https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota prejela nagrado za najboljši projekt splošnih knjižnic

Murska Sobota, 21.11.2017 ob 11:00  

Včeraj so ob dnevu splošnih knjižnic na osrednji slovesnosti, ki je potekala v Knjižnici Šmarje pri Jelšah, podelili tudi nagrado za najboljši projekt splošnih knjižnic v letu 2017. Prejela jo je Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota s projektom Obujamo dediščino – pravljični večeri za odrasle v Porabju.

Odločitev za projekt izhaja iz želje po obogatitvi knjižnične dejavnosti na obmejnih območjih, pri Slovencih v zamejstvu, kjer postaja skrb za kulturo in kulturno dediščino Slovencev v zamejstvu vse pomembnejša, tako z vidika ohranjanja slovenskega jezika kot krepitve slovenske narodnosti in identitete, je povedala dr. Klaudija Sedar iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota izvaja že številne dejavnosti za dvig bralne kulture, informacijske pismenosti in nasploh knjižnične vzgoje na omenjenem območju, je pa v letu 2017 pričela še z novim projektom, ko se daleč naokoli slišijo ljudske pravljice v domači (narečni) besedi.

Cilj projekta Obujamo dediščino: Pravljični večeri za odrasle je krepitev bralne kulture in prizadevanje za dvig bralne pismenosti, najti pot do poslušalcev z govorjeno besedo, ki  blagodejno vpliva tudi na njihova čustva in čutenje, jih vrača s tem v čas otroštva in lahko celo nagovarja tisto nezavedno v njih.

Pravljični jezik, bodisi narečje bodisi knjižni jezik, zagotovo prispeva k ozaveščanju pripadnosti narodu, zato odločitev, da nagovorimo porabske Slovence, ni naključna, saj v permanentnem izginjanju »domanje rejči« lahko pripomore k njenemu ohranjanju, je povedala dr. Klaudija Sedar.

Da se je knjižnica razvila v pomembno kulturno ustanovo in razvila vrsto storitev, s katerimi se odziva na konkretne potrebe vseh uporabnikov in različnih ciljnih skupin, dokazuje tudi ta nagrada kot največje priznanje splošni knjižnici.


Foto: PIŠK MS

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.11.2017 ob 19:04 Vanek gost

      To je zatou, ka nej bi direktorco zamejali. Kuhja je bila tuj, Gujtman je naš :) sve ob pravem casi.Jasna ne vem ce de ti ratalo , tuj je politika na stvari, pa lejko dobis ne vem ka.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.