https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Prvi sladkor iz slovenske pese po dolgih letih spet na trgovskih policah

12.12.2017 ob 7:00  

Čeprav je bila Tovarna sladkorja Ormož zaprta že pred desetimi leti, je na trgovske police pred kratkim spet prišel sladkor, ki je bil narejen iz sladkorne pese, ki je zrasla v Sloveniji. Le-tega je proizvedlo hrvaško podjetje Viro iz Virovitice, kamor so člani Zadruge Kooperativa Kristal prodali svoje pridelke.


Z gotovostjo lahko rečemo, da je bila prodaja Tovarna sladkorja Ormož nizozemskim kupcem napaka, saj so le-ti po nekaj časa tovarno zaprli in slovenski kmetje so ostali brez sladkorne pese v svojih kolobarji. Že res, da so država in kmetje dobili določene odškodnine, ki pa so v primerjavi s tem, kolikor bi zaslužili, če do zaprtja ne bi prišlo, ničelne.

A že nekaj let po zaprtju so se posamezniki združili v iniciativno skupino znotraj Združenja pridelovalcev sladkorne pese in pričeli z aktivnostmi za ponovno pridelavo te dobičkonosne poljščine pri nas. Eden od zaslužnih, da po desetih letih ponovno imamo sladkor iz slovenske pese, je tudi profesor na mariborski kmetijski fakulteti dr. Črtomir Rozman, ki se je iniciativi formalno pridružil leta 2012 s pisanjem prve študije o smiselnosti pridelave in predelave sladkorne pese. In koliko truda je bilo v vseh teh letih vloženo, da zdaj spet lahko kupimo "slovenski" sladkor? »V letu 2013 bilo najprej na nivoju Evropske unije odločeno, da kvotni sistem pade 1. oktobra 2017 in pridelovalci so to že v prvem letu izkoristili z ustanovitvijo Zadruge Kooperativa Kristal in sklenitvijo pogodbe  s tovarno Viro iz Virovitice. V tej vrečki slovenskega sladkorja je zato kar nekaj let sestankov, poti in porabljenih ur predvsem predsednika zadruge in Združenja pridelovalcev sladkorne pese Mirka Kosija kot tudi ostalih članov najprej iniciativne skupine in kasneje Upravnega odbora zadruge,« nam pove dr. Rozman.

Sladkorna pesa znova na slovenskih njivah

Kmetje v Sloveniji so letos zasejali 75 hektarjev sladkorne pese, od tega polovico v Pomurju. Spravilo je bilo končano v novembru, z izplenom pa so lahko vsi zadovoljni. »Za prvo leto lahko rečemo, da smo s pridelavo glede na precej neugodne vremenske razmere zadovoljni. Povprečni pridelek znaša slabih 60 t/ha z vsebnostjo sladkorja nad 15%; kar je precej več kot v časih ormoške tovarne, ko smo dosegali 48 t/ha.

Posamezniki so dosegli celo pridelke na 90 t/ha in s pridelkom biološkega sladkorja nad 14 t/ha. Kar 60% pridelovalcev je doseglo nadpovprečni pridelek in tudi digestijo. Nekoliko slabši so bili pridelki na prodnatih tleh, kjer je svoje naredila suša, je pa se izkazalo, da tudi tam z namakanjem lahko presežemo 80 t/ha. Pomembno je predvsem dejstvo, da se je kraljica poljščin vrnila v kolobar, saj je včasih veljalo, da je dober kmet tisti, ki zna pridelati sladkorno peso, enako velja za razvitost kmetijstva. S tem je slovenskemu kmetu ponovno dana možnost pridelave sicer zelo zahtevne vendar tudi dohodkovno najzanimivejše poljščine saj le ta tudi v Evropi dosega najvišja pokritja na hektar, tudi v neugodnih letih, ko je na primer nizka cena sladkorja,« pojasni Rozman.

Tudi v prihodnje bo peso odkupil Viro

Veseli tudi dejstvo, da je tudi hrvaški pridelovalec sladkorja Viro bil zadovoljen s peso, ki so jo dobili iz Slovenije, tako da je že bila podpisana tudi že pogodba za odkup za prihodnje leto. »Če se bomo izkazali kot zanesljiv partner, lahko računamo na dolgoročno sodelovanje, saj ima tovarna v Virovitici glede na kapaciteto še  nekaj rezerve v zasejanih površinah.  S sodelovanjem smo zadovoljni. Dejstvo, da je na policah spet sladkor iz slovenske sladkorne pese, pa me kot agronoma in agrarnega ekonomista seveda izjemno veseli,« pove Rozman.

Kdaj ponovno tovarna v Sloveniji?

V Zadrugi Kooperativa Kristal so spomladi ocenili, da bi bila najcenejša postavitev tovarne na območju nekdanje tovarne v Ormožu, aktualne pa so bile tudi nekatere lokacije v Prekmurju.

Izsledki študije mariborske kmetijske fakultete o možnostih ponovne pridelave sladkorne pese in proizvodnje sladkorja v Sloveniji so pred leti sicer pokazali, da bi med drugim oživitev pridelave sladkorne pese lahko bila ekonomsko upravičena, potencialno pa tudi investicija v tovarno, na drugi strani pa je Slovenija zaradi nepravilnosti pri zapiranju TSO, morala plačati še 8,7 milijona evrov. V reviziji je bilo namreč ugotovljeno, da program ni bil ustrezno izveden, saj niso porušili silosov za shranjevanje sladkorja. Država je vztrajala, da je bila ohranitev silosov predvidena, zato ni šlo za kršitev pogoja za popolno odstranitev proizvodnje, vendar je spor izgubila, ker je tožbo vložila prepozno in jo je sodišče zavrglo.

Zagon nove tovarne je po grobih ocenah na podlagi dveh študij vreden okrog 150-200 milijonov, na lokaciji stare tovarne v Ormožu bi bilo nekoliko ceneje. Sicer pa je razvoj v Evropi usmerjen tudi v nove produkte iz sladkorne pese, predvsem razne produkte fermentacije, in tudi te alternative bi veljalo natančno proučiti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.12.2017 ob 10:43 Štef gost

      Spoštovani, zanima me, kakšne izkušnje ima gospod Rozman s sladkorno peso, mi smo je vsako leto imeli najmanj 10 hektarjev, takraat je bila organizacija in proizvodnja več kot odlična, imeli smo celo svojo revijo in odlične svetovalce ter pridelke, jaz imam še danes delnice; tisti, ki so jih prodali so danes najbolj glasni - to je kapitalizem, tudi pomurski kmetje so bili zraven, ko se je tovarna prodajala, in če enkrat prodaš ni več tvoje. Bomo imeli tovarno, to pomeni, da moramo imeti tudi dovolj pese, kdo bo pa to zagotovil, eno kmetje se vedno obračajo po vetru, na žalost.

      22 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.12.2017 ob 10:43 gost

      Kot sem že omenil nekje, Nemčija je največje sranje v Evropi, naši politiki so ji verjeli, pri nas smo tovarno sladkorja zaprli, Nemci niso nobene, tudi Hrvati ne ker jih nihče ni v to silil, sedaj oni nadopolnjujejo delo naših kmetov, prodajajo nam našo surovino. Enako kot Avstrici lesne izdelke iz našega lesa! Jebemti, če kje vidiš bolj nesposobne politične kretene, kot jih lahko sam vidim, je pač moje mnenje, kdor hoče pa ima šanso, da dokaže da se motim.

      34 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.12.2017 ob 15:25 Ida gost

      Popolnoma se strinjam s teboj.

      20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.12.2017 ob 15:34 imre gost

      Po desetih letih pišete o napaki ob prodaji tovarne ?Kje so in kdo so krivci ,ki so takrat silili k prodaji tovarne ? Ljudje so teško odplačali stroje za pobiranje pese po tem so pa morali po ceni prodati ker je Slovenska banda voditeljev potlačila svoje kmete in poslušala to okupatorsko Nemčijo

      24 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.12.2017 ob 17:30 Gost5 gost

      Zanima me kdaj bomo pa zaprli slovenski parlament. Ker iz njega že 25 let ni nobene koristi .

      28 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.12.2017 ob 12:23 gost

        Dobro vprašanje! Verjetno takrat, kda v njen več nede preoblečenij komunistof, keri tja itak ne spadajo. Mogoče ži drügo leto!

        15 4 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.12.2017 ob 18:04 Mura je večna gost

      Oni pravijo tumi napaka, tou je navadna lopovščina, pokradeni so pa prekmurski kmetje pa še marsikaeri. Zaprejti takšno tovarno je zločin.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.12.2017 ob 20:33 krmna repa gost

        Kdo je bil že takrat kmetijski minister in kaj sedaj opravlja tisti, ki je prepozno vložil pritožbo ??

        19 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.12.2017 ob 10:16 Pišta gost

      KDO JE PRODAL TOVARNO, TUDI KMETJE JO SMO, ŽAL TISTI, KI SE UKVARJAJO S POLITIKO, ŠE DANES SO NA FUNKCIJAH, ADIJO VRISKI, SOKI ...

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.12.2017 ob 14:50 juda iškarjot gost

      Najboljše da se še napravi ena tovarna in potem čez nekaj let podere po naročilu ene od Evropskih držav .Tudi v TEŠ 6 so vložili milijone in miljone in vsak drugi mesec je pokvarjena

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.12.2017 ob 2:06 Pišta gost

      Tak je v živleji - če ovce prodaš - imaš novce, tovarno smo sami prodali Tulipanom, in če nisi več lastnik tudi nimaš pravice odločati, saj država ni bila lastnik,imeli smo delnice, politika pa nam tudi ni bila v pomoč, ni bila Panonka tudi med tistimi, ki je odala velki delež, tak ti je zo, če ni tvoje te lahko zaprejo in tak je tudi bilo. Nikdar več nemo meli tovarne, ker kmetje tudi ne vemo skup stopiti, bi zagotovili zadosti repe .... Nalijmo si čistega vina, ti ki so danes glasni za repo so bili tudi takrat na položajih in so se mogoče muzali ob odškodninah, lp.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.10.2018 ob 13:10 Milivoj gost

      Kaj niste videli, kako so oblatili in posrali Jankovića, ker je imel v programu obnovitev ormoške tovarne sladkorja?! Slovenijo vodijo sami vatikanski agenti, ker nam je Vatikan namenil usodo hlapcev! Eni in isti, le občasno zamenjajo funkcije, krivijo pa komuniste, čeprav so prav oni bili "komunisti"! Vatikan gradi nov svetovni red, v katerem je Slovencem dovoljeno izdelovati rezervne dele in opravljati lon posle, kmetom pa omejitev proizvodnje! Vse drugo je podarjeno tujcem, ki letno izvozijo za pol milijarde evrov dobička! Cerar pripravlja še prodajo Dravskih elektrarn "našim ameriškim prijateljem." Čim bo prodano, bodo Ameri cene elektrike zvišali kar za 100 procentov, kot je že napovedano, teh sto procentov pa bo čisti dobiček ameriškega lastnika, nam pa se bodo zneski na računih za elektriko podvojili, kot so to že naredili v Bolgariji in Romuniji in Mađarski! Zakaj jim pa Cerar ne proda Muro v stečaju, če že Amere proglaša za investitorje? Niti ene nove investicije ni bilo in je ni, oni samo kupujejo za "gešenk" naša najbolj donosna podjetja. Kakšno provizijo pa dobijo naši prodajalci, pa nikjer še ni bilo objavljeno! Je pa ta prodaja velezločin proti slovenskemu narodu! In ti velezločinci bodo nekoč morali odgovarjati!

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.07.2021 ob 1:39 romanlg gost

      bravo, povedal si resnico, da smo hlapci je pisal že cankar, ker je bila takrat ista situacija; lastniki tovarn so bili tujci; blesav narod pa še sedaj ne spregleda!

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.07.2021 ob 1:59 romanlg gost

      ja res, to je za zjokat, nikoli več ne bomo tako samostojni kot smo bili v jugi, to so nam govorili že slo intelektualci ki so študirali na dunaju in prebujali slo zavest: čitalnice, društva, politična aktivnost, itd, naiven slo narod pa je vse to pozabil in se prodal za materijalno slepilo. pa vas vprašam, moji ljubi slo bratje; kje pa so danes medčloveški odnosi: ljubezen, veselje, mir, zanos,..., zahodnjak je hladen, preračunljiv, surov, imperijalist, komaj čaka da te uniči, samo danes na bolj prefinjen način. v preteklosti so nas vsi hoteli samo uničiti, od rimljanov naprej. nihče nam ni nič dal in od zahodnjaka nič ne pričakujte. upam da jih bo vsaj bog kaznoval za vsa grozodejstva. pa vso srečo moja draga slovenija

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.