https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V dvorcu Rakičan pripravili konferenco za strokovne delavce v turizmu in konjeništvu

Rakičan, 24.11.2019 ob 16:00  

V okviru projekta Horse Based Tourism - HBT je v petek, 22. novembra, v dvorcu Rakičan, potekal seminar za strokovne delavce v turizmu, katerega cilj je bil povečanje znanja na področju trajnostnega turizma osnovanega na konjeništvu in krepitev turistične ponudbe lokalnega okolja.


Koncept Horse based tourism je nastal kot plod sodelovanja partnerskih organizacij iz Slovenije (Zavod Nazaj na konja, RIS Dvorec Rakičan) in Madžarske (Helikon, Pannon Egyetem), ki že vrsto let profesionalno delujemo na področju konjeništva in turizma.

Oblikovali 15 raznolikih turističnih programov

V okviru projekta HBT so projektni partnerji oblikovali 15 raznolikih turističnih programov, katere odlikuje inovativnost in sledijo  trajnostnemu načelu razvoja in ekološko usmerjenemu ravnanju. Programi doživetij vključujejo produkte in storitve, katerih ponudba aktivno povezuje naravno in kulturno dediščino, turistične magnete in še neraziskane kotičke čezmejnega območja. Omenjeni programi gradijo na trajnostnem konjeniškem turizmu v okviru katerega je omogočeno odkrivanje naravnih in kulturnih elementov ruralnih območij, pri čemer je izvedba usmerjena v vključevanje širokega kroga ciljnih skupin. Razvite storitve so tako namenjene družinam, večjim zaključenim skupinam, posameznikom, aktivnim dopustnikom in starejšim ter ciljni skupini s posebnimi potrebami.  

RIS dvorec Rakičan vzpostavil in obikoval 6 različnih turističnih programov

Oblikovani čezmejni turistični programi vključujejo jahalne programe, vožnje s kočijo 21. stoletja in programe aktivnosti s pomočjo konja.  RIS dvorec Rakičan je vzpostavil in obikoval 6 različnih turističnih programov, ki obsegajo vožnjo s kočijo, aktivnosti s konjem, oglede lokalnih in čezmejnih znamenitosti, kulinarična doživetja in nočitve. 

Turistični programi HBT

1. ODKRIVANJE GRAJSKIH SKRIVNOSTI (dvorec Rakičan – Grad Murska Sobota – Grad Beltinci). 
2. ZAKLADI POMURJA (Moravske Toplice – dvorec Rakičan – Expano – Moravske Toplice). 
3. BELA GOLOBICA (dvorec Rakičan – Passero – Bela golobica – dvorec Rakičan). 
4. V OBJEMU REKE MURE ( dvorec Rakičan – Ižakovci – Expano- dvorec Rakičan). 
5. ZAČUTI PANONIJO I ( dvorec Rakičan – domačija Lušt – Ocean Orchids – Abbazia podeželski klub - Bukovniško jezero – dvorec Rakičan). 
6. ZAČUTI PANONIJO II (dvorec Rakičan – domačija Lušt – Ocean Orchids – Abbazia podeželski klub – Csesztreg - Bukovniško jezero – dvorec Rakičan).

Razstavno-doživljajski kočijaški center

V sklopu projekta HBT so prenovili del dvorca in naredili "Razstavno-doživljajski kočijaški center". Zasnova "Razstavno-doživljajskega kočijaškega centra" predstavlja celostni koncept, ki združuje razstavni prostor, doživljajski dediščinski turizem in stičišče čezmejnih povezovalnih aktivnosti na področju konjeništva in kočijašta.

Vzpostavitev RDK centra v dvorcu Rakičan tako predstavlja pomemben element k ohranjanju kulturne dediščine na področju kočijaštva in konjeništva, saj obiskovalcem omogoča celovit pregled razvoja kočijaštva ter ponuja rešitev, kako povečati privlačnost programskega območja z razvojem inovativne turistične ponudbe, ki sloni na ohranjanju, varstvu, promociji ter posebni skrbi za naravno in kulturno dediščino v čezmejni regiji.

Kočije skozi čas

V RDK centru v dvorcu Rakičan je tako na ogled kočijaška razstava »Kočije skozi čas«, ki obsega zbirko raznolikih kočij in predstavitveni film o zgodovini razvoja kočij, hkrati pa vključuje predstavitev novega modela kočije 21. stoletja. Kočijaška zbirka je plod čezmejnega partnerskega sodelovanja v okviru projekta HBT, pri čemer je strokovno znanje in pomoč pri postavitvi zbirke v dvorcu Rakičan, prispeval projektni partner Muzej Helikon, ki s svojim delovanjem pomembno podpira področje konjeniškega turizma in razpolaga z izjemno zbirko kočij ter likovnimi zbirkami in predmeti na temo kočij in konjeništva. Obiskovalci si lahko v RDK centru ogledajo zanimivo zbirko raznolikih kočij, si ogledajo krajši predstavitveni film o razvoju koči skozi čas in odločijo za vožnjo z sodobno kočijo 21. stoletja v okviru novih programov doživetij ter odkrijejo skrite bisere naravne in kulturne dediščine območja.

Izobraževanje je potekalo v sklopu delavnic, ki so bile izvedene od 20.11. do 22.11.2019. Tretji dan HBT konferene za strokovne delavce v turizmu in konjeništvu se je odvijal v čudoviti dvorani Razstavno-doživljajskega kočijaškega centra v dvorcu Rakičan. Organizatorji so predstavili "kočijo 21.stoletja".  Novodobna kočija je plod partnerskega sodelovanja v skupnem projektu HBT. 

Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Madžarska 2014─2020.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.