https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Mladi glasbeniki pripravili koncert v Radencih

Radenci, 28.2.2020  

V petek, 21. februarja, so dijaki Konservatorija za glasbo in balet Maribor, v Radencih v Kongresni dvorani Zdravilišča Radenci pripravili koncert, ki so ga poimenovali »Domačini na poti v prihodnost«. Koncert je bil del gledališkega abonmaja 2019/2020, ki ga je pripravil Zavod za turizem in šport Radenci, obsega 3 gledališke predstave ter koncert mladih glasbenikov.


Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru s svojo dejavnostjo omogoča sistematično šolanje in ukvarjanje z glasbeno in s plesno umetnostjo od predšolske dobe do mature na srednji šoli. Tudi mladi glasbeniki iz naše okolice obiskujejo omenjeno srednjo šolo. Doživeli so večer poln mladostne zagnanosti in glasbenega ustvarjanja.

Na začetku je povezovalka programa, Blažka Bojnec povedala, da je glasba že od vsega začetka temeljna osnova svetovnih kultur in da so seveda pri tem glavno vlogo imeli glasbeniki. V prvih visokih kulturah so glasbeniki veljali za božje služabnike, saj so glasbi pripisovali božanskost. V starem in srednjem veku pa je človeštvo za izvor glasbe poiskalo svoje načine: nastali so čudoviti miti in pripovedke, ki nas še danes presenečajo z lepoto in neizčrpno modrostjo.

V novejšem času, zlasti od 19. stoletja naprej nam znanost ponuja celo plejado razlag oz. odgovorov na vprašanje, kaj pravzaprav je glasba. Tako so nastale razne biološke razlage in ekonomske teorije. Spet drugi so mnenja, da na tako težko vprašanje ni mogoče podati tako enostavnega in enovitega odgovora.

Zaključimo lahko, da je doživljanje in razumevanje glasbe odvisno od vsakega posameznika. Najlepše pri tem pa je, da nam glasba ob različnih interpretacijah glasbenikov vedno znova ponuja nekaj novega, nekaj drugačnega. Vsak glasbenik namreč glasbo čuti po svoje in jo na edinstven način ponuja publiki. Večer so nam obogatili mladi glasbeniki, ki stopajo na prostrano pot glasbenih doživetij.

"Večina teh, ki so se nam predstavili, v letošnjem šolskem letu končuje pomemben del svojega glasbenega izobraževanja in udejstvovanja, spet drugi pa so komaj zakorakali na to pot. Kot prva se nam je predstavila Aneja Šoštarič, petje, 1. r., nato pa so ji sledili Marcel Šafarič, tolkala, 4. r., Domen Baša, harmonika, 4. r., Jaka Ajlec, klavir, 4. r. in Tjan Šoštarič, tolkala, električni bas, 4. r. Ob koncu tega prečudovitega večera pa so se nam mladi glasbeniki, ki so se predstavili kot solisti, predstavili še v skupni točki. " je  o nastopih še zapisal Andrej Horvat iz TIC Radenci.

Foto: TIC Radenci 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.