https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes obeležujemo svetovni dan bolnikov in epilepsije, ter mednarodni dan žensk v znanosti

11.02.2019 ob 15:00  

Danes, 11. februarja obeležujemo 27. svetovni dan bolnikov, prav tako pa je danes mednarodni dan žensk in deklet v znanosti in mednarodni dan epilepsije.


Svetovni dan bolnikov bodo slovesno obhajali v Kalkuti v Indiji, v Sloveniji pa bo osrednja slovesnost, kot že tradicionalno, na Brezjah. Tudi v nekaterih bolnišnicah bodo ob tem dnevu izvajali dodatne aktivnosti, saj želijo s tem pokazati bolnikom, da so v središču zdravstvene obravnave.

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti

Danes obeležujemo tudi mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa ob tem poudarjajo, da si v Sloveniji prizadevajo ustvariti spodbudno in etično raziskovalno okolje, ki bo upoštevalo načela enakosti spolov v znanosti, vendar je napredek na tem področju še vedno prepočasen. Število žensk diplomantk terciarnega izobraževanja je pri nas že v letu 2017 preseglo moške diplomante, žensk je namreč 54 %. Tudi število doktorantk je skoraj izenačeno s številom doktorantov, vendar jih je v akademski karieri le okoli 17 %. V Sloveniji si prizadevajo tudi za uravnoteženo sestavo Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti in za uravnoteženo podeljevanje teh nagrad. Kot pozitivno se kaže, da je lani bil delež ženskih nagrajenk v primerjavi z moškimi kolegi najvišji doslej.

Mednarodni dan epilepsije

Na današnji dan pa obeležujemo tudi mednarodni dan epilepsije, zato danes poteka več spremljevalnih dogodkov s katerimi želijo izobraziti dijake in zaposlene na srednjih šolah o stigmi, ki se povezuje z epilepsijo. Epilepsija je ena najpogostejših nevroloških bolezni, na svetu pa je približno 1 % ljudi, ki trpijo za to boleznijo. V Sloveniji imajo epilepsijo okrog 20.000 ljudi, vendar točen podatek ni znan. Pojavlja se v otroški in mladostniški dobi ter v zreli odrasli dobi. Epilepsija se zdravi z zdravili, mogoča pa je tudi operacija - operacija omejenega predela v možganih, v katerem prihaja do napadov. Te operacije se v Sloveniji ne izvajajo, zato bolnike pošiljajo v Nemčijo, Francijo, Prago, Milano ...

Epileptiki se srečujejo z najrazličnejšimi težavami v vsakdanjem življenju, dodatno nelagodnost pa jim povzročajo drugi, predvsem zaradi neznanja o tej bolezni. Otroci z epilepsijo ne smejo brez spremljevalca na ekskurzijo, odrasli imajo težave pri iskanju službe ali partnerja. V Sloveniji želijo, da bo obravnava epilepsije pravočasna in kakovostna, kakor tudi zdravljenje. Namreč, dogaja se, da bolniki predolgo čakajo, določena zdravila ne učinkujejo, kljub temu, da je to ena najpogostejših nevroloških bolezni, se pri nas nevrologi z epilepsijo ukvarjajo premalo.

V Sloveniji deluje tudi Društvo Liga proti epilepsiji Slovenije in je strokovno-humanitarna organizacija, ki vključuje medicinske strokovnjake s področja epileptologije (zdravnike, psihologe, socialne delavce in druge) in ljudi z epilepsijo, njihove svojce in prijatelje. V okviru društva deluje tudi svetovalni EPI telefon, vsak četrtek med 16. in 19. uro na številko (01) 432 93 93 in je namenjen za pomoč in informacije glede psiholoških in socialnih težav v zvezi z epilepsijo ter informacije o društvu Liga proti epilepsiji Slovenije.

 

 




    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.02.2019 ob 20:11 Liss gost

      )) Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.