https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Minister za okolje in prostor se je mudil v Veliki Polani

Velika Polana, 22.01.2019 ob 14:44  

Danes, 22. januarja je minister za okolje in prostor, Jure Leben skupaj z Miguelom Clüsener-Godtom iz UNESCO-vega Programa Človek in biosfera (MAB) podelil certifikate županjam in županom občin novo ustanovljenega Biosfernega območja Mura.

Biosferno območje Mura postaja že četrto biosferno območje v Sloveniji, razglašeno v okviru Unescovega Programa Človek in biosfera, ta status pa daje območju posebno priložnost za razvoj in promocijo ter za povezovanje z ostalimi državami regije v rečnem koridorju Mure, Drave in Donave, od Avstrije, preko Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije.
Minister Leben je poudaril, da bo kot okoljski minister deloval v dobrobit reke Mure in tega zaščitenega območja in, da ravno zaradi tega hidroelektrarn na reki Muri ne bo in dodal, da je že podal predlog, da se zaustavi prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarn na reki Muri.

Zaveda se, da je Mura vir in osrednja povezovalna nit življenja v obmurski pokrajini. Mura ohranja biotsko raznovrstnost z bogatimi vrstami in habitati, ki so zavarovani tako s slovensko, kot tudi evropsko zakonodajo.

Priprave za nominacijo Mure za UNESCO BOM (Biosferno območje Mure) so se začele leta 2014, v sodelovanju z občinami, strokovnimi institucijami in nevladnimi organizacijami, prav tako je prišlo do čezmejnega povezovanja s sosednjo Avstrijo. Po intenzivnem delu in sprejetem sklepu na Vladi RS, je bil konec leta 2016 dosje poslan na Sekretariat UNESCO MAB.

Biosferno območje obsega skoraj 29.000 ha ozemlja in vključuje 16 obmurskih občin in je razdeljeno je na tri varstveno-razvojne cone: osrednjo, robno in prehodno. Temelji na obstoječih varstvenih statusih in pomeni izvajanje slovenske in evropske zakonodaje za doseganje ciljev programa MAB. Za Biosferno območje Mura je bil med občinami in lokalnimi deležniki sprejet Dogovor o oblikovanju obmurskega razvojnega partnerstva, ki je skupaj z izvajanjem sprejetih programov sestavni del strategije in upravljanja tega območja.

Deklaracija za ustanovitev čezmejnega UNESCO biosfernega območja »Mura-Drava-Donava« je bila sicer podpisana v času madžarskega predsedovanja Evropski uniji, leta 2011 in takrat so jo podpisali ministri petih držav: Avstrije, Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Srbije. Deklaracija je pripravila osnovo za zavarovanje enega izmed evropsko najpomembnejših rečnih ekosistemov, saj območje reke Drave, Mure in Donave sodi med najpomembnejša naravovarstvena območja Evrope in je življenjsko okolje številnih ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.01.2019 ob 17:18 Gost gost

      Od gda ima Polana Mura

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.01.2019 ob 23:31 biosfera gost

      Minister Jure Leben je CAAAAR !!!!!!!! Elektrarn na Muri NE BO !!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.01.2019 ob 9:14 77 gost

      Minister samo v Turnišče nejdi ka te bo kap,kakše burleske maju tu.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.01.2019 ob 12:17 Zeleni Jurij gost

      Super. Torej bo Pomurje pilotna regija za kreiranje zelenih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, ki jih na veliko obljubljajo razni gorazdi in razni marinčeki kot protiutež industriji (pre)velikega ogljikovega odtisa. Nasmeh na obrazu se nam bo zagotovo sproti recikliral ob ponudbi kvalitetnih prostih DM na zavodu za zaposlovanje čez leto ali dve...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.01.2019 ob 17:00 uroš gost

      delovnih mest nebo, bodo pa stroški saj aka zaščita seveda ni zastonj, očitni občine ne vedo kam z denarjem

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.01.2019 ob 13:23 gost

      Bogi tisti keri vervle Lebani in njegovi kamarili.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.