https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Po domovih za najdenčke in centrih za otroke v Etiopiji – doživetja Dominike Tibaut

25.10.2019 ob 13:00  

Dominika Tibaut je zadnji avgustovski in prvi septembrski teden preživela v Etiopiji, kjer je po njenih besedah spoznala deželo nasmejanih obrazov, sijočih oči in prisrčnih ljudi. V tem prispevku si preberite utrinke z njenega potovanja.

Njena pot se je začela v pokrajini Gambela, v tropskem delu Etiopije. Tu ljudje živijo v skromnih vaseh, do katerih se pripelješ skozi slikovito naravo, kjer se lahko kar na prostem srečaš z zvermi. Sestre Matere Terezije imajo tu svojo postojanko, tako imenovano pobolniščno oskrbo, za tiste, ki še niso sposobni, da bi šli domov ali tiste, ki nimajo možnosti iti v bolnišnico. Tam so tudi otroci, od dojenčkov do večjih, ki jih je Dominika imela možnost pestovati ter skupaj z njimi barvati, risati ter se igrati.

Drugi dan je pobliže spoznala počitniški oratorij pri salezijancih, kjer se vsako popoldne zbirajo otroci, ki tu lahko preživljajo čas koristno in poučno. Eni igrajo nogomet, drugi rišejo, ustvarjajo, ali igrajo druge igre ob pomoči animatorjev.

Nato se je podala v glavno mesto Etiopije Adis Abeba – več milijonsko mesto, v katerem je bil zelo viden kontrast med peščico premožnih, na eni strani ter večinskim najrevnejšim slojem, na drugi strani. Množica ljudi je tam ogromna. Veliko je tudi živali – ovce, osli, mule in tudi mnogo psov, ki so na cesti brez lastnikov. Tukaj je obiskala dom za najdenčke - otroke brez staršev, ki ga vodi red sester iz Malte. Z otroki od nekaj mesecev do 18. leta starosti so se skupaj igrali in tudi posladkali s slovenskimi keksi.

Naslednji dan se je podala v center, ki ga vodijo salezijanci – po večini Italijani, pa tudi domačini in drugi. V centru so vrtec, šole, delavnice za ročna dela pa tudi majhna tiskarna. Vsak dan prihaja tja okoli 500 otrok, občasno pa tudi mamice, ko se zanje izvajajo aktivnosti.

Med potovanjem si je ogledala tudi znamenitosti, kot so veličastna katedrala, posebne koptske cerkve s posebnimi obredi, afriška unija, spomeniki, muzej, parlament ter mesto samo.

Dominiko je že od rane mladosti vleklo v misijone, k pomoči potrebnim otrokom. Ob potovanju v Etiopijo je po 28 letih končno uresničila svoje sanje, ob tem pa spoznala, da svet ne bi smel dopustiti, da ljudje živijo v takih razmerah. Tudi po težkem slovesu in prihodu domov je z mislimi še vedno veliko pri tej deželi, pri teh ljudeh, še posebej otrocih, s katerimi je spletla globje vezi. Izkušnja jo je spremenila kot osebo, v Etiopijo pa se želi še vrniti, in to za daljši čas ali pa kar za vedno.

Fotografije in prispevek: Dominika Tibaut

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.