https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Na domoznanskem večeru predstavili knjižici Kak so se inda v Gančanaj ženili in Ftijčje gostüvanje

Murska Sobota, 11.04.2018 ob 6:05  

V torek, 10. aprila, ob 18.00, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekal domoznanski večer, na katerem je avtor publikacij Ivan Maučec predstavil knjižici, Kak so se inda v Gančanaj ženili in Ftijčje gostüvanje.

Zbrane je nagovorila in prisrčno pozdravila direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, mag. Klaudija Šek Škafar. Ob minuti molka so se poklonili pred kratkim preminulemu Francu Kuzmiču.

Gostüvanje v Prekmurju ima prav posebno vsebino, čar in tradicijo, običaj pa se že stoletja prenaša iz roda v rod. Resda so se nekatere podrobnosti v določeni meri spremenile oz. posodobile, a tista izvorna pristnost in čar ostajata še dandanes.

Kako in kakšen je bil potek od snubitve pa do poroke konkretno v vasi Gančani, je na podlagi ohranjenih in najdenih zapisov približal Ivan Maučec ob pomoči Lizike Zadravec.

“Nekoč so pari morali imeli dovoljenje staršev, da so se lahko poročili. Nekaterim starši poroke niso dovolili, češ da je ženin ali nevesta prerevna. Vendar pa so se v preteklosti morali poročati, da so šli potem od hiše, saj je bilo veliko otrok. Mladi so se srečevali ob posebnih priložnostih, npr. na Štefanovo, svete tri kralje. Fantje so na ogled k dekletu smeli le ob sredah in sobotah. Sprva so se poročali samo ob nedeljah, kasneje tudi ob sobotah“, je povedal Ivan Maučec.  

Posebno vlogo je imel seveda pozvačin, ki je 14 dni pred poroko vabil svate na svatbo oz. gostüvanje. Pozvačinov govor, ki je bil značilen v Gančanih, je prebral sin Ivana Maučeca, Zdenko Maučec.

Ivan Maučec je nekdanji osnovnošolski učitelj, ki je bil izjemno aktiven na različnih področjih, predvsem tehniki in prometu, športu in kulturi, varstvu in vzgoji ptic. Leta 2012 je postal častni občan Občine Beltinci. Več kot 30 let je vodil društvo Slavček, zato je ob koncu beseda tekla tudi o Ftijčjem gostüvanju.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.