https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

HOJA IN KOLESARJENJE: Prinašata veliko koristi ne samo okolju, ampak tudi ljudem

31.05.2019 ob 8:20  

Kakšna bodo mesta v prihodnosti v Evropi? Kako jih moramo načrtovati, da ba bodo privlačna pešcem, kolesarjem in, da bodo udobna za živeti? Izziv s katerim se srečujemo je vse manj razpoložljivega prostora in spreminjajoče se zahteve glede urbanizma.

Zmanjšanje avtomobilskega prometa je seveda mogoče doseči tudi s povečanjem deleža javnega prevoza, kar je zelo priporočljivo. Med orodji za dosego tega so dobro zasnovano, močno, fleksibilno in učinkovito omrežje javnega prevoza, optimizirane delovne ure, časovne intervale in cikle, dostop brez ovir do avtobusov in tramvajev ter konkurenčne cene vozovnic, delno tudi s pomočjo subvencij (npr. Leipzig vozovnica v Nemčiji, ki ponuja znižane cene javnega prevoza za družine, študente in državljane z omejeno mobilnostjo z nizkimi dohodki).

Razvojna agencija Sinergija sedaj že tretjo leto izvaja projekt Vključevanja trajnostnega upravljanja mobilnostni v evropska mesta, katerega cilj je prav to, da stremimo k večji uporabi javnega transporta, so-uporabi avtomobila, kolesarjenju in hoji ter s tem delamo mesta vzdržljiva in trajnostna. Povečano uporabo trajnostnih mobilnostih sredstev želijo spodbuditi z vplivanjem na že razvite politike, z vključevanjem in izboljšanjem politik, ki jih razvijajo in pripravljajo mesta po Sloveniji in občine v Pomurju, saj so le-te več kot pomembnejše in ključni faktor pri vzpostavljanju in izvajanju mobilnostih ukrepov.

Dobre prakse imamo tudi v Sloveniji

Med primeri dobrih praks je tudi inovativna steza za pešce in kolesarje v občini Ljutomer, ki je zapisana med ukrepi Celostne prometne strategije. Na novo zasnovana pot za pešce in kolesarjenje se nahaja v središču mestnega stanovanjskega območja, v neposredni bližini glavne avtobusne postaje; omogoča neposredno povezavo z glavno železniško progo; stanovanjsko sosesko povezuje tudi s poslovnimi objekti in mestnim središčem. Kjer prostor dopušča, je med potjo in cesto urejen zeleni pas brez zasaditve grmov in drevesnih vrst, ki bi preprečile vidnost na cesti.

Projektni partnerji so… Projekt financira…

Projekt podpira program Interreg Evropa in se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner je regionalna razvojna agencija Aufbauwerk Region Leipzig iz Nemčije. Partnerstvo predstavlja še pet partnerjev poleg Razvojne agencija Sinergija iz Slovenije so to še Mesto Leipzig iz Nemčije, Zveza občin, regij in pokrajin Aragón iz Španije, Občina Genova iz Italije, Mesto Liberec iz Češke in občina Milanowek iz Poljske.

Več informacij o projektu dobite pri:

Razvojna agencija Sinergija, Kranjčeva 3, 9226 Moravske Toplice

Kontaktna oseba:

Tadeja Bencak, tadeja@ra-sinergija.si, 02 538 13 56

Informacij najdete na spletni strani:

www.interregeurope.eu/demo-ec/

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.