https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Šarec gostil prvi sestanek Častnega odbora za obeleževanje stoletnice združitve z matico

Murska Sobota, 15.05.2019 ob 9:28  

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes v »vratih Pomurja« – EXPANU, sklical prvi sestanek Častnega odbora za obeleževanje 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Premier je danes v Regijskem promocijskem centru EXPANO v Murski Soboti na prvem sestanku gostil člane Častnega odbora za obeleževanje 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na sestanku so zbrani člani obravnavali aktivnosti in dogodke, ki potekajo v jubilejnem letu, ter opredelili operativni načrt za nadaljevanje izvajanja programa.

Uvodoma je premier dejal, da je s ponosom in z veseljem sprejel zaupano nalogo. »Verjamem, da je ta 100. obletnica tako izjemnega pomena, da je prav, da združimo vse sile, ki jih imamo na voljo, da obletnico obeležimo tako, kot se za naš narod spodobi.«

»Vsak bo dodal svoj kamenček v ta mozaik, vrhunec pa bo proslava v avgustu«, je še nadaljeval. Izjemnega pomena je, po besedah premierja, da praznik mine v duhu sodelovanja. »Živimo v sožitju in nikogar ne izključujemo, nikomur ne vsiljujemo svojega, želimo pa seveda ohranjati, kar je naše, slovensko. Proslavo vidi kot dokaz enotnosti slovenskega naroda in enotnosti vseh, ki živijo na tem območju."

Pred sto leti je bilo na mirovni konferenci v Parizu odločeno o usodi Prekmurja. S sklepi pariške mirovne konference je bilo Prekmurje priključeno Sloveniji, prekmurski Slovenci pa združeni z matičnim narodom. Obeležitev obletnice je za Prekmurce in tudi za vse državljane ter državljanke Republike Slovenije posebnega pomena. Prav zaradi pomembnosti jubileja je Vlada Republike Slovenije na svoji seji 25. 4. 2019 imenovala častni odbor, ki bo bdel nad dogodki v počastitev obletnici.

Dogodki in aktivnosti se bodo odvijali čez vse leto, njihov namen pa je v zavesti Slovencev utrditi zavedanje o pomembnosti odločitve, sprejete na mirovni konferenci, ob hkratni afirmaciji Prekmurja kot območja, na katerem živijo v medsebojnem razumevanju in spoštovanju pripadniki večinskega naroda, pripadniki Madžarov, Hrvatov, Romov, nekoč pa tudi Judov in Nemcev, ki vsi v sožitju razvijajo svoje kulturne tradicije ter izpovedujejo različne kulturne in verske identitete.

Osnovni cilj načrtovanih aktivnosti je, da bo obeležitev priključitve predstavljena tako domači kot tudi širši slovenski in mednarodni javnosti, da se na primeren način izpostavijo tisti, ki so najbolj zaslužni, da se je priključitev k matični domovini sploh zgodila. Obletnica je tudi priložnost za krepitev vedenja o lokalnem in širšem slovenskem okolju, za krepitev prekmurske samozavesti ter za ovrednotenje gospodarskih razvojnih dimenzij, hkrati pa je tudi spodbuda za povezovanje in koriščenje razvojnih potencialov Prekmurja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.05.2019 ob 19:15 MUZIKAŠ gost

      Ne vem kaj se po vsej sili silijo zraven k temu praznovanji kakšen jim je razlog ? Prekmurci, naši predniki so bili pred 100 leti sami sposobni voditi vse aktivnosti. In po 100 letih izgleda, da več to ne znamo oziroma nam "strici iz ozadja" ne dopustijo da praznujemo, nikakor ne rabimo vseh teh vrinjenih ne Prekmurcev saj je to praznik Prekmurcev ne pa praznik Šarca, Kučana, Jevška itd. naj kar ostanejo v Ljubljani in tam praznujejo. Ko pa bodo, če bodo kdaj rezultati njihovega dela pokazali, da Prekmurci nismo po vseh merilih na zadnjem mestu v Sloveniji potem pa lahko pridejo preko Müjre na to stran v pokrajino Prekmurje, pozabljeno od vseh vsa ta pretekla leta, sram jih je lahko.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.05.2019 ob 19:51 hecari gost

      :D haha mali pa ednoga stežo :D kak se napno ,hehe ti ti prdinko mali en

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.05.2019 ob 7:45 Joužek gost

      Seposejdi se cuj slinijo, čiglij so nej uni, nej njuvi komunistični predhodniki pri ton nika nej meli. Me zanijma, če do v takšoj sestavi kaj delali za tou, ka Prekmurje nede še bole zaostanolo. Zaednouk nas rešavle Kurz, nej Kučan

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.05.2019 ob 9:57 ................ gost

      Srečanje je bilo v M. Soboti, torej primernejše bi bilo, da smo Prekmurci gostili Šarca. Če pridem v Ljubljano - bo verjetno Ljubljančan gostil mene, edino če Šarec ima vso državo za svj dom, potem pa gosti sam sebe. Nimam dokončane osnovne šole, pa "pojma gostoprimstvo" nisem do konca izpilil.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2019 ob 10:23 Kekec gost

        Gostoprimstvo ide tak: Da dobijmo goste iz Ljubljane, je častimo, da prijdemo v Ljubljano pa tudi, ali smo pa lačni.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.