https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dijaki vzgojiteljskega programa GFML preko projekta JeZNAK svoje izkušnje nabirali v Angliji

Ljutomer, 19.04.2018 ob 12:24  

V prostorih Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer je v četrtek, 19. aprila, ob 10. uri potekala zaključna konferenca projekta Jezikovna in znakovna komunikacija v prvem starostnem obdobju (JeZNAK). Omenjeni projekt je del programa Erasmus+, ki zadeva Učno mobilnost posameznikov. Dijaki vzgojiteljskega programa na GFML so v okviru projekta 14 dni preživeli v angleških vrtcih in bivali pri angleških družinah. Predstavili so delo v tamkajšnjih vrtcih, razlike, pridobljeno znanje (znakovni angleški jezik) in druge izkušnje, ki so jih pridobili z bivanjem v tujem okolju. Na koncu je sledil pogovor z direktorico partnerske organizacije Tiny Signers, Mojco Polak Williams. Dijaki so izrazili želje po vrnitvi v Anglijo, a jih še pred tem čaka zrelostni izpit oziroma matura.


GFML je tokrat prvič izvedla mobilnost za dijake programa predšolske vzgoje. Projekt je vsekakor vreden pohvale, saj s tem dijakom odprejo nova obzorja, ki so zelo pomembna za vseživljenjsko učenje. Upajmo, da bodo bodoči vzgojitelji kljub predpisanim številnim dejavnostim v slovenskih vrtcih, vzorno posnemali tudi angleške vrtce z veliko ur brezskrbnega igranja otrok. 

Mobilnosti se je v roku dveh let udeležilo kar 36 dijakov, ki so bili izbrani po merilu znanja angleškega jezika, njihove pripravljenosti in potrebe po komunikaciji z otroki prvega starostnega obdobja. Pridobljena znanje so nato prenesli tudi na praktično usposabljanje v domačih vrtcih. Dijaki vzgojiteljskega programa GFML pa sodelujejo med drugim tudi z vrtci izven Pomurja, v Mariboru (waldorfska in montessori pedagogika) in na Dunaju.

Organizacija Tiny Signers ima dolgoletne izkušnje v uporabi znakovnega jezika pri dojenčkih in malčkih ter s komunikacijo v tem zgodnjem obdobju, s katero rešujejo marsikatero problematiko novo priseljenih otrok v Anglijo. Znakovni jezik tako postane osnovna komunikacija med angleško vzgojiteljico in otroci, ki prihajajo iz drugih držav. V omenjeno organizacijo je vključenih 30 vrtcev na območju mesta Leeds in njegove okolice. Tudi v slovenskih šolah in vrtcih je zaznati večje število otrok, ki prihajajo iz tujih držav in nimajo znanja slovenskega jezika. Koliko pedagoškega osebja, zaposlenega v slovenskih vrtcih in v prvih triadah osnovne šole obvlada znakovni jezik?

Med bivanjem v Angliji so dijaki obiskali tudi Leeds City Museum, čokoladnico v mestu York, Vikinški muzej, lokacijo snemanja filma Harry Potter ter druge mestne znamenitosti.

Udeleženci so bili vključeni v delovanje 9 vrtcev (dva dijaka na en vrtec). Pod skupne aktivnosti so izpostavili branje knjig in proste dejavnosti. Seveda so ustvarjali tudi na izbranih tematskih delavnicah. Na zaključni konferenci v Ljutomeru so pokazali tudi izdelke otrok, ki so jih ti naredili iz papirja, kartona in bleščic. 

Na zaključni konferenci so dijaki zapeli pesmi v znakovnem jeziku, tako v slovenskem kot angleškem jeziku. Pri tem velja dodati, da se slovenski in angleški znakovni jezik v nekaterih primerih zelo razlikujeta. 

Na koncu prilagamo pesem Mali hitri pajek s kretnjami v znakovnem jeziku, ki jo lahko najdemo v publikaciji izdani ob tem projektu. 

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.