https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dr. Igor Šoltes: Mura je edinstvena reka v Evropi in kot tako jo moramo tudi ohraniti

Krog, 21.11.2017 ob 16:30  

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes se je minuli konec tedna mudil na delovnem obisku v Pomurju. V soboto se je dr. Šoltes srečal s civilno družbo, ki opozarja na škodljivost postavljanja hidroelektrarn na reki Muri. Ustavil se je tudi v Krogu ob brodu, kjer je nekaj sto metrov nad tem predvidena izgradnja prvega načrtovanega jezu na reki Muri, HE Hrastje-Mota, in se udeležil spusta po reki Muri. 

Šoltes je v izjavi za javnost povedal, da je slišal argumente, predvsem skozi skrb za ohranjanje reke Mure in naravnega habitata kot neke vrste evropske Amazonke in reke, ki jo je tudi vlada skupaj s pristojnim ministrstvom »nominirala« za del Unescove dediščine, kar pa je seveda v nasprotju z interesi graditve elektrarn. 

Ob tem je opozoril, da se je Slovenija v okviru energetske sanacije in obnovljivih virov energije zavezala, da bo predvsem poskrbela za večjo energetsko učinkovitost, za zmanjšanje porabe energije in na ta način seveda povečala tudi delež obnovljivih virov.

"Na ta način pa se mi zdi, da bi lahko bila postavitev teh hidroelektrarn prehud poseg v naravo, prehud poseg tudi v človeka, v naravni habitat, predvsem skozi ta vidik Prekmurja oziroma območja Mure, ki se sicer spopada z velikimi problemi. In mislim, da bi pravilen pristop, tudi glede pravilnega odnosa turizem-človek-narava- kultura, lahko ustvaril okrog te Mure čudovito priložnost prihodnosti – tudi z novimi delovnimi mesti", je povedal evropski poslanec.

Prepričan je tudi, da je treba nevladne organizacije, ki nasprotujejo gradnji hidroelektrarn, vključiti v dialog kot enakopravnega sogovornika, da lahko izmenjajo argumente tudi nevladniki, ne pa da se beži pred njimi. Po drugi strani pa je Šoltesu zelo pomembno, da se naredi objektivna, nepristranska ocena vplivov takega posega, torej gradnje hidroelektrarn na okolje, vključno z vplivom na Naturo 2000, in se potem oceni, kaj bi to pravzaprav pomenilo skozi razvojni, strukturni, tudi energetski in tudi skozi vidik prihodnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.