https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nekatere odločbe za otroške dodatke, štipendije in druge pravice so napačne

19.09.2019 ob 13:30  

Zaradi napačnega poročanja je bilo pri lastnikih slovenskih vrednostnih papirjev isto premoženje upoštevano dvakrat, kar je vodilo do napačnih odločb za otroške dodatke, štipendije in druge pravice. Centri za socialno delo (CSD) pa napake ne morejo ugotoviti sami.

Kot so pojasnili na direktoratu za socialne zadeve pri ministrstvu za delo so »bili seznanjeni, da je v nekaterih primerih s strani bank oziroma banke prišlo do pomote pri pošiljanju podatkov, in sicer so tudi banke posredovale podatke o lastništvu slovenskih vrednostnih papirjev. V takem primeru je prišlo do podvojenega prikazovanja istega premoženja. Zadeva se je razjasnjevala v pritožbenem postopku«, poroča Žurnal24.

Dogovor o pridobivanju podatkov o premoženju je tak, da KDD posreduje podatke o domačih delnicah, družbe za upravljanje ali banke, ki vodijo trgovalne račune, pa le o tujih. »V primeru, ko dobimo dva podatka o lastništvu vrednostnih papirjev izmed katerih je bil eden posredovan s strani KDD, drugi pa s strani banke oziroma družbe za upravljanje, gre za različno premoženje in se upoštevata oba podatka o lastništvu premoženja,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Zaradi napačnega poročanja, so podatke o domačih delnicah prejeli od obeh. Napačnega podatka pa strokovni delavec na centru za socialno delo ne more prepoznati, saj nima razpoložljivih podatkov. »Morebitno napako tako lahko uveljavlja le stranka v pritožbenem postopku, kjer se preverja resnično dejansko stanje,« pravijo na CSD.

Trgovalne račune ima po podatkih KDD več kot 108 tisoč Slovencev. Koliko od njih oziroma njihovih družin je upravičenih do otroških dodatkov in drugih pravic iz javnih sredstev, ni znano. Na ministrstvu za delo ob tem poudarjajo, da ima premoženje majhen in zgolj izjemoma odločilen vpliv na odmero pravic.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2019 ob 11:38 kajmanski otoki gost

      Meni se to ne more zgoditi. Vse delnice in ostale vrednostne papirje in dividende imam v davčnih oazah in tako država ne ve za njih.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.