https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

»Prej bom imela čajanko z zobno miško, kot pa dobila pripravništvo« 1. del

8.5.2018  

Država je leta 2014 sprejela zakon, ki ukinja volonterska pripravništva, istočasno pa ni sprejela nobenega zakona, ki bi mladim enakopravno omogočil pridobiti zadostno število ur za opravljanje strokovnega izpita. Ta je seveda pogoj za zaposlitev.


Čeprav obstajajo razpisi za mlade učitelje, s katerimi mladi lahko pridobijo zadostno število ur za opravljanje strokovnega izpita, pa ti razpisi niso enakopravni. Vsebujejo namreč starostno omejitev. Nanj se lahko prijavijo le mladi do vključno 29 let. Vsi ki so že dopolnili 30 let in še nimajo zadostnega števila ur za opravljanje strokovnega izpita, odpadejo. Država bi morala zagotoviti možnost opravljanja pripravništva vsem, saj med brezposelnimi pedagogi, prijavljenimi na zavod za zaposlovanje, večina presega starost 30 let, mnogim seveda manjka strokovni izpit.

Foto: udemy.com

Čeprav Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport vedno znova ponavlja, da lahko učitelji, starejši od trideset let, ure zberejo na več načinov, pa je realnost popolnoma drugačna. V teoriji je sicer res možno pridobiti nekaj ur, ki pa še vseeno ne zadoščajo za opravljanje strokovnega izpita. Zaradi tega so učitelji brez strokovnega izpita po 30 letu prisiljeni, da začnejo opravljati delo izven njihove stroke in tako pozabiti na vsa leta, ki so jih namenili izobraževanju.

Foto: zib.com.ua

Za tiste, ki so mlajši od 30 let

Za mlajše od 30 let, je pridobitev zadostnega števila ur, omogočena preko prijav za javni razpis, ki jih financira Evropska unija. Koliko časa bodo ta evropska sredstva na voljo, nihče ne ve zagotovo. Kaj se bo torej zgodilo z mladimi iskalci zaposlitve, ko teh sredstev zmanjka?

Kljub razpisu pa tudi mladi do 29 let težko pridejo do zaposlitve preko javnega razpisa. Pogoji za zaposlitev mladega učitelja so namreč za marsikatere šole veliko breme in strošek. Mlademu pripravniku morajo po opravljenem delu, ki ga v največji meri financira EU, šole zagotoviti 6 mesecev zaposlitve, plačo pa morajo zagotoviti iz lastnih sredstev. Če ravnatelji menijo, da tega mladim ne morejo zagotoviti, se ne morejo prijaviti na razpis.

Da je z razpisom nekaj hudo narobe priča tudi podatek rezultatov zadnjega razpisa za leto 2018. Od 114 mest, ki so bila na razpolago, bo zaposlitev dobilo le 74 pripravnikov in pripravnic.

Vzhod proti zahodu

Že od samega začetka razpisov, so sredstva razdeljena na dva dela. Na zahodno in vzhodno kohezijsko regijo. Posebno težko je zaposlitev na podlagi razpisa pridobiti v vzhodni regiji. V zadnjem razpisu je bilo vzhodni kohezijski regiji namenjenih le 20,83 odstotkov sredstev, namenjenih za razpis, med tem ko so v zahodni regiji razpolagali z 79, 17 odstotki sredstev. Sredstva med kohezijskima regijama pa niso prenosljiva.

Foto: stat.s

To, kar mlade v vzhodni regiji žalosti, je dejstvo, da mesta v zahodni regiji skoraj nikoli niso do konca zapolnjena, na vzhodu pa je mladih učiteljev, ki želijo sodelovati v razpisu mnogo preveč, kot je ponujenih mest in finančnih sredstev.

Potrebne so spremembe

Od leta 2014, ko so bila ukinjena volonterska pripravništva, ministrstvo ni pripravilo konkretnega načrta, kaj bodo storili z vsemi, ki ne morejo zbrati dovolj ur za opravljanje strokovnega izpita. Smiselno je tudi poudariti, da omenjeni razpisi poleg tega, da so diskriminatorni, sploh niso pripravništva, ampak zaposlitve. Ministrstvo pristojno za šolstvo, bi glede na 111. člen ZOFVI,  moralo vsaj enkrat letno razpisati mesta za pirpavnike. Glede na to, da že od leta 2014 ni bilo razpisanega pripravništva, ministrstvo torej krši svoj lastni člen.

 

 

 

 

    Komentarji

    1. gost
      08.05.2018 ob 7:23 gost

      Pejneze za pripravništvo si je ministrica ze spakivala. Lejko pozabite na to, boukše iti

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.05.2018 ob 9:15 77 gost

      Mladi ne volite na volitvah nikogar res nikogar ker se vam zlažejo ,kot vedno že 27 let, politiki so sami lažljivci,kradljivci in veliki hinavci.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.05.2018 ob 10:12 vednoistonakladanje gost

      gost-77, ravno nasprotno! mladi ite volit vendar volite stranke, ki vam ponujajo mlade obraze. Sam se star čez 50 let in imam poln kuper teh nesposobnih ljudi, ki že desetletja vedrijo v politiki. Potrebno jih je izločiti iz politike, to pa je možno le če boste mladi tokrat šli na volitve in oddali glas strankam, ki ponujajo mlade, sveže obraze. Sam bom verjetno podprl ali Pirate ali Levico.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.