https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Gradbenikom povečali povračila stroškov za malico, regres za letni dopust in jubilejne nagrade

14.01.2020 ob 6:00  

Predstavniki delodajalskih in sindikalnih organizacij v gradbeni panogi so v pogajanjih dosegli dogovor o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe gradbene dejavnosti (KPGD), kjer so povečali dodatke za potovanja na gradbišča, povračila stroškov za malico, regres za letni dopust in jubilejne nagrade.


Pogajalski skupini sta se dogovorili, da pogajanja o NOP (najnižjih osnovnih plačah po tarifnih razredih) nadaljujejo v marcu 2020, ko bodo znani učinki dviga minimalnih plač in izločitve dodatkov iz minimalne plače, okvirni rezultati poslovanja v letu 2019 in eventualni splošni dogovor o plačnem modelu za gospodarske družbe v RS.

"Najnižje osnovne plače po tarifni prilogi ostajajo nespremenjene, saj še niso znani dejanski učinki spremembe minimalne plače na poslovanje podjetij v gradbeništvu v prihodnjem letu. Hkrati se povečuje zaskrbljenost podjetij in zaposlenih zaradi izjemnih pritiskov na cene in posledično na plače v gradbeništvu s strani javnih naročnikov," je poudaril Oskar Komac iz Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti.

"Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti razen v manjšem delu dejavnosti, ki jih pokriva, nima razširjene veljavnosti, saj članstvo podjetij v gradbeniških delodajalskih organizacijah ne dosega meje 50 odstotkov vseh zaposlenih. To pomeni, da njena uporaba za delodajalce, ki niso člani delodajalskih organizacij, ni obvezna. Ti so zavezani le določilom Zakona o delovnih razmerjih, kar pomeni, da poslujejo zakonito že, če vsem svojim zaposlenim izplačujejo le minimalne plače. Medtem pa so zavezanci za uporabo KPGD dolžni svojim zaposlenim izplačevati najnižje osnovne plače po tarifnih razredih glede na izobrazbo v kolektivnih pogodbah, ki pa so pretežno višje od minimalne plače. Odgovorne osebe slovenskih izvajalcev, zavezancev za KPGD, so kazensko odgovorne z grožnjo zapora do 5 let za vsako izplačilo svojim zaposlenim, ki je nižje od tarifne priloge v KPGD, medtem ko so tuji ponudniki kazensko odgovorni le za izplačila, manjša od minimalne plače. To pomeni, da pred zakonom niso enakopravni," je ob podpisu aneksa h kolektivni pogodbi povedal mag. Jože Renar, direktor GZS - Zbornice gradbeništva in industrije gradbenih materialov.

Stanje na trgu javnih naročil gradenj v Sloveniji, kjer je ključni kriterij za izbor izvajalca najnižja cena, izrazito favorizira ponudnike, ki niso zavezani za spoštovanje KPGD. To predstavlja nelojalno konkurenco gradbenim podjetjem na slovenskem trgu gradenj in njihovim zaposlenim na slovenskem trgu dela. "Plače v gradbeništvu so med najnižjimi v gospodarskih dejavnostih, interes mladih za vstop v gradbene poklice je zato izjemno nizek," je še pojasnil Renar.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.01.2020 ob 6:15 gost

      Tak se tau dela samo nej,ka bi zaj pri plači dobili vsak 10 eurov,ka te je tau en velki drek.Glede samega dela, kero je zelo fizično,bi morali imeti gradbeniki,plače od 1500 eurov neto naprej.

      15 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.01.2020 ob 7:50 gost

        Pa ja, medicinska sestra na intevzivni negi pa 4.000 evrov?? Sami ste krivi, niti polovica vas ni v sindikatih. Brez sindikatov pa si sami ne morete priboriti nobenih izboljšanj. Še dobro, da imamo v parlamentu Levico, ki je izborila minimalno plaćčo 700 evrov neto in vse dodatke izven te plače. Volite Levico in vam bo boljše.

        23 12 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.01.2020 ob 8:28 gost

      Zanimiva je ta mentaliteta Prekmurcev. Tu je članek, ki govori o plačah in življenju veliko ljudi in tu ne bo kaj dosti komentarjev. Ko je pa članek o nepomembnem nogometu, je pa množica komentarjev. SE ŠE POTEM ČUDITE, DA STE TAM KJER STE?? KRUMŠI, TIKVE, KUPICA, MURA TEJ SE PA SVEJT ZA VAS ENJA. Še kako je to res za polovico Prekmurcev.

      23 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.01.2020 ob 8:54 gost gost

      prva slika pa iz venezuele, glede na vse kable in svetlo modre barve stavb.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.01.2020 ob 22:22 Gol gost

      Ja.mi migranti pA naj dvojni davek plačujemo

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.01.2020 ob 11:37 en gost

        tij magarec ob "10.30"...ges bar delan, nej kak tij, ka doma računalnik drkaš, pa socialno vlečeš, pa modruvleš tu gor!

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.01.2020 ob 11:56 gost

        11:37 .... sem ti lepo napisal, da Slovenija ne rabi takega bedaka kot si ti. Naj ti še narišem? Pa še takrat ne boš razumel. Delal sem V SLOVENIJI 42 let v proizvodnji - toliko, da boš vedel. Tisti čas, ko se ti voziš, sem se jaz lahko izobraževal, ker sem imel delo zelo blizu doma. Uživam v penziji, ti pa švicaj Švabu in se vsak dan daleč vozi na delo, če si to želiš. Tvoja odločitev, a ne pljuvaj po SLOVENIJI. Samo neumneži vedno opletate s to socialno pomočjo. Še nekaj - posebej zate - V SLOVENIJI ZA DELO V SLOVENIJI imam 1.300 evrov penzije in ne rabim nobene Avstrije.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.01.2020 ob 10:13 ......... gost

      Pedri novinrski, če objavljate članke - dovolite mišljenja državljanov, Čaučesku je davno usmrčen, sistem v Romuniji zadnji v Evropi

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.