https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V pomurskih občinah največ otrok s prekomerno težo, novo obolelih za rakom in največ bolezni srca in ožilja

12.04.2018 ob 14:00  

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil nove podatke raziskave o zdravju prebivalcev za vse slovenske občine. Najnovejši podatki na nivoju celotne Slovenije kažejo izboljšanje stanja na več področjih zdravja in zdravega načina življenja. Zaskrbljujoče je, da se ti kazalniki dejavnikov tveganja zdravja v povprečju poslabšujejo proti vzhodu Slovenije, praviloma tudi v večini pomurskih občin.

 

Novi podatki na nivoju celotne Slovenije sicer kažejo izboljšanje deleža delovno aktivnih prebivalcev, višje dosežene izobrazbe, hkrati pa povečanje deleža prebivalcev, starejših od 80 let. Prebivalci umirajo starejši, k čemur pomembno prispeva manjša umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja, pred starostjo 74 let. Razlike med občinami pri posameznih kazalnikih so velike.

Trije kazalniki o umrljivosti zaradi določenih vrst raka (pljuč, dojke in debelega črevesja) so nadomeščeni s kazalniki o novo odkritih primerih raka. V letu 2018 je dodan nov kazalnik, ki prikazuje podatke o deležu oseb, ki si umivajo zobe vsaj dvakrat na dan. Tako pripravljeni podatki pa so objavljeni tretjič, več podatkov in grafikonov je dostopnih na spletni strani NIJZ.

Manj duševnih bolezni in samomorov, več prometnih nezgod zaradi alkohola

Pri več kazalnikih tveganja zdravja se stanje izboljšuje, pri nekaterih pa je zaznati poslabšanje. Podatek o manjšem številu prejemnikov zdravil, za zdravljenje duševnih bolezni, posredno nakazuje, da je duševnih stisk manj, nižja je tudi umrljivost zaradi samomora.

»Razveseljivo je tudi dejstvo, da se prebivalci bolj udeležujejo obeh preventivnih programov za odkrivanje raka, ki pokrivata celo državo, to sta Program Svit in ZORA« je dodala Ada Hočevar Grom iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri nekaterih kazalnikih smo v Sloveniji zabeležili poslabšanje. Tako se je povečalo število prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji in število bolnišničnih obravnav zaradi bolezni, ki so neposredno pripisljive alkoholu.

V Pomurju značilna prekomerna teža otrok

Pri več kazalnikih tveganja zdravja se stanje izboljšuje, pri nekaterih pa je zaznati poslabšanje. Podatek o manjšem številu prejemnikov zdravil, za zdravljenje duševnih bolezni, posredno nakazuje, da je duševnih stisk manj, nižja je tudi umrljivost zaradi samomora.

»Razveseljivo je tudi dejstvo, da se prebivalci bolj udeležujejo obeh preventivnih programov za odkrivanje raka, ki pokrivata celo državo, to sta Program Svit in ZORA« je dodala Ada Hočevar Grom iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Velika problematika prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji

Vožnja pod vplivom alkohola je eden od pomembnejših vzrokov za prometne nezgode in predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj pogosto vodi v invalidnost in jemlje mlada življenja. Prometne nezgode z alkoholiziranimi povzročitelji predstavljajo problem v večjem delu Pomurja, najmanj težav na tem področju imajo v občinah Veržej, Gornji Petrovci in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Bolezni srca in ožilja ter možganska kap predstavljajo največji zdravstveni problem v Pomurju

Možgansko žilne bolezni ter njihove posledice so pomembno družbeno breme v vseh razvitih državah sveta, vključno s Slovenijo. Možganska kap je pomemben zdravstveni problem z več vidikov, saj je vodilni vzrok tako telesne, kot tudi kognitivne oviranosti, poleg tega pa so stroški za nego in zdravljenje zelo visoki. Dejavniki tveganja so predvsem zvišan krvni tlak, zvišan holesterol in kajenje. To področje predstavlja enega največjih zdravstvenih problemov prav vsem pomurskih občinam, saj imajo vse zaskrbljujoče stanje, še posebej v primerjavi z ostalo Slovenijo.

Rak je huda bolezen, katere delež se povečuje med vzroki obolevnosti in umrljivosti. Na nastanek raka vplivajo številni dejavniki, med katerimi želi javno zdravje vplivati predvsem na tiste, ki so povezani z vedenjskim slogom posameznika in različnimi vplivi okolja. Izmed pomurskih občin imajo največjo povečano stopnjo novih oblik raka, glede na nacionalno raven, občine Črenšovci, Turnišče in Rogašovci.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.04.2018 ob 5:04 Stanka gost

      Glede prekomerne teže povprečje kvarijo romi, kako so PREdebeli. Krivo je pa udobno življenje!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.