https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Ana Balažic, svetovna popotnica in svobodna umetnica

07.08.2018 ob 12:00  

Ana Balažic je popotnica, ilustratorka in “svobodna umetnica.” Čeprav si sama nerada daje oznake, smo jo za lažje razumevanje bralcev, na podlagi tega kar nam je povedala, označili mi.


Ana je stara 22 let in prihaja iz Prekmurja. Po srednji šoli se je začela zavedati, da ne želi slediti klasičnim stereotipom sreče in takrat se je res razživela njena kreativnost. Pravi, da je takrat postala “polna energije, produktivna od sedmih zjutraj do treh ponoči, študij na Akademiji v Ljubljani pa je to še bolj podpiral.” Takrat se je začela ukvarjati z raziskovanjem joge, prehrane, življenjske energije in drugimi fizičnimi aktivnostmi, prav tako je začela potovati.

Foto: Ana Balažic, svetovna popotnica in svobodna umetnica

Veganstvo, aktivizem in srečno življenje, ki je poceni

Ana se je skozi povezanost z naravo, pozitivno energijo in sama seboj, začela zavedati vedno večjih in bolj perečih problemov s katerimi se srečuje človeška rasa na globalni ravni. Najbolj so se Ane dotaknili onesnaženost Zemlje, izkoriščanje živali in ogromna količina zavržene hrane.

V tretjem letniku študija se je preselila na Nizozemsko, kjer je še bolj razširila področje umetnosti, na katerem je ustvarjala. Živela je v skupnosti podobnomislečih aktivistov in prijateljev, s katerimi so “zgradili prekrasen socialni mladinski center Viola, organizirali bar s plačilom na donacijo, včasih kakšne veganske obroke, glasbo, namizne igre, aktivistična predavanja ter sestanke in veliko drugih manjših aktivnosti.” Takrat je začela z raziskovanjem likovne terapije, saj je dobila priložnost za delo na tem področju, na podlagi tega je oblikovala tudi diplomsko nalogo. Skozi izkušnjo gradnje svoje sobe iz rabljenih materialov, “dumpster divinga” in podobno,  se je začela zavedati, da za srečno življenje ne potrebuješ veliko denarja.

To spoznanje se je še potrjevalo skozi potovanja, ko so jo ljudje sprejeli z odprtimi rokami, ter jo razvajali z obilico hrane in udobno posteljo. Pravi, da je denar včasih morala celo zavrniti. Po končanem študiju je še nekaj mesecev živela na Nizozemskem, nato se je s fantom odpravila proti vzhodu.

 “Smisel življenja je biti srečen in to meni prinaša umetnost.”

Ana je začela ustvarjati za svojo dušo, vendar pa je spoznala, da ima umetnost moč povezati pripadnike različnih kultur, različnih jezikov, različnih narodnosti in tako naprej. Potovanja za krajši ali daljši čas, so Ano vedno polnila z obilico energije, motivacije, produktivnosti in navdiha. Različni ljudje, rastline, glasba in energija ji prinašajo nove izkušnje. Sama meni, da so potovanja, tudi če to pomeni le kratek izlet do jezera, najboljše sredstvo za pridobitev navdiha.

Med potovanji zelo rada ustvarja, izdeluje nakit, slika, izdeluje dekoracije iz rabljenih materialov, riše, snema videe, fotografira pa še kaj bi se našlo.

Foto: Kos nakita, ki ga je na potovanju izdelala Ana

Ker so se ji potovanja za krajši čas zdela zelo omejena, saj se spoznala nove ljudi, dobila nove ideje pa se je še morala premakniti drugam, se je v njej rodila želja za dolgotrajno potovanje. S fantom sta zato začela s svojim avtoštopom proti vzhodu. Njun cilj je bila Indija, ampak nikakor to ni pomenilo končnega cilja. V času pisanja tega prispevka sta se potepala nekje visoko v Himalajah. Premikata se svobodno in počasi, glede na temperaturo in vreme. Ana pravi, da je potovanje za njo duhovna izkušnja, z vsemi težkimi in čudovitimi doživetji.

Čeprav potujeta že kar nekaj časa, se ji zdi, da sta komaj odšla. Za potovanje z malo denarja bi rada navdihnila tudi druge, zato sta s fantom začela pisati blog in objavljati fotografije s svojih potovanj na lastno spletno stran. 

Foto: Ana ob plezanju s polnim nahrbtnikom

Od kod denar?

“Ker smo ljudje različni, nam vsem ustreza nekaj drugega, tako je tudi s potovanji. Lahko si predstavljam kako je moj način potovanja preveč stresen za nekoga drugega in bi težko našel užitek v njem.” Tako nam je Ana začela odgovarjati na vprašanje o finančni plati potovanja. “Prav tako pa potovanje za mene ni dopust temveč način življenja,” je še dodala.

Pravi, da štopanje ne ponuja le brezplačnega prevoza, ampak pogosto prinese še brezplačno prenočišče ali hrano. Prav tako se ji zdi pomembno, da s tem načinom prevoza ne podpira ogromne količine onesnaževanja, ki je posledica letalskih izpuhov. Potuje s šotorom in “kuhinjo,” kar ji prihrani veliko denarja. Je tudi veganka, zato ne kupuje živalskih proizvodov, ki so običajno dražji od rastlinskih. Sama tudi ne pije in ne kadi, zato je praktično vse kar kupi le sveža zelenjava. “Včasih se znajdeš v mestu kjer ne moraš kampirati, ampak tudi tam se da dobiti brezplačno prenočišče preko Couchsurfinga ali preproste komunikacije z ljudmi,” je dodala. To jo nekoilko prisili v večjo interakcijo z lokalnim prebivalstvom, kar še poglobi potovalno izkušnjo.

Ana pravi, da je potovanje še posebej poceni v razvitih državah, npr. v Evropi, kjer praktično vso hrano lahko pridobi z recikliranjem. “Današnji svet ima tudi preveč odpadkov, zato redko kupim industrijsko pridelane izdelke, ki so zapakirani v male plastične paketke,” nam je povedala.

Ko ima priložnost si speče kakšne piškotke, nabere zeliščni čaj, za vodo uporablja plastenko s filtrom in podobno. “Ko začneš živeti minimalno, takšne stvari postanejo bolj cenjene, zavedanje o problemih onesnaževanja in izkoriščanju živali pa postane bolj očitno.”

Prostovoljstvo

S fantom vedno oprezata za novimi prostovoljskimi projekti preko spletnih platform Woofing in Workaway. Ti projekti jima omogočajo, da v zameno za delo dobita brezplačno prenočišče in hrano. V Turčiji sta tako delala na kmetiji z olivami, v Pakistanu v šoli za otroke zasužnjenih družin, na Šri lanki sta dekorirala novo letovišče, trenutno pa Ana slika na različnih lokacijah v majhni vasici na Himalaji. 

Kako ohranjaš stike z družino?

“Na začetku so kontakti z prijatelji še tam, družina v skrbeh, počasi pa postane normalno da se javiš enkrat na dva tedna, na kratko poklepetaš s prijatelji, deliš hitre izkušnje in nadaljuješ svojo pot,” nam je povedala, ko smo jo povprašali o tem kaj o njeni dolgotrajni odsotnosti menijo starši in prijatelji. Rada se namreč zadržuje v naravi in zato včasih traja nekaj časa, preden pride do internetne povezave.

Občasno napišeta kakšno objavo o njunih izkušnjah, prav tako gradi spletno stran Thumbsupeast.org, katere cilj je dajati navdih, deliti izkušnje in nasvete povezane s potovanji. Ana je intervju zaključila z besedami: “Tam bova kmalu delila tudi videe, portfolio stenskih poslikav, fotografij in mogoče še kuharskih receptov z okrog sveta? Nikoli ne veš, idej je preveč.” Povezavo do njune spletne strani lahko najdete tukaj: http://www.thumbsupeast.org/

 

Foto: Ana in njen fant Jorrit (Jelle)

Foto: Jelle - Pogled na Carigrad

Foto: Prodajalna v Carigradu

    Fotogalerija