https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Slovenija in Hrvaška z dogovorom o spremembah pri ureditvi težkega tovornega prometa

26.07.2019 ob 13:40  

Slovensko - hrvaška delovna skupina, ki se ukvarja s problematiko omejitve prometa za tranzitni tovorni promet na nekaterih mejnih prehodih, se je dogovorila glede sprememb o ureditvi težkega tovornega prometa na kar sedmih mejnih prehodih.  

Hrvaška je za tovorna vozila zaprla mejni prehod Mursko Središče, Slovenija pa je omejitve s 1. junijem 2019, uvedla na 17 mejnih prehodih s Hrvaško, na območju severovzhodne Slovenije in na območju Primorske. Na mejnih prehodih Starod, Jelšane, Bistrica ob Sotli, Zavrč, Dobovec in Središče ob Dravi, je takrat začela veljati omejitev tranzitnega prometa težkih tovornih vozil nad 7,5 ton. Namen tega je bil predvsem preusmeritev tega prometa na avtocestno omrežje. Slovenija si s tako prometno ureditvijo želi izboljšati kakovost bivanja lokalnega prebivalstva in izboljšati njihovo varnost. Pri prepovedih z dne 1. junija 2019, so bile dovoljene tudi izjeme za prevoznike, ki imajo sedež, doklad, naklad ali razklad tovora v nekaterih slovenkih krajih in hrvaških županijah. Vsakdanji tranzit je pokazal, da bi bilo smiselno uvesti še nekaj izjem, ki pa bodo začele veljati s 1. avgustom 2019. Te spremembe pa ne bi smeli bistveno vplivati na kakovost življenja ob meji.  

 

˝Na mejnem prehodu Petišovci se bo tako sprostila popolna zapora tovornega prometa nad 7,5 tone, ki jo je v začetku leta enostransko uvedla Hrvaška - po novem bo promet dovoljen za Slovenijo, Medžimurje in Varaždin. Na mejnih prehodih Bistrica ob Sotli in Dobovec se bo vzpostavila izjema za prevoznike s sedežem, nakladom, dokladom ali razkladom na območju Krapine in Zagorja, na mejnem prehodu Starod in Jelšane pa bo dodana še izjema za prevoznike s sedežem, nakladom, dokladom ali razkladom v Dalmaciji,˝ so zapisali na spletni strani STA. 

Slovensko - hrvaška delovna skupina se je na srečanju dogovorila za ustanovitev mešane delovne komisije za promet. Po navedbah hrvaške strani bi ta komisija lahko zaživela konec meseca avgusta 2019. Njena najbolj pomembna naloga bo reševanje težav s tranzitnimi koridorji in ostala odprta vprašanja, ki so povezana z obmejnim sodelovanjem in mejnimi prehodi. Na srečanju se je delovna skupina dotaknila tudi načrtov za podpis sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o gradnji mostu ob mednarodnem mejnem prehodu Dragonja - Kaštel v Istri. Vrednost mostu je ocenjena na 675.000 evrov, vsaka država pa bi prispevala polovico. 

˝O izgradnji mostu na reki Dragonji sta se državi neuspešno usklajevali že pred leti, sedaj pa je oblikovan tako, da je sprejemljiv za obe strani, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. Zadnje podrobnosti sta na sredinem delovnem srečanju uskladila državna sekretarja Nina Mauhler in Tomislav Mihotić, na obeh straneh pa že tečejo postopki za njegovo ratifikacijo, so dodali. Obnova mostu je nujna zaradi dotrajanosti, zato bodo takoj po podpisu sporazuma stekle nadaljnje aktivnosti za izvedbo. V nadaljevanju je v pripravi širši sporazum glede vzdrževanja obmejnih mostov, v prednostni obravnavi sta most v Božakovem in most v Vinici,˝ so zapisali na spletni strani STA. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.07.2019 ob 18:21 DF gost

      Problematični so predvsem okviri dimenzij za kmetijsko mehanizacijo. Tako stvar bi lahko popravili že zdavnaj

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.