https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: S konferenco o pomembnosti znanja začeli Festival romske glasbe, plesa in kulinarike

Lendava, 20.08.2018 ob 18:00  

V ponedeljek, 20. avgusta 2018, je v Lendavi potekala mednarodna konferenca Znanje kot steber osebne moči, ki so jo priredili ob vzpostavitvi in prvem letu izvajanja projekta VNRC Dolinsko in 10. obletnici delovanja Romskega akademskega kluba.

Navzoče je najprej nagovoril podžupan občine Lendava, Stanislav Gjerkeš, ki je povedal, kako Občina Lendava skrbi za to, da se pogoji romske skupnosti nenehno izboljšujejo. Omenil je tudi navdušenje nad tem, da vsi romski otroci v občini obiskujejo in tudi uspešno končujejo osnovno šolo, ter da imajo v občini letos tudi prvo diplomantko.

VNCR Dolinsko oz. Večnamenski romski center Dolinsko je projekt, ki je financiran iz sredstev Evropskega socialnega sklada in sredstev Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Državna sekretarka na omenjenem ministrstvu, Martina Vuk, je poudarila, da je znanje lahko odskočna deska v boljšo prihodnost. Taka je po njenih besedah tudi vloga večnamenskih razvojnih centrov - omogočiti pripadnikom romske skupnosti in ostalim okoliškim prebivalcem razvoj, usposabljanje, izobraževanje ter druge aktivnosti, ki jih drugače ne bi imeli priložnosti izvajati. Končni cilj pa je, da se ustvari skupnost v kateri sobivamo vsi prebivalci, ne da bi se med seboj ločevali in ne da bi se med seboj izključevali, saj nas različnost le bogati.

Navzoče je nato nagovorila članica občinskega sveta Občine Lendava in romska aktivatorka v okviru projekta VNRC Dolinsko, Nataša Horvat, ki je opomnila na to, da se s konferenco začenja Festival romske glasbe, plesa in kulinarike, ki ga prireja Romsko kulturno društvo Romnji v sodelovanju z Ljudsko univerzo Lendava, Občino Lendava, Zvezo za razvoj romske manjšine Preporod, Klubom študentov Lendava in Romskim akademskim klubom in bo potekal med 20. in 23. avgustom. Na zadnji dan festivala bo tudi slavnostna otvoritev večnamenskega prostora v romskem naselju Dolga vas. Objekt bo namenjen aktivnostim v okviru objekta VNRC Dolinsko, predvsem pa tudi romskim otrokom in mladostnikom, ki potrebujejo učno in druge oblike pomoči, da bodo v šoli uspešnejši.

Navzoče je naslovil tudi direktor Urada RS za narodnosti, mag. Stanko Baluh. Omenil je, da je izobraževanje ključno za razcvet neke skupnosti in družbe ter izrazil svoje prepričanje v to, da je in delo, ki ga opravljajo na področju graditve znanja v Lendavi, lahko odločilnega pomena oz. pokazatelj kako bi bilo potrebno delati tudi v drugih delih Slovenije, kjer sobiva več različnih etničnih skupin.

Ferenc Horváth, poslanec madžarske narodne skupnosti v državnem zboru in predsednik PMSNS, je povedal, da za delovanje madžarske skupnosti ni pomembno samo sodelovanje med Madžari in večinskim narodom, ampak tudi z drugimi narodi in etničnimi skupinami. 

Marcel Baranja, predsednik Romskega akademskega kluba, pa je povedal, da je bil glavni cilj Romskega akademskega kluba ozaveščati romsko in ne-romsko prebivalstvo o pomembnosti izobraževanja. Mladino, še posebej romsko mladino, so ozaveščali o tem, kaj pomeni iti na izobraževalno pot, kaj pomeni dokončati osnovno šolo, srednjo šolo in fakulteto, kaj pomeni diplomirati, magistrirati, saj so prepričani, da z izobrazbo lahko v romski skupnosti napredujejo.

Občina Lendava de aktivno pripravlja na kandidaturo za evropsko prestolnico kulturo leta 2025. Namen projekta je spodbujanje bogastva in raznolikosti kultur ter pripadnost skupnemu kulturnemu prostoru. Ker je izrednega pomena, da bodo vse vse kulture, ki bivajo na območju občine Lendava, enakovredno zastopane, sta predsednika pomurskih romskih zvez: Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije in Darko Rudaš, predsednik Zveze za razvoj romske manjšine - Preporod, podpisala podporo romske skupnosti kandidaturi občine Lendava in partnerskih mest za evropsko prestolnico kulture leta 2025. Po podpisu sta oba tudi na kratko nagovorila navzoče.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.08.2018 ob 18:15 banuta gost

      Ne verjetno ,ne verjtno

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2018 ob 19:13 Ime gost

      Pa saj človek ne more verjeti .

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.08.2018 ob 21:05 akademik gost

      Romski akademski klub? Mater! Učiti se in delati, to je edino kar šteje. Ples, kulinarika, muzika. Ne me hecat.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.08.2018 ob 21:35 gost

      Le kateri romski učenec uspešno konča OŠ......o tem bi se dalo debatirat....

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.08.2018 ob 8:20 gost Teja gost

        Gost presenečen bi bil, kolko nasj je ne samo s srednešolsko izobrazbo,ampak tudi z univerzitetno. Kar nekaj se jih lahko pohvali z magisterskimi nazivi( pa ne mislim Muca-on ga je ni dobil z izobraževanjem in pri nas nima veljave,kar je prav). Prav tako sta dva na dobri poti, da postaneta doktorja na svojem področju. Samo tega Slovenci NOČEJO vedet in sprejet, saj ful boli,da je "en Cigan" v nečem boljši in uspešnejši kot on!

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.08.2018 ob 7:51 gost

      Problem te in podobnih projektov je ,da so sami sebi namen. Skrivajo se za visokoletečimi cilji, ki se pišejo v teh projektih od katerih imajo korist eni in isti. Če vsako dnevno spremljaš ta medij, vidiš da se v takih in podobnih projektih pojavljalo eni in isti ljudje, ki na ta račun zelo lepo živijo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.08.2018 ob 10:22 migisterij kupljen gost

      gost Teja .......... Na dobri poti alo ? Kaj imate sploh pokazati od izobrazb ? Prosim ne nakladaj ker ni prvi april .Podpisati se vas več kot polovica ne vej nej da bi imeli magisterije .Takšne magisterije kot jih vi imate se kupujejo v Trstu ,Sarajevu in Beogradu za 400 €

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.08.2018 ob 12:03 Teja gost

        Goost res vas boli, če kak Rom uspe, zato pa pišete neumnosti! Malo poguglaj pa boš videl, da so vse diplome pridobljene na slovenskih univerzah, magisteriji na prestižnih tujih ali pa slovenskih. Ja ampak vi si težko priznate, da vas tudi Romi "šišajo" v znanju, zato pa se repenčite in zaničujete Rome kjer lahko. Največkrat preko neta, ker drugače ne gre, saj se takoj opazi vaša zaplananost. Bdw: Predsednik Romskega akedemskega kluba je absolvent(če sploh veš kaj je to) arhitekture na Lj. univerzi. uf boli!!

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.08.2018 ob 12:57 sotina gost

      Teja ......... Banke so danes polne vaših z ( diplomami in magisteriji ) 21.08.2018

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.08.2018 ob 14:21 čondraš gost

      Teja, super je če kakšnemu Romu uspe, jaz sem vesel za vas, dejstvo pa je da vašim v veliki večini ni do tega da bi uspeli, jim to nič ne pomeni niti nimajo ambicij ker s šlepanjem na račun svojega porekla, socialnih pomoči in dela na črno, ter na račun šenkanje državnih zemljišč, večini nič ne manjka . Sami ste si krivi da vas večina vidi v luči v kakšni vas pač vidi, najprej je treba pred svojim pragom pomesti pa imate ogromno tega za pometat . Vsa čast uspešnim in pohvale ( Smilja Baranja, Feri Lainšček in še kdo ) , ampka ste prej izjema kot pravilo . Mimogrede, v tvoji slovnici, ko s eže hvališ z izobrazbo, je malo morje napak ;) .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.08.2018 ob 21:43 gost

        Več kot 30 let učim in se ne spomnim,da bi kateri romski učenec pozneje iz česa diplomiral . Komaj naredijo OŠ.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.08.2018 ob 14:37 čondraš gost

      Najprej bi mogli imeti predavanja o spoštovanju zakonov, ki veljajo v R . Sloveniji . Zanima me še nekaj, kolikim Romom je bilo odvzeto premoženje s strani države, ko bi morali vrniti socialno pomoč pokojnega sorodnika ? 0

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.08.2018 ob 16:01 claudia gost

      Kdaj bo pa festival romskega dela? Teja, tvoji absolventi in magistri so danes 21. 08. napolnili banke lačni podpor, baje bodo spet dva dni luftali banke.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.08.2018 ob 16:17 pia pia gost

      Kako je pa z tisto akcijo, da bi romi doma imeli vrtove? Ali je že PRVI ograček v romskem naselju, ali jim pa še vedno mi kupujemo solato? Ali vejo tile "doktorji" sploh češnek posaditi?

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      21.08.2018 ob 17:06 medo gost

      Teja ob 15:34 @@ Naši tisto dvigujejo kar so si težko zaslužili plače .Vij pa to dobite to ni zaslužek .

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      21.08.2018 ob 18:07 gost

      Teja = Tinka

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.08.2018 ob 18:10 vanča vas gost

      Pred letom dve so celo zahtevali,da bi imeli svojo industrijsko cono samo nišče ni znal pojasniti ,kaj bi se tam delalo tak kak iz ogračekov nej nikaj gratalo .

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.08.2018 ob 19:30 PREKMUREC gost

      TO so ljudje ki so se prodali evropi in namesto CIGAN so zdaj ROMI SRAMOTA in vsaka čast tistim ki se imajo za CIGANE

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.08.2018 ob 7:04 Žbunek gost

      Ježuš na. Si ga že gda prckal ciganico.... Mij ga mamo bole vrouče kal vaše pavrske (bejle)....

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.