https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Jill Taplin: Otrokom dajmo prostor, da imajo otroštvo

03.05.2019 ob 6:00  

Jill Taplin je dolgoletna waldorfska vzgojiteljica, mentorica in avtorica knjige Early Years Education in practice Undrestanding the Steiner Waldorf Approach. Prihaja iz Velike Britanije, Slovenijo pa obišče kar pogosto, saj jo vrtci vabijo na različna predavanja in izobraževanja o vzgoji in starševstvu, predvsem v sodobnem času in hitrem tempu življenja. Z Jill smo se pogovarjali marca, ko je v Pokrajinski in študijski pripravila predavanje z naslovom "Odgovorno starševstvo". 


Kakšne vrste igrač predlagate, da bi morali ali naj bi starši kupovali svojim otrokom? 

"Majhni otroci, predvsem med tretjim in petim letom imajo zelo močno domišljijo. Če jim damo igrače, ki so že sestavljene, predvsem iz vseh možnih detajlov, njihova domišljija ne potrebuje početi nič, če gledajo risanko njihova domišljija ne dela, saj imajo vse na ekranu. Ko pa jim beremo pravljice in ob tem ne kažemo slik, mora njihova domišljija delati, sami si ustvarjajo slike in zgodbo."

Torej starši lahko na nek način omejijo ali celo uničijo domišljijo otrokom?

"Domišljija je podobno kot če hodimo v fitnes in trenerimo. In če prenehamo hoditi vemo kaj se zgodi. Čas med tretjim in petim letom starosti pri otroku je čas, ko razvija to domišljijo, domišljija je tam, starši mu morajo s primernimi igračami samo omogočiti, da jo uporablja in gradi. Na primer obstaja raziskava kaj lahko naredimo iz sponke za papir-otrokova domišljija je tu neomejena iz nje bo naredil veliko stvari, starejši kot smo, pa imamo vse manj idej kaj bi naredili s sponko za papir."

Obstajajo kakšni posebni materiali s katerimi bi se otroci naj igrali in, ki še posebej pozitivno vplivajo na njihov razvoj?

"V vrtcih vidimo vse več naravnih materialov-les, bombaž ... Ti materiali so avtentični, so kakršni so, prihajajo iz narave in tam se pravzaprav ustvarijo. Umetni material, kot je na primer plastike pa je predelano, nima več tiste "naravnosti". Svet umetnih materialov je hladen, otroci pa so topla majhna bitja in tudi lažje vzpostavijo stik z naravnimi materiali. Naravni svet ni ustvarjen v tovarni, če damo otroku naravne materiale bo iz njih ustvarjal in gradil in s tem vzpostavljal tudi stik z naravo. S tem pa jih tudi učimo recikliranja, saj naravne materiale lahko recikliramo za razliko od plastike."

S kakšnimi težavami se najpogosteje srečujejo otroci, ko gredo v vrtec?

"Otroci z vstopom v vrtec zapuščajo udoben dom in tam pridejo v krog neznanih ljudi. Za nekatere otroke je to težko premostljiv most, predvsem je težko za otroke, ki zelo majhni vstopajo v vrtec, eno leto ali manj, saj še ne znajo govoriti in tudi ne znajo povedati kaj jih muči za razliko od otrok, ki gredo v vrtec stari tri leta ali več. Ker je za otroka to pravzaprav potovanje, kjer vstopa v novo okolje, ustvarja nove interakcije je pomembna vloga vrtca, da ustvarja komunikacijo s starši in jim s tem omogoča, da se tudi oni smai lažje spopadejo s to veliko spremembo v starševstvu."

Danes lahko opažamo, da ima vse več staršev težave, takšne in drugačne z otroci. Kje je težava?

"Menim, da današnji hiter tempo in način življenja ni najbolj "prijazen" starševstvu. Starši vedno hitijo, ker jim tako taktira okolica, vendar hitenje za otroka ni dobro. Otroci rabijo čas, rabijo veliko časa, da se naučijo stvari. Prav tako smo do otrok postali preveč recimo zaščitniški, otroci se lahko igrajo v stanovanju ali na vrtu, vendar nikakor ne na cesti, ker je tam nevarno. To je lahko težko tudi za otroka, ker ni svoboden, na vsakem koraku ga omejujemo-ne smeš to, ne smeš tja. Vendar ne pozabimo-otrok je v sobi, je na varnem; ampak otrok je v sobi in uporablja internet; je to varno? Otrokom moramo dati prostor, da imajo otroštvo."

Kaj menite, s kakšnimi oviramo se srečujejo današnji starši? Sodobna tehnologija bo zagotovo ena od teh, kajne?

"Otrok mora najprej obvladati realen svet, da bo lahko obvladal virtualen svet. Uporaba tehnologije prinese za sabo tudi druge težave, ena je zagotovo prevelika teža otrok. Ko uporabljajo vse te tehnologije, ne uporabljajo svojih teles, v nekaterih primerih otroci niti ne znajo voziti kolesa. Velikokrat jim starši niti ne dajo te možnosti, da se ne bi poškodovali, ne dajo jim možnosti plezanja po drevesih in igranja v gozdu. Ne moremo od otroka pričakovati, da bo v šoli sedel pri miru, če ga nismo naučili kako se mora gibati.

Generacija, ki so danes starši je generacija, ki se je v otroških letih igrala zunaj, ukvarjala s športom. Vendar pa to isto stvar ne dovolijo danes svojim otrokom. Zakaj ne?

"Ker jih je strah. Postali smo strahopetna generacija. Časi so se spremenili. Danes nas ni strah, da bi bili lačni, saj je hrane dovolj, imamo socialno varnost, ampak bojimo se en drugega. Danes ima vsaka hiša svoj televizor, vsak posameznik ima svoj mali ekran. Postali smo individualisti. Majhna naselja so še nekako povezana med sabo, se poznajo, se družijo, organizirajo dogodke, vendar tega ni več v mestih."

Kaj menite glede sodobne tehnologije? Vpliv na otroke, na starševstvo?

"Mislim, da se odrasli še vedno učimo kaj točno narediti s tehnologijo. Ko pogledamo najstnike in vsa ta virtualna prijateljstva, vidimo, da najstniki nimajo ravno spretnosti kako se s tem spopadati. V ZK se spopadamo tudi z veliko samomori mladih, ki se pravzaprav niso mogli spopasti s tem virtualnim svetom, niso jim dali "potrdila". Vprašati se moramo, kdaj je otrok pripravljen za to. Virtualnost je kot gradnja stolpnice: ne moremo zgraditi strehe, če ni zgrajenih temeljev. Temelji pa so resnične izkušnje. V virtualnem svetu lahko igraš nogomet, lahko imaš farmo, vendar to nič ne pomeni, če tega ni izkusil na lastni koži, v realnosti. Otroci morajo imeti resnično komunikacijo. Ni tehnologija sama bo sebi slaba, v mnogih pogledih je izboljšala naše življenje, vendar se moramo naučiti kako jo uporabljati, kako želimo, da jo uporabljajo naši otroci. Konec koncev šestletniku tudi ne damo vozniškega izpita, ker nima spretnosti za to. Enako je pri tehnologiji."

Torej s pravim pristopom, bo tehnologija postala "obvladljiva"?

"Sodobni tehnologiji, ki se bo razvijala vedno bolj in bolj se ne bomo mogli izogniti. Ne moremo je enostavno zapreti v škatlo. S pravim pristopom in odnosom do tehnologije jo bomo zagotovo uporabljali na pravi način. Tehnologija ne sme biti tista, ki manipulira z ljudmi."

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.