https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Peterle v Murski Soboti: Čas je, da se prebudimo in Slovenijo vrnemo državljanom

Murska Sobota, 15.06.2011 ob 23:18  

V murskosoboški grajski dvorani je potekala slovesnost ob 20-letnici osamosvojitve Slovenije. Na kulturnem dogodku, ki ga je organiziralo Društvo krščanskih izobražencev Pomurja, je slavnostni govornik dr. Lojze Peterle spregovoril o zgodovinskih dejstvih, ki so Slovenijo popeljala v neodvisnost, dotaknil pa se je tudi aktualne situacije v državi ter poudaril, da so za Slovenijo nujne spremembe.

Maja 1988 so bili aretirani Janez Janša, David Tasić, Ivan Borštner in Franci Zavrl, obtoženi izdaje vojaških skrivnosti – to je bil mejnik na poti k samostojni Sloveniji.

Pripadniki močnega civilnega gibanja so tako ustanovili Odbor za obrambo četverice, ki se je kasneje preoblikoval v Odbor za varstvo človekovih pravic pod vodstvom Igorja Bavčarja. Vsa slovenska javnost je na pobudo odbora z množičnimi demonstracijami protestirala proti procesu sojenja četverici, a vojaške oblasti kljub temu niso popustile. Tudi oblast je začela spoznavati, da so možnosti za sožitje v Jugoslaviji vse manjše, in je začela braniti slovenske pozicije pred napadi iz centra. To je bilo obdobje, ko so se pripadniki različnih strank znali združiti in boriti za isti cilj – tako smo po plebiscitu, ki je potekal 23. decembra 1990, 25. junija leta 1991 razglasili samostojno Slovenijo.

25. junija so se izpolnile sanje

Osamosvojitev Slovenije je zagotovo najpomembnejši zgodovinski dogodek za državo in tudi pokazatelj, kako sta se tako koalicija kot opozicija uspeli dogovoriti za skupno in vsem državljanom koristno rešitev – neodvisnost. "Imeli smo ljudsko podporo, vizijo in pogum," je povedal Peterle in dodal: "Če Demos ne bi zmagal na volitvah, bi se naši možje morda še zmeraj kje na jugu borili za tuje interese."

Danes ni čutiti enotnosti

Slavnostni govornik je opozoril tudi na to, da so današnji politiki premalo strpni do drugeče mislečih ter da več ni tiste enotnosti, ki smo jo Slovenci pokazali v 10-dnevni vojni za Slovenijo. "V času pred osamosvojitvijo smo se spopadali z zunanjimi ovirami; danes pa je žal preveč spopadov med samimi strankami, kar preprečuje napredek."

Prekmurje je volilo prav

Velika zahvala, da smo Slovenci dobili samostojno državo, gre tudi Prekmurcem, ki smo prispevali znaten delež k nastanku neodvisne države. "Zahvala za to gre predvsem pogumu in veliki narodni zavednosti," je poudaril Peterle, njegovim besedam pa se je pridružil tudi Ludvik Toplak, ki je prav tako opozoril na pomen narodne zavesti.

Treba se je zbuditi

Lojze Peterle je še poudaril, da je čas, da se slovenska politika prebudi in začne razmišljati, kaj dati državi, in ne, kaj ji vzeti. Gospodarsko stanje v državi je slabo, spori med politiki in najemanje kreditov pa krizo le še poglabljajo. "Mladi intelektualci zapuščajo Slovenijo in si iščejo službe v Evropi – tega pred dvajsetimi leti ne bi pričakoval," je zaskrbljeno dodal Peterle. Posledično po njegovem mnenju nobena politika, ki bo prišla na oblast, nekaj let ne bo priljubljena.

Za glasbeni vložek na prireditvi so poskrbeli Ljutomerski oktet ter Edita in Tjaša Žalik.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. secufin
      16.06.2011 ob 11:15 secufin

      Halooooo Lujzek! Ti si v politiki že 20 let! Vse ka ste zdajšnji politiki napravili je tou, ka ste nan zapravili državo! Ti pa še izda maš faco, ka v živo povejš, ka bi se še dale rad zavzemal za dobro Slovenije? Takšoga zavzemanja nan rejsan nej trbej! PRavzaprav bi mogli vse politiki, keri so nas prpelali tak daleč - zbrsati v rit!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.