https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vitamin C in vse, kar morate vedeti o njem

03.10.2017 ob 7:30  

Poletje se je s temperaturami poslovilo in še malo pa bomo s polno paro zakorakali v jesen. Minljivost narave, pravljične barve, šumenje listja in uživanje le tega, nas mamljivo vabi, da smo del te pravljice. A ker je jesen pogosto obdobje prehladov ter bolezni, mnogokrat pozabimo nase in zato je priporočljivo, da pravi čas poskrbimo za svoj imunski sistem.


Eden glavnih odganjalcev prehlada pa so vsekakor vitamini. Z besedo vitamini se označujejo organske spojine, ki so osnova za opravljanje osnovnih življenjskih funkcij. Vitamini so esencialna hranila, saj jih človeško telo samo ne more sintetizirati, zato jih je potrebno vnašati s primerno prehrano.

Vitamin C

Poznan je tudi kot askorbinska kislina (askorbat) in je eden najbolj poznanih med vsemi vitamini in edini, ki ga nikakor ne moremo zaužiti preveč.

Zakaj je dober?

V telesu je z namenom, da opravlja zaščitno funkcijo, saj sodi med antioksidante. Le-ti pa ščitijo tkiva pred raznimi poškodbami. Deluje protivnetno, uničuje strupe v telesu, krepi imunski sistem, vpliva na delovanje ščitnice in je odličen pomočnik v boju proti kilogramom. Naloge vitamina C so, da preprečuje nastanek raka, je v pomoč pri celjenju ran, znižuje previsok krvni tlak, odličen je pri zaščiti žil, saj je znan po tem, da prepričuje LDL holesterolu, da bi oksidiral in se začel nalagati v žilah.

Kje ga najdemo?

Najdemo ga v živilih rastlinskega izvora, največ pa v sadju in zelenjavi, kot so paprika, ohrovt, brokoli, koleraba, zelje, kivi, pomaranče, ananas, črni ribez, jagode, papaja, temno listnata zelenjava, zelišča (timijan), guava, čili,…

ŽIVILO

MILIGRAMI (100g) - cca

Guava

228mg

Rumena paprika

184mg

Črni ribez

181mg

Ohrovt

120mg

Kivi

105mg

Brokoli

93mg

Papaja

62mg

Koleraba

62mg

Jagode

59mg

Pomaranča

59mg

Ananas

48mg

Zelje

42mg

Maline

28mg

Limonin sok

28mg

 

Koliko ga zaužiti dnevno?

Priporočena dnevna doza vitamina C je 70 - 200mg, lahko pa ga zaužijemo brez težav od 1 – 3g na dan, saj ga ne moremo zaužiti preveč. V kolikor bi ga zaužili preveč, ga v roku 24 ur izločimo s sečem, saj naše ledvice zadržijo zgolj del vitamina C. Je pa res, da se količina dnevnega vnosa močno razlikuje po tem, kdo ga uživa (otroci, nosečnice, rakasti pacienti, pacienti s prehladom) in ali mu odmerek priporoči zdravnik. 

Starost

Vitamin C (mg/dan)

Odrasli po uredbi EU

80 mg

Otroci do 3 leta

20 mg

Otroci do 8 leta

45 mg

Odrasli moški

110 mg

Odrasle ženske

95 mg

Nosečnice

105 mg

Doječe matere

125 mg

Prenizki vnos

V kolikor telesu primanjkuje vitamina C, pride do bolezni – pri dojenčkih je to Möller Barlowa bolezen, pri odraslih pa skorbut. Bolezni se izražajo v obliki motenj pri tvorbi kolagena. Pri otrocih nastanejo težave pri rasti in tvorbi kosti, kasneje pa so nagnjeni k krvavitvi v koži, sluznici, mišičevju in notranjih organih. Danes se v razvitih državah pomanjkanje vitamina C ne pojavlja več tako pogosto, v kolikor pa se kje še pojavi pa se kaže v utrujenosti, v zmanjšani storilnosti, v motnjah duševnosti, počasnem okrevanju ter v večji dovzetnosti za okužbe. 

Foto: pixabay.com

Previsoki vnos

Zgornja meja vnosa ni določena in po večini ne povzroča težav. Je pa smotrno se vprašati, ali je smiselno pretiravati, saj je absorpcija vitamina C pri visokih vnosih bistveno zmanjšana. V kolikor se zaužije več kot 2g dnevno lahko pride do draženja želodca in črevesja, ob tem pa je motena tudi absorpcija bakra, kar povzroča ledvične kamne. Odvečen vitamin C izločimo z urnim in blatom.

Absorpcija vitamina C

Pri običajnih vnosih se v tankem črevesju absorbira 80 – 90% zaužitega vitamina C. V kolikor se zaužijejo večje količine se absorpcija vitamina bistveno zmanjša.

Kdaj povečati vnos vitamina C

V kolikor smo prehlajeni ali imamo razna druga obolenja je potrebno vnos vitamina C povečati. Prav tako je priporočljivo vnos vitamina C povečati v kolikor ste kadilec, pod stresom ali uživate neprimerno prehrano (napačno in prekomerno prehranjevanje). Vse prej našteto močno povečuje porabo vitamina C.

Na kratko o vitaminu C

  • Imenuje se tudi askorbinska kislina
  • Je vodotopen
  • Ima antioksidativno vlogo
  • Sodeluje pri bioloških procesih
  • Sodeluje pri tvorbi kolagena
  • Pomembna vloga pri delovanju imunskega sistema
  • Priporočen dnevni vnos je okrog 80mg
  • Po večini nivo zaužitega vitamina C dosežemo s prehrano
  • Vsebnost v živilih se izgublja s toplotno obdelavo

 

Avtor: Mojca Peček Graj

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.