https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Osnovna šola Puconci s sodobno učno tehnologijo in športno dvorano zanimiva tudi za otroke iz sosednjih občin

Puconci, 10.04.2018 ob 6:00  

Minuli četrtek je na sedežu Občine Puconci potekala 26. redna seja Občinskega sveta, na kateri so po razpravi potrdili vseh 15. točk dnevnega reda. Kot smo že poročali, občina zaključuje še eno uspešno leto investicij in razvojnih projektov, kar se odraža v večji zaposlenosti prebivalcev ter boljši socialni sliki. Kljub nadaljevanju ugodnih gospodarskih gibanj pa se tudi v tej pomurski občini ne morejo izogniti nekaterim težavam, ki sicer predstavljajo problem v ostalih pomurskih občinah.

 

 

V nadaljevanju seje so se občinski svetniki po razpravi seznanili in potrdili še preostale točke dnevnega reda. Ravnatelj Osnovne šole Puconci, prof. Štefan Harkai, je predstavil delovanje in aktivnosti vzgojno-izobraževalnega zavoda v lanskem letu, ki je zbrano v letnem poročilu Osnovne šole Puconci za leto 2017. Ta dokument med drugim vsebuje tudi pregled poslovnega in računovodskega poročila za osnovno šolo v lanskem letu. OŠ Puconci je tako ena večjih šol v Pomurju s konstantnim številom učencev skozi vrsto let, v lanskem letu je bilo tako na šoli 490 učencev. Šola je znana tudi po dobrih pogojih, tako za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa s sodobno učno tehnologijo kot tudi obšolskih dejavnostih, športnih aktivnostih in sodelovanjem z lokalnim okoljem.

Projekt Zdrav življenjski slog za spodbujanje učencev k športnim aktivnostim

Program dela v osnovni šoli je bil v celoti realiziran, nadaljevali so izvajanje številnih projektov in aktivnosti s področja vzgoje in izobraževanja, šolskih in obšolskih dejavnosti, ekskurzij in izletov, športa in zdravega načina življenja ter kulturnih dejavnosti. Poleg izvajanja notranje diferenciacije v okviru vzgojno-izobraževalnega procesa so poudarek dali tudi individualnemu delu z učenci, saj imajo veliko število učencev z odločbami za posebne potrebe. Med drugim so izvedli projekt zdravih šol, vključeni so bili v evropski projekt razdeljevanja sadja in zelenjave z namenom zdrave šolske prehrane v šoli. Uspešni so bili na razpisih za projekte Zdrav življenjski slog in spodbujanje učencev za športne aktivnosti.

Sodobna športna dvorana za številne športne aktivnosti, koncerte in družabne dejavnosti

Uspelo jim je posodobiti računalniško opremo na vseh lokacijah osnovne šole, nadaljevali so tudi aktivnosti v okviru statusa raziskovalne šole. V okolici šole še naprej deluje Eko učilnica in eko vrt, prav tako izvajajo mednarodno sodelovanje s šolami iz sosednje Avstrije in Madžarske. Posebno pozornost so posvetili profesionalnemu razvoju strokovnih in ostalih delavcev, zaposlenih na osnovni šoli s podružnicami. Sodobno športno dvorano – Zelena dvorana pa poleg številnih športnih aktivnosti, uporabljali tudi za organizacijo kulturnih in razvedrilnih dejavnosti.

 

  

Foto: spid.si

Neplačniki šolske prehrane in ostali dolžniki šoli povzročajo likvidnostne in finančne težave

Osnovna šola v Puconcih že vrsto let omogoča dobre infrastrukturne pogoje, sodobno IKT tehnologijo ter najnovejšo športno dvorano v športnem centru za izvajanje vzgojno izobraževalnega procesa. Zaradi tega se za vpis v Osnovno šolo Puconci odločajo tudi starši iz ostalih šolskih okolišev in sosednjih občin. Kot je povedal ravnatelj prof. Harkai, pa se kljub dobremu vpisu otrok in uspešno izvedenim projektom, v šoli srečujejo s finančno problematiko, saj neplačniki šolske prehrane in ostali dolžniki, šoli povzročajo likvidnostne in finančne težave. Stanje je bilo zaskrbljujoče, saj je dolg znašal 33.000 evrov in z vsakim mesecem le narašča. V povezavi s tem pa se je spremenil cenzus za pridobitev subvencioniranih kosil. Največji dolžnik zaradi neplačevanja dolga staršev vrtcem in Osnovni šoli Puconci je Občina Gornji Petrovci na Goričkem.

Ravnatelj prof. Harkai je dejal, da si je šola močno prizadevala in si bo tudi v prihodnje, za rešitev finančne problematike zaradi nepravočasno poravnanih obveznosti do šole. Hkrati pa bi radi omogočili kar največjemu številu otrok, tudi iz ostalih občin, možnost obiskovanja vrtcev in osnovne šole v Občini Puconci. Kljub temu je Osnovni šoli Puconci uspelo zaključiti leto na poslovno-finančnem področju s presežkom prihodkov nad odhodki, okoli 3000 evrov.

Foto: Osnovna šola Puconci

Delovanje Javnega komunalnega podjetja Püngrad ter Medobčinske inšpekcije in redarstva

Občinski svetniki so razpravljali tudi o povečanju osnovnega kapitala Javnega komunalnega podjetja Püngrad, d.o.o. Po razpravi so sprejeli sklep, da se osnovni kapital javnega podjetja poveča za izkazani dobiček v letu 2017. V 7. točki dnevnega reda je medobčinski inšpektor, Janez Bogdan, predstavil letno poročilo in zaključni račun Medobčinske inšpekcije in redarstva. Po predstavitvi delovanja inšpekcije, obravnavanih zadev, pregledu statističnega poročila o izdanih denarnih kaznih, opominih, izdanih odločb z opominom ali globo, so občinskih svetniki s sklepom potrdili in sprejeli zaključni načrt.

Tradicionalno dobro razvita kulturna, turistična in športa dejavnost v občini

Letni program na področjih kulture, turizma in športa, je predstavila predsednica odbora za družbene dejavnosti Tanja Marič. Občina Puconci omenjenim področjem že tradicionalno namenja veliko pozornosti ter jih spodbuja pri njihovem delovanju, tudi s pomočjo financiranja številnih gasilskih društev, športnih klubov in tekmovanj, turističnih in kulturno-umetniških društev ter prireditev. Tudi slednjo točko dnevnega reda so občinski svetniki po predstavitvi in obravnavi s sklepom potrdili.

V zaključku 26. redne seje Občinskega sveta so sledile še pobude in vprašanja s strani občinskih svetnikov ter krajša razprava o predlogih. Večina pobud in predlogov se je nanašala na stanje občinskih cest in infrastrukture, obravnavali so še razpis za širokopasovno omrežje Wifi in občane v čim večjem številu povabili na kmečko tržnico ter spomladansko čistilno akcijo v naseljih Občine Puconci. Razprave pod točko razno ni bilo, občinska seja se bila zaključena ob 21.00.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.