https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Občinska seja v Gornji Radgoni za 5 minut prekinjena s pogovorom za zaprtimi vrati

Gornja Radgona, 13.04.2018 ob 10:50  

Občina je ustanovila Javno podjetje Komunala Radgona d.o.o., zato bi potemtakem morala imeti tudi nekaj besede pri poslovanju. Predstavnike na občini so izvolili občani Gornje Radgone, in prav je, da imajo tudi oni nekaj besede pri tem. V končni fazi, po besedah župana Stanislava Rojka, tudi oni plačujejo položnice za komunalo. Župan občine Gornja Radgona je tudi poudaril, da predlogi, ki jih ima občina za Komunalo Radgona, niso slabi. Nato je sledil 5-minutni sestanek za zaprtimi vrati, ki ga je predlagal Dušan Zagorc. Kaj so se dogovorili, ni znano. V nadaljevanju seje za javnost je sledila umaknitev točk z dnevnega reda, ki se navezujejo na Komunalo Radgona. Soglasno so potrdili predlog nove stanovanjske stavbe ob Delavski poti.


Na seji so predstavniki občinskega sveta izpostavili težave, s katerimi se srečujejo občani Gornje Radgone. Domačine zanima obnova cest oziroma ureditve na relaciji Ivanjševski Vrh - Orehovski Vrh ter Norički Vrh – Police in v Negovi (dovozna pot do šole, vrtca). Sprašujejo se o novih položnicah za odpadke, saj v primerjavi s podjetjem Saubermacher dobijo polovico manj storitev za višjo ceno. Nalepke za zabojnike naj bi nekateri dobili na neprimeren način. Opozarjajo tudi na razlike med občani na podeželju in mestu. V mestih so zabojniki za steklo čisto pred vhodi blokov, medtem ko more podeželsko prebivalstvo steklo voziti do najbližjih zabojnikov v njihovi vasi.

Pogovor je tekel tudi o čistilnih napravah in o izkoriščenosti kapacitet čistilne naprave. Več bodo pokazali rezultati opravljenih monitoringov. Glede pitne vode je župan Stanislav Rojko omenil tudi sodelovanje z občino Radenci. Vsi vemo, da je v severovzhodnem delu Slovenije težava s pitno vodo v poletnih časih zelo velika, vodostaj zelo nizek. Občina Gornja Radgona pri tem ni nobena izjema, bodo pa po besedah župana sanirali vodni hram na Noričkem Vrhu. Opozorili so na vodovodno omrežje, ki je v občini Gornja Radgona, zelo slabo. V letu 2017 je bilo 70 okvar, letos pričakujejo med 80-90 popravil na vodovodnem omrežju. Dejstvo je, da so cevi stare. Projekt Pomurski vodovod sistem C, v katerega so vključene vse prleške občine, za zdaj stoji in župan Rojko upa na čim hitrejšo rešitev težave kot tudi vse ostale občine, ki imajo zaradi tega dodatne finančne stroške. Ni pa opravičeno obsojati župana Rojka glede vodovoda, saj je projekt zaustavila občina Ljutomer.

Odlična pobuda s strani občinskih svetnikov so bila polnila za električna vozila. Električni avtomobili so zagotovo prihodnost Evrope. V zahodni Sloveniji je veliko več polnilnic za električne avtomobile, tudi več parkirnih mest za električne avtomobile in končno so se začele v tej smeri razvijati občine vhodnega dela Slovenije. Rojko je povedal, da letos načrtujejo izgradnjo polnil za električna vozila. Poudaril je dve možni lokaciji, pri Trgovskem centru Maximus ali na radgonskem sejmišču.

Drug zanimiv predlog, podan s strani Vere Granfol, je bila železniška povezava z Avstrijo. Župan Stanislav Rojko je na to odgovoril, da ni zanimanja z avstrijske strani. Občina Gornja Radgona naj bi bila naklonjena izgradnji železniške povezave med Gornjo Radgono in Bad Radkersburgom. Neuradno se sicer govori, da naj bi Avstrijci razmišljali o izgradnji železniške povezave z Mursko Soboto. Gornja Radgona bi bila tako pri tem spet izvzeta, kot je nekako tudi od avtoceste. A vse vendarle ni slabo, saj bi potem ljudje spet pritoževali nad hrupom ob železniški progi in vplivu avtocestnih izpustov nad ljudmi (spomnimo se, kako se je OŠ Gornja Radgona borila za izgradnjo avtoceste in preusmeritev težkih tovornjakov z regionalnih cest).

Zaključimo lahko s tem, da bi marsikatera izgradnja lahko bila veliko cenejša (na primer krožna križišča). Tudi obrežje Mure bi lahko imelo veliko manj smeti, če bi se ljudje bolj zavedali pomena narave in njenega delovanja. Postrezni nadzor redarjev bi bila rešitev. Že tako smo zelo skrčili prostor Nature 2000 ob reki Muri, saj tik ob njej nahaja industrijska cona Mele. Slednja bi naj se v prihodnosti še razširila, pričakujejo 300 novih delovnih mest. Mogoče bo s tem občina Gornja Radgona privabila mlade, delovno silo od drugje in bo gradnja stanovanjskega bloka bolj opravičena.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.