https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Literarni večer ob jubilejnem izhajanju knjižne zbirke Med Muro in Rabo

Murska Sobota, 28.03.2018 ob 10:00  

V torek, 27. marca, so v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota pripravili literarni večer, s katerim so obeležili 20 let izhajanja knjižne zbirke "Med Muro in Rabo", ki je namenjena Porabskim Slovencem.

 

Navzoče je uvodoma pozdravila direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota mag. Klaudija Šek Škafar. Simona Cizar in Franci Just pa sta predstavila jubilejno 20. knjigo Luna na mesecu/Luna na mejseci, ki jo je v zbirko prispeval pokojni Milan Vincetič in je tudi njegova zadnja knjiga.

Zbrane je nagovorila Marijana Sukič, Porabska Slovenka, ki živi za svojo skupnost, in dobra prijateljica pokojnega Milana Vincetiča, kateremu je v spomin namenila ganljive besede.

Literarni večer je izvedlo Društvo za humanistična vprašanja ARGO. Odlomke iz svojih knjig, ki so v minulih dvajsetih letih izšle v omenjeni knjižni zbirki so prebrali Ernest Ružič, Milivoj Miki Roš, Karel Holec, Karolina Kolmanič, Francek Mukič, Štefan Kardoš in Bea Baboš Logar.

Knjižno zbirko »Med Muro in Rabo« je na pobudo pisatelja in novinarja Ernesta Ružiča leta 1998 v svoj knjižni program uvrstila založba Franc-Franc, v sodelovanju z Zvezo Slovencev na Madžarskem. Od leta 2016 pa je izdajanje te knjižne zbirke prevzelo Društvo za humanistična vprašanja ARGO. Zbirka je v dvajsetih letih izhajanja postala svojevrsten duhovni, jezikovni in kulturni most, ki povezuje Slovence na Madžarskem z matičnim jezikovno-kulturnim prostorom, in tudi dejavnik razvijanja bralne kulture v Porabju. Glede na specifične jezikovno-kulturne razmere v Porabju so literarna dela v zbirki natisnjena v knjižni slovenščini in porabščini.

Ob predstavitvi knjižne zbirke je dr. Klaudija Sedar iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota pripravila tudi priložnostno razstavo.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.