https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

NOGOMET

Andre Villas Boas - od mulca v bloku do trenerja Chelsea

 

Luis Andre de Pina Cabral e Villas-Boas, kot se glasi njegovo polno ime, se je rodil 17. 10. 1977 v Portu in pred trenerskim poslom ni bil nogometaš, kar je tako kot njegova leta, 33, prava redkost v današnjem sodobnem nogometu.

Mladeniča je v nogometni posel vpeljal Sir Bobby Robson v času  od 1994. do 1996. ko je slavni angleški strokovnjak vodil prav Porto, s katerim je naš naslovni junak v tej sezoni rušil vse pred sabo.

Namreč, kot je že znano je takrat 16-letni fantič Andre, živel s svojo družino v istem stanovanjskem bloku kot slavni angleški trener, že omenjeni, na žalost že pokojni, Sir Bobby Robson. Mladenič, goreči navijač Porta je svojega slavnega soseda, nekajkrat pokritiziral oz. pokritiziral njegove odločitve pri vodenju ekipe, predvsem pa mu je sugeriral naj večkrat igra Domingos Paciencia, kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi svoje pripombe vedno zelo dobro utemeljil in s tem pritegnilo pozornost Angleža, ki ga niso motila mladeničeva leta.

Ker je bil v zelo dobrih sosedskih odnosih z njegovo babico, sta se vedno pogosteje družila in vedno več pogovarjala o nogometu, dodaten plus pa je bilo mladeničevo delno angleško poreklo in zelo dobro poznavanje/govorenje angleškega jezika, zaradi česar je Andres prav kmalu postal Angležev prevajalec, s čemer je, kot zna povedati, po zaslugi babice, dobival direktno znanje od najboljših.

Pod pokroviteljstvom Robsona in Porta se je mladenič hitro naučil trenerske obrti oz. pridobil potrebne trenerske licence in z 21. leti je že postal selektor, res da Britanskih deviških otokov, a nekje je treba začeti. Na tem mestu se je zadržal samo eno leto, saj ga je že naslednje, v svoj strokovni team, povabil, še en bivši Robsonov prevajalec, Jose Mourinho in takrat se še ni zavedal zgodovinskega trenutka, če se smem tako izraziti oz. usode podobne trenerske poti, ki bo v nadaljevanju zaznamovala njegovo kariero.

Uspešni Mourinho je še vedno mladega Villas-Boasa  imenoval za svojega pomočnika in uspešni dvojec je pričel z nizanjem izvrstnih rezultatov, že v debitantski sezoni dvojca, 2002/03 s Portom, je osvojeno domače prvenstvo, pokalno tekmovanje, portugalski Superpokal in Pokal UEFA. Že naslednje leto je ponovljen uspeh v domačem prvenstvu, namesto Pokala UEFA pa je osvojena kar elitna Liga prvakov 2003/04 in trenerski dvojec je z osvojitvijo vsega s Portom, premamil prebogati Rus Roman Abramovich, lastnik angleškega Chelsea, TUKAJ pa je eden redkih javnih nastopov Villas-Boasa v novem klubu.

Jose Mourniho je s strani ruskega miljarderja, dobil nalogo, pripeljati njegov/angleški Chelsea v sam vrh nogometa, kar mu je tudi uspelo, a z obilno pomočjo pomočnika Andre Villas-Boasa, ki je bil zadolžen za spremljanje nasprotnikov oz. njihovo detaljno taktično analizo, primer priprave za Newcastle 2005, pri čemer je Villas-Boas kasneje razkril, da je bil Mourinho prav obseden z detalji in da je moral poznati/vedeti praktično vse.

Pri tem sta Mourinho in Villas-Boas z angleškim klubom osvojila naslov državnega prvaka oz. Premier league, v sezoni 2004/05 in 2005/06, Community shield 2005, Ligaški pokal 2004/05 in 2006/07, ter FA Pokal 2006/07. A bogati Rus si je želel predvsem uspeha v elitni Ligi prvakov, kjer pa dvojec ni uspel in predvsem zaradi tega je prišlo septembra 2007 do prekinitve sodelovanja, beri odpovedi Mourinhu in njegovi ekipi sodelavcev.

Že junija 2008 se je ekipa spet zbrala, tokrat v italijanskem Interu, kjer je lastnik Massimo Moratti, podobno kot v Angliji Rus Abramovich, enega od glavnih ciljev postavil Ligo prvakov. A najprej sta v novem okolju osvojena italijanski Superpokal 2008 in italijansko prvenstvo 2008/09 in še predno je Inter naslednjo sezono ponovno osvojil italijansko prvenstvo, tokrat italijansko pokalno tekmovanje in toliko željeno Ligo prvakov, je Andres Villas-Boas zapustil Inter. Mourinho je razumel njegovo potrebo po samostojnem delu in ko se je ponudil posel trenerja, bolj ali ne povprečnega portugalskega prvoligaša z imenom Academica de Coimbra, se je Villas razšel s svojimprijateljem/sodelavcem.

Njegova nova ekipa je bila ob prevzemu, na dnu lestvice brez zmage, pod vodstvom Villas-Boasa pa je sezono končala na odličnem 11. mestu, s kar 10 točkami naskoka nad tistimi, ki so potonili v drugo ligo in Academica, predvsem pa njen trener so bili hit prvenstva. A ne zaradi omenjenega 11. mesta, temveč zaradi dopadljive in atraktivne igre, ki jo je forsiral mladi strokovnjak in vse skupaj ni bilo neopaženo pri najeminentnejših portugalskih klubih in čeprav se ga je povezovalo s Sportingom, je 4. junija predstavljen kot novi trener Porta, torej kluba za kateri je navijal v mladosti in kjer je tudi že deloval, a kot prevajalec Angleža Robsona, podobno kot takrat že razvpiti Jose Mourinho.

Kar precej skeptikov je bilo ob njegovi predstavitvi, da tako malo znan in predvsem premlad stokovnjak dobi v roke veličino kot je Porto in prevladovalo je mnenje, da bo Porto, spet, ostal brez lovorik, kar pa se je izkazalo za ogromno zmoto. Andres Villas-Boas je bil samo leto kasneje idol prav vseh navijačev Porta, eden najbolj iskanih trenerjev na svetu in predvsem osvajalec, najprej Superpokala 2010, nato še domačega/portugalskega prvenstva 2009/10, kjer v celi sezoni ni izgubil niti ene tekme, pokalnega tekmovanja in Europa league 2010/11, naslednice Pokala UEFA, kjer je bil na nasprotni strani na trenerskem mestu Domingos Paciencia, tisti za katerega je prigovarjal Robsonu z uvoda tega teksta.

Sanjska sezona za Villas-Boasa, ki je postal s 33. leti tretji najmlajši trener, ki mu je uspelo osvojiti naslov državnega prvaka, s kar 27. zmagami in samo tremi remiji, kar je prineslo rekordnih 84 točk, z nizom 16. zaporednih prvenstvenih zmag in največjo razliko pred drugouvrščenim, kar 21 točk itd.

Ta, nekoliko daljši vpogled v trenersko karijero Villas-Boasa sugerira veliko podobnost z Jose Mourinhom in čeprav je  The Special One, kot se je nekoč poimenoval Mourinho, pustil pečat na karieri Villas-Boasa, ta ne mara preveč takšnih primerjav, z recimo mu mentorjem.

Pozabaval bi se še temi podobnostmi, še prej pa omenil eno bistveno razliko, to pa je, skromnost Anreas Villas-Boasa, ki ob samovšečnosti Mourinha, pride še bolj do izraza. Villas-Boas rad poudari, da je še daleč od mentorja, ki je za razliko od njega osvojil precej več oz. dve Lige prvakov, Pokal UEFA, šest naslovov državnih prvakov s tremi različite moštvi, šest pokalnih tekmovanj in dva Superpokala. Poleg tega ga je UEFA že dvakrat izbrala za trenerja leta, isto, torej trener leta pa je postal še na Portugalskem, v Angliji in v Italiji.

Andre Villas-Boas se je kalil pod vodstvom Josea Mourinha, vendar pa je tudi samo postal vodja, zgradil svoj stil, ne  glede na vse podobnosti, ki se jih bom dotaknil. Precej podobno kot je angleški strokovnjak sir Bobby Robson odkril Mourinha v Sportingu in ga odpeljal s seboj v Porto in nato Barcelono, je odkril tudi Villas-Boasa, ki pa ga je v Porto, Chelsea in Inter odpeljal Mourinho.

Oba sta svoje trenrske poti pričela zahvaljujoč poznavanju angleškega jezika in strasti do nogometa ter ponižnega učenja vseh njegovih skrivnosti, obenem pa sta bila oba tudi brez konkretne nogometne podlage oz. nista nikoli ustvarila omembe vredne kariere nogometaša. Prav tako sta oba najprej delala kot prevajalca, kasneje pa napredovala do pomočnikov specializiranih za preučevanje nasprotnikov in njihove statistke ter vseh možnih podrobnostih.

Medtem ko se je Mourinho tega navadil v Barceloni kot pomočnik Van Gaala, kjer je za vsakega nasprotnika sestavil izčrpen dosje in to navado obdržal in jo še izpilil v samostojni trenerski karieri, je Villas-Boas za Mourinha proučeval nasprotnike in montiral DVD posnetke, za vsakega njunega igralca je namreč sestavil poseben DVD, z vsemi možnimi podrobnostmi in značilnostmi njegovega direktnega rivala na zelenici, torej za golmana o napadalcih in šuterjih, izvajanjih akcij iz prekinitev itd, za branilce gibanja napadalcev, s katero nogo so boljši strelci, v katero stran rajši preigravajo, za zvezno vrsto o konkurentih zvezne vrste, za napadalce z detalji branilcev in njihovih odlik in slabosti, prav tako golmanovih posebnosti itd.

Celo psihološke profile na temelju iger in navad s treningov je sestavil. Oba sta se v določenem trenutku ustavila kot pomočnika in pričela s samostojnim delom, Mourinho 2002, ko ni šel za Robsonom v Newcastle, Villas-Boas pa ko je po prvi sezoni v Interu odšel nazaj v domovino, kjer sta oba prve uspehe in lovorike požela v Portu.

Mourinho je postal prvak s samo dvema porazoma, Villas-Boas celo brez poraza, v evropskem tekmovanju Pokalu UEFA oz. Europa league sta prav tako navdušila in osvojila tekmovanje, Mourinho in najboljši strelec Derlei, Villas-Boas in strelec Falcao. Mourinho je v svoji prvi sezoni dosegel 77% uspešnost, Villas-Boas pa kar 83% in jasno, da tudi Porto s takšnima stokovnjakoma rušil vse pred sabo, še pred tem je mladi Mourinho opozoril nase v Uniao de Leiriji, še mlajši Villas-Boas pa v že omenjeni Academici.

Po uspehih s Portom, kjer sta bila finalna obračuna ena lažjih, z Mourinhom proti Celticu, z Villas-Boasu proti Bragi, prvi s trikotnikom Deco-Derlei-Carlos Alberto, drugi pa s Hulk-Falcao-Varela, sta oba postala velika želja in tudi lastnika angleškega Chelsea, Romana Abramovicha.

In če je Mourinho po Pokalu UEFA s Portom osvojil še Ligo prvakov, predno je odšel za Abramovichevim denarjem v Anglijo, je ta, Roman Abramovich namreč, Villas-Boasa premamil že po prvi sezoni in Europa pokalu, zaradi česar se poraja vprašanje kaj naprej?
 
Villas-Boas je mlad strokovnjak, ki je že izjavil, da načrtuje biti v vrhunskem nogometu samo okoli 10 let, saj meni, da je to prestresno delo in da bi zaradi ohranitve svojega zdravja in predvsem možnosti uživanja življenja kot relativno mlad, ne glede na takratne uspehe, rad zapustil vse skupaj, v kar pa kar malo dvomim. Nogomet je kot droga in težko ga je kar zapustit, še posebaj vrhunskega, bi rekel.

In prva leta od načrtovanih 10, bo po Portu, namenil abramovichovem klubu, kjer je že delal od 2004 do 2008 kot pomočnik Mourinha in Liverpool, predvsem pa Roma, Juventus in Inter bodo morali počakati na neke boljše čase, kot se reče.

Mediji pravijo, da je Villas-Boas od Porta odkupil svojo pogodbo oz. plačal odškodnino za prestop, kar lahko beremo, da je ruski miljarder Roman Abramovich/klub Chelsea odkupil njegovo svobodo za kar 15 milijonov eurov kar je verjetno edinstveni primer na svetu, kar pa ne preseneča saj je tudi Andre Villas-Boas edinstven, ne glede na podobnosti z mentorjem Mourinhom in na naziv tega, The special one.

Članek je bil objavljen na izmisljeni.blog.siol.net

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.