu na Pušči pripravili okroglo mizo. Udeleženci pa so skupaj z domačini izvedli športne igre.

Darko Rudaš, predstavnik romske skupnosti v Mestni občini Murska Sobota je povedal, da so v največjem in najbolj integriranem romskem naselju v Sloveniji. Zanimivo je, da prav preko športa, predvsem nogometa se je naselje, ki je staro 100 let, začelo vključevati v družbo. »V naši sredini imamo vrhunske športnike, nekateri so tudi člani državne reprezentance. Velja pregovor, če nisi nadarjen za šport ali glasbo, se ti ne piše dobro«, pravi Rudaš, ki je udeležence seznanil, kako poteka triatlon v njihovem naselju: tek do kopališča, preskočiš ograjo, preplavaš olimpijski bazen, ukradeš kolo in se pelješ nazaj domov.   

Namen izmenjave je, da udeleženci preko športa spoznajo načine vključevanja v družbo. "Da pokažemo udeležencem, kakšne možnosti imajo za vključevanje in kateri so tisti deli izmenjave, ki so v športu in niso del športa. Rasizem, izključevanja, stereotipi namreč ne spadajo v šport", je povedal Jožek Špilak projektni vodja projekta "We love spored". Na izmenjavi imajo 45 udeležencev, ki so nameščeni v Dvorcu Rakičan, kjer imajo tudi delavnice in razne aktivnosti. Obisk Pušče so izbrali, ker je Pušča en lep primer, kako so se domačini začeli vključevali v družbo in na ta način so hoteli pokazati primer dobre prakse na samem licu mesta. Udeleženci so sicer na izmenjavi pričakovali žogo, šport, ampak, kot je povedal Špilak, so tam zato, da preko športa iščejo načine za vključevanje v družbo.

Organizator in partner v projektu je tudi ŠD Bogojina. Tomaž Gregorec, tajnik in aktivni član ŠD Bogojina je povedal, da sedaj že drugič organizirajo mednarodni projekt mladinske izmenjave in na podlogi dobrih izkušenj so se odločili, da projekt nadgradijo. V ŠD Bogojina deluje čez 100 članov, ki prihajajo iz sedmih vasi, večinoma iz občine Moravske Toplice. Njihova glavna dejavnost je nogomet, poleg tega pa se ukvarjajo z organizacijo športnih dogodkov, družinskih olimpijad, iger, kolesarskega maratona kot tudi turnirjev, do organizacij mednarodnih projektov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.