https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

FOTO: Premier dr. Miro Cerar v Murski Soboti čestital romski skupnosti ob svetovnem dnevu Romov

Murska Sobota, 07.04.2018 ob 21:00  

Ob svetovnem dnevu Romov je predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar, Rome počastil z obiskom na osrednji slovesnosti v gledališču Park v Murski Soboti, kjer je bil tudi slavnostni govorec. 

Prve omembe prihoda Romov na slovenska tla segajo 500 let nazaj, danes pa v Sloveniji živi okoli 12.000 Romov. 8. aprila 1971 je bila na Svetovnem kongresu Romov sprejeta odločitev, da se ta dan proglasi za svetovni dan Romov.

Romska skupnost predstavlja pomemben del slovenske družbe in multikulturnosti v Sloveniji

Kot je v svojem govoru povedal slavnostni govorec, predsednik vlade dr. Miro Cerar, romska skupnost predstavlja pomemben del slovenske družbe in multikulturnosti v Sloveniji. Poudaril je, da je medsebojno spoštovanje in sodelovanje z večinskim prebivalstvom še posebej pomembno za kvalitetno in strpno sobivanje v naši družbi. Nadalje je predsednik vlade zatrdil, da je aktualna vlada v tem mandatu stremela k izboljšanju položaja romske skupnosti na vseh področjih, od bivanjskih razmer, zdravstva, izobraževanja do zaposlovanja.

"Od začetka mandata je bil naš cilj oblikovanje strpne, demokratične družbe brez predsodkov in stereotipov. Zavedamo se dejstva, da se različnosti ni treba bati, saj nas ta bogati in je naša dodana vrednost," je na večerni slovesnosti izpostavil dr. Cerar.

Financiranje infrastrukture v romskih naseljih

Kot je še dejal dr. Cerar, je bilo v zadnjih 25. letih v Sloveniji pri reševanju romske tematike storjenega veliko, vendar moramo vizijo izboljševanja položaja Romov uresničevati še naprej. Leta 2016 so državni organi za potrebe romske skupnosti iz proračuna in evropskih projektov namenili dobrih 5,7 milijona evrov, lani pa okoli 5,8 milijona. Za gradnjo osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih, je bilo v omenjenih dveh letih, namenjeno dva milijona evrov.

Na osrednji kulturni prireditvi v Gledališču Park v Murski Soboti sta kot govorca nastopila še predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak.

Zveza Romov Slovenije je z nastopi pevskih zborov, glasbenih skupin in posameznikov pripravila pester kulturni program. Tako so nastopili romska plesna skupina Dvojezične osnovne šole Lendava, Katja Šulc, glasbena skupina Bele Tinke, Denis & Nina, romska glasbena skupina Romano glasu, romska glasbena skupina Rom Tom, ter glasbeni gostje skupina Šalom Romale iz Srbije in Kanizsa Csillagai iz Madžarske.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2018 ob 22:27 baba gost

      Evo, levica lepo skrbi da romi dobro živijo, ne vidijo pa da nekateri naši dedki in babice imajo manjšo kmečko penzijo od podpore mladih romov.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.04.2018 ob 8:56 tujec gost

      ka pa erjavca volijo

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.04.2018 ob 15:22 imre gost

      Cerar se srečal z svojimi pol brati

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.04.2018 ob 20:33 gost

      LEVICE NIKOLI VEČ.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.