https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO in VIDEO: V Gledališču Park nastopili skupini iz Rusije in Kitajske

Murska Sobota, 28.06.2019 ob 10:00  

Včeraj, 27. junija sta v okviru Soboških dnevov v Gledališču Park nastopili skupini iz Rusije in Kitajske.


Čeprav je bil nastop obeh skupin predviden pred grajsko ploščadjo je zagodlo vreme in je bil nastop prestavljen v Gledališče Park.

Iz Rusije, Republike Baškortostan je nastopil Ansambel plesov in pesmi Aytugan. Skupino so leta 2010 ustanovili ljubitelji ljudskega izročila na Državni univerzi v Ufi, glavnem mestu Baškortostana, avtonomne republike Ruske federacije. Člani ansambla so študentje univerze. Tako kot mnoge druge države ogromnega ruskega prostranstva je tudi Baškortostan dežela kontrastov. Baškirci so muslimani turškega porekla, nekoč pastirski, nomadski narod, ki je vodil svoje črede ovac, goveda, konjev in kamel po ustaljenih migracijskih poteh.

Starodavni način življenja je pustil močan vpliv na kulturi naroda. Ob nastopanju doma in po svetu člani skupine veliko časa namenjajo raziskovanju glasbene in plesne kulturne dediščine, zato je repertoar ansambla bogat in raznolik. Vključuje baškirske in tatarske ter tudi ljudske plese in pesmi iz drugih delov Ruske federacije. Profesionalnost, mladost, šarm, energija in strast ter barviti narodni kostumi – vse to vzbuja veliko zanimanja in naklonjenosti, kjerkoli se pojavijo, zato je ansambel Aytugan postal nepogrešljiv udeleženec mnogih festivalov po svetu. Baškirce so tokrat v Sloveniji nastopili prvič. 

Utrinek nastopa skupine Aytugan si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Iz Kitajske pa je nastopila Akademska skupina Beijing Dance Academy iz Pekinga Pekinška plesna akademija, znana kot "zibelka plesa", je bila ustanovljena leta 1954. Oddelek za etniko in tradicijske plese je eden vodilnih na Kitajskem tako v kakovosti kot edinstvenosti. Kitajska je ogromna dežela, kjer živi nešteto manjšin, vsaka s svojo kulturo, jezikom, verovanji in obredjem.

Ponaša se s skoraj pettisočletno starodavno kulturo, a hkrati tudi z napredkom, ki korenito spreminja tradicionalno podobo. Kljub temu je spoštovanje kulturne dediščine prisotno povsod: v načinu življenja, obredih, načinu govora in razmišljanja. Območje Rumene reke je zibelka kitajske civilizacije. Del tega skrivnostnega in oddaljenega sveta so skozi ples, odeti v barvite in prefinjene kostume, prikazali vrhunski člani Pekinške plesne akademije.

Utrinek nastopa skupine iz Kitajske si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.