https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota predstavili knjigo IVO med 10 in 13

Murska Sobota, 12.12.2017 ob 11:30  

V petek, 8. decembra 2017, je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti potekalo srečanje s košarkarsko legendo Ivom Daneuom in njegovim dobrim prijateljem Bojanom Budjo, ki je ob njegovem 80. rojstnem dnevu napisal monografijo z naslovom Ivo med 10 in 13. Prireditev je organizirala Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. Pogovor z Ivom Daneuom sta vodila Marjan Šiftar in Bojan Budja.

Bojan Budja je povedal, da je monografijo z naslovom »Ivo med 10 in 13« nastala, ker je čutil, da je Ivo Daneu v tujini bolj znan kot v Sloveniji. Budja je v knjigi opisal življenjsko pot Iva Daneua, slovenske košarkarske legende. Večina knjige opisuje njegovo košarkarsko pot, v njej pa so objavljena tudi pisma njegove družine, prijateljev in predsednika Pahorja.

Pri naslovu knjige Ivo med 10 in 13 gre za igro številk, saj imata obe številki za Iva velik pomen. Ivo je kot mladi športnik pri mariborskem Poletu stopil na igrišče s številko deset. Trinajstico je nosil pri ljubljanski Olimpiji, 13. v mesecu sta med drugim rojena tudi njegova soproga Katja in brat.

Ivo Daneu je s svojim klubom AŠK Olimpija šestkrat osvojil naslov prvakov Jugoslavije, 14 let je bil član jugoslovanske reprezentance, trikrat je nastopil na olimpijskih igrah, šestkrat na evropskih in trikrat na svetovnih prvenstvih. Leta 1967 je bil na svetovnem prvenstvu v Urugvaju razglašen za najboljšega igralca, istega leta je bil razglašen za naj športnika Jugoslavije. V Mehiki je leta 1968 osvojil srebrno olimpijsko kolajno. Košarkarsko pot je končal z zlato kolajno svetovnega prvaka leta 1970 v Ljubljani. V svoji športni karieri je nosil dres samo dveh klubov in sicer mariborskega Branika in Olimpije. Daneu je bil 12. septembra 2007 kot prvi Slovenec, in zaenkrat edini, sprejet v Mednarodni košarkarski hram slavnih.

Predstavitve knjige se je udeležilo veliko znanih osebnosti, med drugim tudi prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, častni škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem mag. Geza Erniša, priljubljen slovenski glasbenik Vlado Kreslin in njegov oče Milan.

Na predstavitvi knjige so za glasbo poskrbeli Marjan Farič - saksofon in Branko Vučkič - klaviatura ter pevka Moira in njen sin Urh.  

Več fotografij v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.