https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kam najraje potujemo?

27.09.2018 ob 10:00  

Danes, 27. septembra, obeležujemo svetovni dan turizma. Na pobudo Svetovne turistične agencije se ta praznuje že od leta 1979, tema letošnjega svetovnega dneva turizma pa je: Turizem in digitalna preobrazba.

Turizem je globalno pomembna panoga, ki v zadnjih letih z rastjo precej presega rast celotnega gospodarstva. Na globalni ravni neposredno in posredno ustvarja okoli 10 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) in zagotavlja eno od desetih delovnih mest.

Turizem in digitalna preobrazba

Svetovni dan turizma je letos v ospredje postavil turizem in digitalno preobrazbo. Razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) je namreč preobrazil način preživljanja prostega časa, počitnic in po drugi strani tudi način trženja turističnih produktov.

Vse več podjetij ima svojo spletno stran (tudi prevedeno v tuje jezike) ter so prisotna na družbenih medijih, kot so Facebook, Google+, Twitter in druge. Ta uporabljajo predvsem za oblikovanje celostne podobe podjetja, za trženje izdelkov ali storitev, za pridobivanje mnenj ali za odgovarjanje na mnenja ter ocene strank.

Turisti si pri organizaciji čedalje več pomagajo z uporabo IKT. Največ jih uporablja internet za pridobitev informacij v zvezi s potovanjem in za rezervacijo ter plačilo prenočišča. Vse več se tudi odločajo za potovanje na podlagi predstavitve turistične destinacije na spletu ali na podlagi objavljenih mnenj in izkušenj drugih popotnikov.

Turizem v Sloveniji

V Sloveniji so lani potovalne agencije organizirale potovanja za 600.000 domačih turistov. Od tega se jih je 478.000 podalo v tujino, najpogostejši cilj pa je bila Hrvaška, ki so ji sledile še Italija, Grčija, Turčija in druge države.

Enodnevnih izletov, ki so jih lani organizirale slovenske potovalne agencije, se je udeležilo 248.000 domačih izletnikov. Na izlete po Sloveniji se je podalo 133.000 izletnikov, 116.000 izletnikov pa je šlo v tujino, največ v Italijo pa tudi Avstrijo, Hrvaško in druge države.

Slovenske potovalne agencije so v letu 2017 organizirale potovanja tudi za tuje turiste. Od 211.000 turistov jih je bilo največ iz Italije, sledijo pa turisti iz ZDA, Nemčije in iz drugih držav.

So pa tuji turisti pri nas v letu 2017 skupno ustvarili skoraj 8,6 milijona prenočitev, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2016, ob tem pa potrošili skoraj 2,4 milijarde EUR.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.