https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

»Prej bom imela čajanko z zobno miško, kot pa dobila pripravništvo« 2. del

28.6.2018  

V članku "Prej bom imela čajanko z zobno miško, kot pa dobila pripravništvo 1. del", smo pred kratkim opozorili na problem mladih in tudi starejših učiteljev, ki se soočajo s problemom neustreznega izvajanja pripravištva ter nezmožnosti pristopa k strokovnem izpitu. V tokratnem članku si lahko preberete tudi, kakšne odgovore nudi ministrstvo, in kaj o razpisu 1. zaposlitev za mlade, menijo ravnatelji osnovnih šol. 


Kako postati učitelj?

  1. Dokončaj osnovnošolsko in kasneje ustrezno srednješolsko izobraževanje
  2. Dokončaj dodiplomski študij
  3. Dokončaj magistrski študij
  4. Pridobi ure, potrebne za upravljanje strokovnega izpita (840 ur)
  5. Pridobi strokovni izpit
  6. Zaposli se

Četudi prve tri točke, z le malo truda hitro dosežeš (vsaj tako je pri večini), pa se hitro zaplete pri 4., 5. in 6. točki. Najprej moraš imeti srečo, da se nekako dokoplješ do 1. zaposlitve na področju vzgoje in izobraževanja. Za to imaš čas do 30. leta. Žal je razpis zaradi pogojev prilagojen tako, da se le redkim uspe prijaviti na razpis. Seveda se mladim ob tem pojavljajo vprašanja, kaj jim je še storiti? Kako torej pridobiti zadostno število ur za opravljanje strokovnega izpita, če ne uspejo prepričati šole, naj se vendarle prijavijo na razpis. No….ali pa če so za razpis prestari.

Foto: barracudastaffing.com

Ministrstvo odgovarja
Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport z veseljem vsem ponudijo popolnoma enak odgovor:„Uveljavljate lahko največ 80 ur organizirane neposrede aktivnosti z namenom vzgoje in izobraževanja (prostovoljno delo, študentsko delo, deu v klubih, društvih ipd.) na podlagi dokazila organizatorja ter lastnega poročila o izvedeni dejavnosti.Preostale ure morate pridobiti kot strokovni delavec v javno veljavnih programih vzgoje in izobraževanja, vpisanih v razvid ministrstva, na podlagi pogodbe o zaposlitvi oziroma podjemne pogodbe."

Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Ur. l. RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08, 58/09, 64/09 – popr., 65/09 – popr., 20/11, 40/12 – ZUJF, 57/12-ZPCP-2D , 47/15, 46/16, 49/16-popr.; v nadaljevanju ZOFVI) v 109. členu opredeljuje, da se lahko delovno razmerje sklene tudi s kandidatom, ki ne izpolnjuje zahtevanih pogojev (obvladanje slovenskega knjižnega jezika, ustrezna izobrazba in opravljen strokovni izpit), za dobo največ enega leta, če nihče od prijavljenih kandidatov ne izpolnjuje zahtevanih pogojev in je taka zaposlitev potrebna zaradi nemotenega opravljanja dela. Podjemna pogodba pa se v skladu z 109.a členom ZOFVI lahko sklene z delavcem, ki ima za opravljanje nalog, ki so predmet pogodbe, ustrezno stopnjo strokovne izobrazbe in sicer v obsegu ene tretjine določene tedenske učne obveznosti in največ za obdobje 10 mesecev v šolskem letu.

Prav tako se upoštevajo tudi programi Zavoda RS za zaposlovanje, poleg usposabljanja na delovnem mestu strokovnega delavca tudi delovni preizkus na delovnem mestu strokovnega delavca ter javno delo v programu učne pomoči.“

Čeprav je na prvi pogled jasno vse kot beli dan, in se glede na besede res ne zdi pretežko priti do potrebnih 840 ur, pa je vseeno potrebno odgovor podrobno preučiti. Kar se tiče uveljavljanja 80 ur organiziranih aktivnosti z namenom vzgoje in izobraževanja, je sicer vse lepo in prav, pa vseeno se 80 priznanih ur zdi zelo zelo malo. Veliko premalo. Tudi omenjeni zakon, ki pravi, da se lahko delovno razmerje sklene s kandidatom, ki ne izpolnjuje delovnih pogojem, se sliši čisto preveč pravljičen in za "lase privlečen".

Foto: weareteachers.com

Zaslepljeni s teorijo
To potrdi tudi izjava ravnateljice, ki želi ostati anonimna: "Čeprav resnično razumem mlade, ki se trudijo pridobiti ure za pripravništvo, jim ne morem pomagati. V času razpisov za mladega učitelja prejmem dnevno vsaj 20 klicev, vsem moram sporočiti, da se šola zaradi neustreznih pogojev, ne bo prijavila na razpis. V Veliki večini primerov pogovor nanese tudi na omenjeni zakon. Menim, da je ministrstvo skrajno nestrokovno in nepošteno, da mladim ponudi takšen odgovor. Hkrati je tudi popolnoma zaslepljeno s teorijo. Resnišno si želim zaposliti tudi učitelja brez strokovnega izpita, vendar je težava, da obstaja kar nekaj brezposelnih učiteljev, ki že imajo strokovni izpit. In tudi ti se prijavijo na razpis. V vseh letih, kar sem ravnateljica, se mi še ni primerilo, da bi se na razpis prijavili le kandidati brez izpolnjenih pogojev."


Foto: kalibrr.com

Ministrstvo si žal zatiska oči tudi pri svojem zadnjem argumentu o pridobitvi ur, potrebnih za opravljanje strokovnega izpita. Vsaj kar se tiče pridobitve ur preko programa javnih del. "Res je, da lahko ure pridobimo tudi s pomočjo javnih del, vendar pozabijo omeniti, da je za to potrebno biti na zavodu prijavljen vsaj dve leti. Kar pomeni, dve leti brez kakršnekoli zaposlitve. Dve leti brez zaposlitve, dve leti brez možnosti, da si sam urediš dostojno življenje" je povedala M.V., ena izmed učiteljev brez strokovnega izpita."Tako mladi čakamo. Čakamo, da se nas mogoče usmili kakšna šola, ki vendarle finančno stisne zobe  in ponudi priložnost. Čakamo, da mineta dve leti in upamo, da bomo takrat vključeni v javna dela. Ali pa preprosto prenehamo sanjati in čakati. ter se zaposlimo drugje, ker moraš pač za življenje imeti nek prihodek."

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.