https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ustrezno vedenje ter dobri odnosi na delovnem mestu izboljšujejo zadovoljstvo in učinkovitost zaposlenih

10.07.2019 ob 6:05  

Na delovnem mestu preživimo večino svojega časa, zato je zelo pomembno, da se vedemo ustrezno, znamo dobro komunicirati in ustvarjati vzdušje, v katerem se bomo tako mi sami kot drugi dobro počutili. Neustrezno vedenje ima lahko negativne posledice tako za posameznike kot za organizacijo, zato se je na delovnem mestu dobro držati vedenja, ki je skladno z normami in vrednotami podjetja, pravil splošnega bontona ter skrbeti za dobre medosebne odnose.


Zakaj je pomembno ustrezno vedenje in zakaj gojiti dobre medosebne odnose na delovnem mestu?

Ustrezno vedenje zaposlenihpredstavlja osnovo za nemoteno delovanje organizacije in učinkovito opravljanje dela. Raziskovalci v zadnjih letih ugotavljajo prisotnost različnih oblik neustreznega vedenja na delovnem mestu, kot so na primer neposlušnost, žaljivo vedenje, kraja lastnine organizacije, uničevalno vedenje, vandalizem, agresivnost do sodelavcev ali proti organizaciji in zloraba substanc na delovnem mestu. Neustrezna vedenja ustvarjajo sovražno delovno okolje, posledice takšnih vedenj pa so lahko velike. Prisotna je slaba volja, neprijetno počutje na delovnem mestu, spori in slaba organizacijska klima, kar se lahko odraža tudi na kvaliteti opravljenih storitev ali produktov podjetja.

 Medosebni odnosi na delovnem mestu so neizogiben del našega delovnega življenja, saj smo pogosto vanje vpeti zaradi organizacije delovnega procesa. Ker medosebni odnosi pomembno prispevajo k oblikovanju organizacijske klime, v kateri preživimo velik del svojega dneva, so izrednega pomena. 

Podobna delovna mesta se v podjetjih združujejo v oddelke in skupine oseb, kar pomeni da velikokrat nimamo vpliva na to, s kom bomo pri delu sodelovali. Zato je za nemoten in učinkovit delovni proces potrebno sodelovanje, prilagajanje, upoštevanje druge osebe, strpnost ter poznavanje načel ustrezne in učinkovite komunikacije in vedenja. Raziskave so tudi pokazale, da je slaba komunikacija in nesodelovanje v organizaciji lahko pomemben dejavnik za nastanek težav v duševnem zdravju.

Težave v duševnem zdravju so lahko blage, lahko pa prerastejo v duševne motnje, kadar jih neuspešno  obvladujemo in razrešimo. Tako je v okviru projekta »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« več kot 11.000 zaposlenim in njihovim ožjim družinskim članom iz sedmih sodelujočih pilotskih podjetij na voljo dodatna strokovna pomoč v primeru duševne stiske. Zaposleni lahko svetovalce kontaktirajo elektronsko, telefonsko ali se dogovorijo za osebno srečanje.

Zaposlenim pa so preko spletnega portala na voljo tudi raznovrstne vsebine s področja ohranjanja krepitve duševnega zdravja v obliki člankov, novic, spletnih seminarjev, vprašalnikov ter kvizov.

Več o projektu NAPREJ na www.naprej.eu

 

PR

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2019 ob 14:16 77 gost

      Velika LAŽ,dan danes je tako,če si ritolizec ali klon delodajalcu potem boš delal,če se pa znaš za sebe postaviti in resnico delodajalcu povedati potem pa 100% ne boš delal

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.07.2019 ob 21:31 ?...... gost

      To je istina, bravo 77, tako se govori. Cista resnica, boli pa tiste, ki se v tej razlagi najdejo.Resnica je vrlina, katere dosti ljudi ne razume in se delajo mutavi

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.07.2019 ob 21:43 gost

      Danes na delovnih mestih prevladuje mobing od katerega so izvzeti samo ritolizniki in tužibabe. To velja za vsa podjetja , trgovske centre, bencinske servise..skratka vsepovsod, kjer se preprosti človek trudi zaslužiti za vsakdanji kruhek.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.