https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Bilbi v Lendavi pričarala kavarniško vzdušje, pred stolpom Vinarium navdušili folkloristi

Lendava, 17.07.2018 ob 6:05  

Dogajanje minulega tedna v okviru festivala Poleti v Lendavo je zaznamovalo nekaj pomembnih dogodkov. V ateljeju LindArt je svoje delo predstavil gostujoči  kipar Balász Sárkány, pevka Bilbi je s svojo zasedbo na oder GKD vnesla duh dunajske kavarne, vodeni sprehod po mestu z zgodovinarjem Miho Štampahom pod naslovom Zemljevid zgodb pa je sprehajalce skozi zgodbe domačinov ponesel v mestno preteklost.


Zemljevid zgodb je nastajal skozi pogovore z domačini pričevalci, ki jih je v dveh mesecih opravil lendavski zgodovinar Miha Štampah. Te zgodbe je podkrepil z zgodovinskimi dejstvi in nastala je svojevrstna pot oziroma zemljevid ožjega mestnega središča in njegovih zgradb, ki so pred udeleženci pričarali duha kraja, kakršen se je ohranjal skozi zgodovino.

Na sobotnem sprehodu so imeli udeleženci tudi imenitno priliko, da so vstopili v hišo pokojnega lendavskega slikarja in grafika Štefana Galiča, na katerega je mesto še posebej ponosno. Ogled jim je omogočil umetnikov nečak Tomaž Galič, ki je dogodek spremljal in dokumentiral kot fotograf.

Obiskovalci sobotnega večernega koncerta pevke Bilbi in njene spremljevalne zasedbe, ki je nastopila v Gledališko koncertni dvorani, so uživali v pevkinem bogatem repertoarju. Svojim klasičnim skladbam je nadela novo preobleko, predstavila pa je tudi svoj novi, že tretji album. Vse skupaj je bilo zavito v kavarniško in jazzovsko obarvano muziciranje, pospremljeno s čutnim, intimnim prepletanjem violine in kontrabasa ter strastnimi, divjimi ritmi, začinjenimi s premišljeno mero urbanosti in poetike. Bilbi, ki nikoli ne razočara, je tudi tokrat navdušila.

Balász Sárkány je prvi od kiparjev, ki bodo letos ustvarjali v prenovljenem ateljeju LindArt. Vsebinska zasnova ateljeja predvideva, da lahko ustvarjanje umetnikov obiskovalci spremljajo v živo, hkrati pa se z njimi srečujejo na tedenskih pogovorih. S kiparjem se je tokrat pogovarjal kustos Galerije – Muzeja Lendava Atilla Pisnjak, mladi umetnik pa je zbranim predstavil koncept in izvedbo skulpture, ki jo kleše iz marmorja. Nastala bo zmajeva glava, ki bo skupaj s skulpturami ostalih sodelujočih krasila osrednji del starega mestnega jedra.

Na ploščadi pred stolpom Vinarium sta se predstavili folklorni in tamburaški skupini KD Štefan Raj iz Turnišča, ki je predstavila prekmursko folkloro in ljudske pesmi ter gostujoča skupina iz Hrvaške, KUD Mura Mursko Središče s tamburaško skupino.

Foto: Pomurec.com in Tomaž Galič

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2018 ob 22:47 Stolp gost

      Navdušili so koga? Saj skoraj nikogar ni bilo.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.07.2018 ob 9:03 Music gost

      Odličen koncert, za vse tiste, ki smo bili prisotni, želimo si še več takih .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.07.2018 ob 15:28 sinkopa gost

      Vse kar se dogaja pri stolpu je namen nastopajočim, publike ne nucajo.pa tudi na drugih (foklornih in pevskih-seveda amaterskih)nastopih vidiš smo nastopajoče..ki potem sami sebi ploskajo.to velja za Lendavo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.