https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurje z največ registriranih moto klubov na prebivalca, motoristi udeleženi v vsaki 41 prometni nesreči

12.04.2018 ob 6:00  

Toplejši in daljši dnevi privabljajo na ceste številne motoriste. Po dolgi zimi prežijo nanje, v začetku nove motoristične sezone, številne pasti. Prva vožnja motorista, prvi ovinek in že se lahko zgodi nesreča. Glavni vzroki za tovrstne prometne nesreče so pesek na cesti, slabe vozne sposobnosti voznikov, zapozneli refleksi, prepogosto pa tudi sam motor, ki ni primerno pripravljen na novo sezono. Da bodo prve vožnje prevožene brez skrbi, naj motoristi posvetijo nekaj časa pravilni pripravi motorja in začnejo sezono umirjeno.


O voznikih enoslednih motornih vozil nam je dr. Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor I, PU Murska Sobota povedal: “Praktično se vozniki enoslednih vozil pojavljajo v cestnem prometu skozi vse leto, ne samo v obdobju motoristične sezone. Na cestah v Pomurju je od leta 2000 do 2017, v 223 prometnih nesrečah s smrtnim izidom, izgubilo življenje 237 oseb. Ne smemo pozabiti dejstva, ki je zelo pomembno. Ob koncu leta 2005 je bilo v Pomurju registriranih okrog 600 motornih koles, ob koncu leta 2016 pa že 3.341. Lahko trdimo, da vožnja motornega kolesa ni več samo užitek, ampak pomeni, da si »IN«, torej, da v družbi nekaj veljaš, če imaš motor. Vse to, pa samo po sebi kliče po novih prijemih in ukrepih, ki jih je treba nujno sprejeti in izvajati, s ciljem zagotoviti čim večjo varnost. In na tem področju policija ne more biti »sama«, ampak se s problemom prometne varnosti morajo ukvarjati vsi, ki se tako ali drugače srečujejo s prometom, prometno tehniko in prometno infrastrukturo.“

Motoristi so udeleženi v vsaki 41 prometni nesreči v Pomurju

V obdobju od leta 2000 do 2017 je na pomurskih cestah življenje izgubilo 27 voznikov motornih koles in 12 voznikov koles z motorjem, kar predstavlja 16,5 odstotkov vseh mrtvih na pomurskih cestah. Glede na statistiko se največ nesreč z udeležbo voznikov motornih koles zgodi ob začetku motoristične sezone in potem pred koncem sezone (avgust – september). Pomurje je regija, v kateri je registriranih največ moto klubov glede na število prebivalcev – skupaj 18. Vozniki motornih koles so udeleženi v povprečju v 2,46 % od vseh prometnih nesreč ali v vsaki 41 prometni nesreči, ki se zgodi na območju Pomurja.

Opozorilo za voznike ostalih vozil

Vozniki vseh ostalih vozil pri svoji vožnji upoštevajte motoriste, ki so v prometu bolj ogroženi. Vseskozi spremljate dogajanje na cesti, tudi za vozilom v vzvratnih ogledalih, pred odločitvijo o prehitevanju vozil se prepričajte, ali ni vzporedno z vami že hitrejši motorist. 

“Za večjo varnost na naših cestah ni dovolj samo izrečena globa s strani policije in odvzeto vozniško dovoljenje, varno obnašanje v cestnem prometu pomeni lastno varnost kakor tudi varnost drugih udeležencev v cestnem prometu in želimo si, da bi vsi udeleženci v cestnem prometu razvili tako kulturo vedenja, ki bi omogočila lepo, varno in zdravo življenje. Motorist je izpostavljen in ranljiv. Ko govorimo o prometnih nesrečah, je na prvem mestu kot vzrok, neprilagojena hitrost. Ampak hitrost sama ni nevarna, nevaren je človek! Poleg odnosa med udeleženci v cestnem prometu pa policisti želimo spremeniti tudi odnos med vozniki motornih koles. S spremembo vedenjskih vzorcev se bo krepila tudi zavest, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo sami,“ je za konec povedal Šteiner.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.