https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Priprave na 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v polnem teku

05.07.2018 ob 6:05  

Na seji Iniciativnega odbora, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, so člani pregledali realizirane  aktivnosti in opredelili naloge za nadaljevanje priprav obeležitve 100. obletnice združitve Prekmurja z matičnim narodom.


Od izdaje posebne poštne znamke do postavitev obeležja

Potem, ko so pomurski župani na svoji marčevski seji Sveta pomurske razvojne regije podali soglasje k programu, je iniciativni odbor nadaljeval z opredeljenimi nalogami.  Skladno s predlogi, ki so opredeljeni v programu je s strani pristojnih organizacij do sedaj že bilo potrjeno več vsebin, med drugim: izvedba posebne zgodovinske učne ure v osnovnih in srednjih šolah; mednarodni simpozij v organizaciji Slovenske akademije za znanost in umetnost; simpozij Teološke fakultete; izdelava dokumentarnega filma; obeležitev priključitve v okviru praznovanja 100-letnice delovanja Univerze v Ljubljani; izdaja posebne poštne znamke; izdaja priložnostnih kovancev ob jubileju; vključitev vsebin v program RTV Slovenija; izdelava študije o P. W. Johnsonu; izvedba regijskega Festivala inovativnosti in ustvarjalnosti za osnovne in srednje šole; postavitev obeležja na Trgu zmage v Murski Soboti; postavitev obeležja v Ljubljani ter drugo.

Izdelan osnutek programa obeležitve 100–letnice je naletel na izjemno pozitivne odzive tako na državnem, kot na lokalnem nivoju. Tako je odbor prejel dodatne zanimive predloge za njegovo obogatitev, ki so jih podali Gimnazija Murska Sobota, Zveza govedorejcev Pomurja ter Javni sklad RS za  ljubiteljsko kulturo.   

Člani odbora si prizadevajo, da bi do sestanka jeseni bili zaključeni postopki za izvedbo natečaja za podobo obeležja v Murski Soboti, celostno podobo jubileja s sloganom, motiv za znamko in kovance ter druge dogovorjene naloge. Ob tem so  ponovno poudarili, da program ostaja še dalje odprt za dopolnjevanje s pobudami in predlogi institucij in posameznikov, ki bi želeli obogatiti praznovanje.

Osrednji dogodek praznovanja bo državna proslava

Osrednji dogodek praznovanja bo državna proslava, ki bo potekala 17. avgusta 2019 z mašo za domovino v Beltincih. Predvidena sta tudi dva simpozija. Prvi simpoozij naj bi bil v organizaciji SAZU, na njem naj bi vsestransko zgodovinopisno osvetlili dogodke pred 100 leti. Drugi simpozij bo izvedla katoliška cerkev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.07.2018 ob 13:14 77 gost

      Prekmurje je v Jugoslovanskih časih bilo bog in batina,dan danes bi pa bilo bolje če bi bilo pod Madžarsko.

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.07.2018 ob 20:37 Marmur gost

      "Gost 77", čudi me, ker misliš, da bi bilo bolje, če bi bilo Prekmurje pod Madžarsko. Jaz se s tem nikakor ne strinjam, že zato, ker je moj materni jezik slovenščina (prekmursko narečje), pa seveda še iz drugih razlogov. Mislim, da smo v Prekmurju tudi v okviru samostojne države, ki se ji reče Republika Slovenija, marsikaj dosegli in da nam je bolje kot v jugoslovanskih časih.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2018 ob 6:42 Jajan gost

        Tvoj materni jezik je nigdar nej bil slovenski zato ka ma naš dialekt več mađarskih pa nemškij besed. Slovenci se na nas poserejo. Samo te smo njin dobri, gda se trbej slikate pa gesti pred volitvami.

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.07.2018 ob 9:24 77 gost

      Gost-marmur vem da te resnica boli,ampak ti in tebi podobni ste idijoti in boste idijoti ostali.Slovenska politika je Prekmurje izropala do kosti,ti in tebi podobni ste žlahta od belogardistov in domobrancev,ker taki sedaj vodijo državo,Jugoslavija je pa Prekmurju dal delo in dostojno življenje,taki kot si pa ti in tebi podobni so pa Prekmurskemu delavcu vzeli delo in dostojno življenje,IDIJOT.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2018 ob 21:25 Marmur gost

        Najprej replika na "komentar" Jajana: Pokazal si, da nimaš pojma o jezikoslovju. Če ima naš dialekt več madžarskih in nemških besed, to še ne pomeni, da ni sestavni del slovenskega jezika, tako kot so to še koroško, dolenjsko, primorsko, notranjsko, štajersko in še druga slovenska narečja. Slovenski knjižni jezik je tako rekoč edini na svetu, ki ima dvojino, in tudi v prekmurskem narečju jo uporabljamo. "Gost 77" ti pa kažeš, da si nestrpen in žaljiv ter da nočeš videti napredka na številnih področjih, ki smo jih dosegli v samostojni slovenski državi - Prekmurje je z avtocesto povezano s svetom, obnovljena je železniška povezava z Madžarsko, asfaltirane so bile številne lokalne ceste, zgrajene nove ali obnovljene stare šolske stavbe, gasilski domovi, kanalizacija, vodovodno omrežje itd. Ne vem, zakaj me povezuješ z belogardisti in domobranci, saj nimam nobenega sorodnika med njimi in prepričan sem, da so storili veliko napako, ker so ob začetku 2. svetovne vojne prisegli Hitlerju.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.07.2018 ob 10:26 gost

      Što je na čelu inicijativnega odbora?. To te more bujti. Po kakih kriterijih? Ne verjetno po kriterijih Ljubljanske banke!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.07.2018 ob 10:32 gost

      Of nikši Anglejž de se španciro po Sloveniji od Maribora pa vse okoli, SAMO PREKMURJA NI BILO OMENJENEGA V TV PRISPEVKU!!!!!!. Kako bo poročal v svoji državi, a je Prekmurje V SLOVENIJI! Božek. božek razturavlu nas, kak ringišpil, 130 letijmo okoli osi, pa smo radi, ka nas vrtijo s to brzino. Mislim na nas - Prekmurce.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.07.2018 ob 21:49 Ghost gost

      MARMUR , res mi ni jasno od kje tebi , da smo povezani z ostalo Slovenijo z avtocesto , to kar imamo je namreč hitra cesta z dvema pasovoma v eno smer , pa še ta sta ožja kot so standardi , mar ti res misliš , da bi recimo Primorci pristali na tako rešitev ,ampak za PREKMURCE je pa tako ali tako vse dobro , pa še tako mimogrede -razen za Albanijo smo zaostali že za vsemi , razen seveda če za tebe izgradnja kanalizacije v neki vasi predstavlja višek razvoja.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.07.2018 ob 7:49 Gosak gost

      Si pa res ozkogleden! Marmur ima prav. Seveda je Prekmurje povezano z ostalo Slovenijo z avtocesto. Tako je namreč označena, čeprav nima odstavnega (tretjega) pasu. No, takšna avtocesta pelje tudi (je še slabše urejena) okrog 50 kilometrov na relaciji med Salzburgom in Münchnom, pa nihče ne govori, da to ni avtocesta.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.07.2018 ob 21:57 Mickaq gost

      Kaj vam pomaga slovenski jezik, če so slovenci zapravili slovensko radensko, hotele, ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.