https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Gornji Radgoni potekala Izmenjevalnica oblačil in knjig, kot zelena alternativa črnemu petku

Gornja Radgona, 01.12.2019 ob 6:05  

V Mladinskem centru v Gornji Radgoni je v petek, 29. novembra, potekala Izmenjevalnica oblačil in knjig.


Od prve izmenjevalnice zavoda Rastišče teče že eno leto

Izmenjevalnica oblačil omogoča trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe, ki je ob tem še prijazna do denarnice saj je popolnoma zastonj. Je alternativa hitri modi in potrošništvu, ki neodgovorno in po nepotrebnem izkoriščata tako naravne kot človeške vire.

Dogodek na vsake toliko časa organizira Zavod Rastišče – poligon za zelene ideje tako v Gornji Radgoni, Murski Soboti, Ljutomeru in še kje v Pomurju, od prve izmenjevalnice pa teče že eno leto. V zavodu spodbujajo blagovno menjavo in ponujajo alternativo potrošništvu, ki ga trgovci te dneve, še posebej poudarjajo.

Organizatorji so bili z obiskom zadovoljni, saj je obiskovalcev vseh starosti na tovrstnih dogodkih vedno več, zato je tudi v Pomurju zaznati trajnostne spremembe in razmišljanja ljudi, ki so v današnjih časih še kako pomembne.

Blagovna menjava oblačil kot alternativa hitri modi in potrošništvu

Izmenjevanje oblačil je odgovorno dejanje do narave in soljudi, saj gre za alternativo hitri modi, ki stremi k temu, da lahko vsak posameznik pomaga pri zmanjševanju velikih količin tekstilnih odpadkov, s tem pa se tudi prepreči nepotrebno izkoriščanje naravnih virov ter surovin za izdelovanje novega tekstila.

Če nove kose izmenjujemo namesto kupujemo, tudi manj prispevamo k izkoriščanju delavcev v tekstilni industriji v državah v razvoju, ki so izpostavljeni zdravju škodljivim kemikalijam, nevarnim razmeram dela in zlorabljajočim urnim postavkam, med katerimi so tudi številni otroci.

Z izmenjavo se tako prizadeva k zmanjševanju povpraševanja po hitri modi, vzpodbuja blagovno menjavo in tako ustvarja t. i. alternativo množičnemu potrošništvu, dobro pa je tudi za denarnico, saj se tako brezplačno posodobi garderoba, poudarjajo pri Rastišču.

Kako deluje izmenjevalnica?

Na izmenjevalnicah se izmenjujejo vsa oblačila, modni dodatki in obutev za vse starosti in vse spole, ki so še uporabna, v poštev pridejo tudi blago, stare zavese, posteljnina ter prti, ki jih je še mogoče ponovno uporabiti. Kosi, ki se izmenjujejo so večinoma sezonski, dobro ohranjeni in čisti, tokrat pa so se izmenjevale tudi knjige.

Vsi kosi, ki jih prinesejo obiskovalci so čisti in celi, ob prihodu pa oblačila prevzamejo prostovoljci zavoda Rastišče, ki jih glede na kategorijo ustrezno razporedijo po izmenjevalnici, obiskovalci pa nato lahko pričnejo z brskanjem po že razporejenih kosih, kjer si jih poljubno število tudi odnesejo. Oblačila, ki ostanejo, v društvu podarijo v dobrodelne namene, nekaj pa jih tudi prihranijo za naslednje izmenjevalnice.

Zavod Rastišče že eno leto na vsake toliko časa organizira izmenjevalnice v Pomurju ter tudi druge dogodke (izmenjevalnice sadja in zelenjave, izdelovalnice čistil in mil, trajnostnih sveč, predavanja ter druge ustvarjalne in dekorativne delavnice), ki vzpodbujajo trajnostno rabo dobrin in tako pozitivno vplivajo na naše okolje.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2019 ob 9:26 Hh gost

      Bravo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.12.2019 ob 7:10 čondraš gost

      To je neumnost, tudi če bi meni bilo všeč in celo prav določeno oblačilo, bi potem moralo biti tistemu drugemu ravno prav in všeč moje oblačilo. Zelo mala možnost je da si uspeš kaj takega izmenjat, knjigo morda že prej, pa tudi...na koncu se samo izmenjajo stvari ki na katerih se potem znova nabira prah doma.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.