https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
http://ris-dr.si/go/563/1063/CENTER_ZA_DRUZINE_MURSKA_SOBOTA
http://www.zniders.com/

GOSPODARSTVO

Prejemniki razočarani nad minimalno plačo, ki je po novih predpisih ostala skoraj enaka

04.03.2020 ob 6:00  

Prejemniki minimalne plače, ki so februarja to plačo prvič dobili izplačano po novih predpisih, so večinoma razočarani, ugotavljajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Ob pregledu plačilnih list so ugotovili okoli 20 odstotkov zakonskih kršitev, tudi delodajalci, ki zakona niso kršili, pa so z različnimi manevri dosegli, da zvišanje plač ni bilo tolikšno, kot bi lahko bilo.

Dneva odprtih vrat, ki ga je ZSSS pripravila s ciljem preveriti, kako delodajalci izvajajo z letošnjim letom uveljavljeno izključitev vseh dodatkov iz minimalne plače, se je minuli teden udeležilo 1000 delavcev, še enkrat toliko pa je bilo tistih, ki so se na ZSSS obrnili pred in po tem dogodku, je pojasnil izvršni sekretar ZSSS Boštjan Medik.

Kot so ugotovili v največji sindikalni centrali pri nas, je bilo okoli 80 odstotkov pregledanih plačilnih list skladnih s predpisi, v okoli 20 odstotkih - predvsem pri manjših delodajalcih, tistih, ki zaposlujejo agencijske delavce ter tudi v dejavnosti zasebnega varovanja - pa so zabeležili kršitve.

Med njimi sta bili nezakonita ukinitev ali znižanje dodatka na delovno dobo, v katerega je mogoče poseči le s spremembo kolektivne pogodbe dejavnosti, in znižanje osnovne plače pod prag, določen v posamezni kolektivni pogodbi.

Tudi tam, kjer kršitev ni bilo, pa so v ZSSS zaznali sporne prakse. Delodajalci so zakonito znižali dodatek na delovno dobo ali ga prek pogodbe kolektivne dejavnosti pretvorili v dodatek na stalnost, ukinili nekatere dodatke, ki niso posebej določeni v zakonu o delovnih razmerjih, eno od velikih trgovskih podjetij pa je denimo prenehalo izplačevati 200 evrov visoke stimulacije, s katerimi je doslej korigiralo plače. Delavci so tako prejeli skoraj enake minimalne plače kot pred uveljavitvijo sprememb ali pa le malenkost višje.

Sindikalisti so sicer ob dnevu odprtih vrat zaznali še druge težave, ki niso neposredno povezane z minimalno plačo. Med njimi je napačen obračun nadomestila plače za čas bolniške odsotnosti, dopusta in praznikov. Izkazalo se je namreč, da veliko delodajalcev ta nadomestila določi na podlagi osnovne plače, in ne povprečne plače v zadnjih treh mesecih, kot bi bilo treba. Razlike v prejemku delavca so lahko s tega naslova občutne.

Poleg tega je večina plačilnih list nepreglednih, saj iz njih niso razvidni višina osnovne plače, urne postavke in dodatkov. Ker delavci niso seznanjeni z osnovnimi pojmi in teh list ne razumejo, lahko delodajalci ribarijo v kalnem, je opozorila izvršna sekretarka pri ZSSS Andreja Poje.

Glede na zadnje dostopne podatke je v Sloveniji v javnem sektorju okoli 7000 prejemnikov minimalne plače, v zasebnem pa okoli 33.000, poroča Svet24.

Novela zakona o minimalni plači je z letom 2020 znesek minimalne plače zvišala z 886,63 na 940,58 evra bruto. Poleg tega so bili s 1. januarjem iz minimalne plače izvzeti vsi dodatki, tudi za delovno dobo, delovno in poslovno uspešnost ter za težje razmere dela.

Hkrati se z letošnjim letom pri izračunu minimalne plače uporablja nova formula, in sicer mora najnižji prejemek za polni delovni čas za 20 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Na drugi strani pa je uveljavljena zgornja meja minimalne plače, tako da ta ne sme biti višja od 140 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov.

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   04.03.2020 ob 8:08 Ne laži gost

   Zakoj ne napijšete kera podjetja so tou, ka do se jih delojemalci izogibali. Posledično do zaradi pomanjkanja kadra zdigavali plače.

   28 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   04.03.2020 ob 9:40 delavec gost

   Ka pa veliki POMGRAD? je izplačal tak kak trbej? če nej naj ga sankcionirajo!!!!!!!

   27 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   04.03.2020 ob 10:16 gost

   KA SO VAS TEJ VAŠI KOMUNISTI REDNO NATEGNOLI, VI SAMO VERJAMITE TEJ BANDI, BOSTE DALEČ PRIŠLI.

   8 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 11:30 gost

    Stranka Levica je delavcem na minimalni plači zrihtala višjje plače, ti pa o nekih komunistih, ki so natenili delavce. Delavce so nategnili nekateri delodajalci - zasebniki, ki jim nočejo dati niti zakonsko določenih plač!!!!!!!!! Ti pa sanjaš o nekih komunistih.

    25 7 Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   04.03.2020 ob 11:46 čondraš gost

   nemogoče in vse to se je zgodilo pod vladavino levičarskega nastavljenca Marjančka...nemogoče..kriv bo pa JJ :) . Napišite še kaj o socialnem čuti Cmerarja, ki je samozaposlenim invalidom vzel 50 € mesečno in ukinil pogrebnino za vse državljane Slovenije, razen za socialno ogrožene..komunjare so največji grabežljivci v tej naši Sloveniji.

   12 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 13:02 gost

    Čondraš, ti si desničarski provokator na tem portalu. Pišeš stvari, ki s člankom blage veze nimajo. Namesto, da bi obsodil tiste pokvarjene privatnike, ki delavcem ne dajo niti zakonsko določene plače, nekaj bluziš o Cerarju i še tam lažeš. Kar se tiče pogrebnine in posmrtnine lažeš. Preberi si zakon, da boš razumel zakaj gre. To lahko dobi tudi družina, ki imado 1.400 evrov mesečnega dohodka. Ko sem še delal ( 10 let nazaj ) smo imeli v pogodbi zapisano, da je podjetje, kjer si delal, krilo vse stroške pogreba družinskega člana delavca!!!!!!!! Verjetno je to še danes marsikje zapisano. Ali ...........? Janševa vlada je leta 2012 vzela na tisoče dijakom cele štipendije, upokojencem dodatek za rekreacijo, zamrznila pokojnine, zamrznila plače in napredovanja v javnem sektorju, vsem novim upokojencem od 1.1.2013 do 31.12.2019 določila sramotno nizke pokojnine 57 % pokojninske osnove, .............. Provokatorček tega ne veš, nočeš vedeti ali o tem ne smeš pisati ????????? To sem napisal samo zaradi tvojega laganja. ČLANEK PA GOVORI O POKVARJENIH ZASEBNIKIH, KI NA VSE NAČINE IZIGRAVAJO DELAVCE. V PRIHODNJE SE DRŽI TEME.

    20 10 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 13:05 gost

    Kakšno vezo imata Cerar in Šarec s pokvarjenimi privatniki, ki svojim delavcem nočejo dati niti zakonsko določene plače, ve samo desno budalo.

    17 3 Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   04.03.2020 ob 12:26 gost

   evo lažnivi levičari,kako lažete

   5 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 15:21 čondraš gost

    Histerični so...ljudem so dvignili minimalno plačo tako da so še v minusu glede na prejšno plačo :) . Debeli je sila nervozen ko mu poveš kaj delajo njegovi levaki, od jemanja denarja namenjenega pokojnikom, do tega da jemljejo denar invalidom in ga talajo lenuhom, do tega da so ukinili brezplačen vrtec za drugega otroka, do dviga cen za katere je poskrbel Šarec ( Domovi za starejše, plus sve ostale javne storitve, elektrika, voda, komunala itd...)..to je levičarska politika, vržejo ti banano pa ti 1.5 vzamejo nazaj . Lopovi za lopove vzgojeni, jugovička posla.

    3 14 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 15:43 gost

    Čondraš, ti si verjetno plačan lažnivec. Ne verjamem, da bi lahko bil toliko bedast, da ne bi znal prebrati in razumeti komentarjev in zakonov, ki so kadarkoli dostopni na Googlu. Daj z enim primerom dokaži, da zdaj dobi delavec manj. Saj ne boš mogel, ker pišeš same laži. LAŽ NA LAŽ - samo to znate desničarji. KAKO SI LAHKO TAKŠNA ČLOVEŠKA PIZDA, DA NE PRIVOŠČIŠ LJUDEM BOLJŠIH PLAČ. MARŠ, DESNI PLAČANEC. GONI SE U TRI .............

    8 3 Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   04.03.2020 ob 15:53 čondraš gost

   Seveda privoščim ljudem višje plače, samo vi kapitalistični levičarji jim tega ne privoščite, zvišali ste plače tako da imajo ljudje po novem manj na plačilni listi. Dibidusi kradljivi. Šarec je pred iztekom mandata dvignil cene vrtcev, domov za ostarele, elektriko, vodo, komunalo...toliko o socialni vladi levičarjev...da ne omenjam onega hepana v Mariboru s stranke Cmeravega, oni je vse kar je možno dvignil, to je politika levičarjev, malo radim i puno zaradim, na račun davkoplačevalcev. Upam da bo JJ popucal javno upravo, boljše je da so levi lenuhi na zavodu kot da jim dajemo 3-krat toliko plače za nedelo v javni upravi. Go Janša Go.

   6 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    06.03.2020 ob 3:59 Milan gost

    Alo majmuni. Če ti uspeva prodajati svoje laži pravovernim? je nam popolnoma vseeno. Pusti pa na miru nas, ki razmišljamo z svojo glavoSamo idijoti ne more ali pa noče razumeti, da so pohlepni delodajalci izigrali, oziroma hočejo izigrati delavce na minimalnih plačah. Majmunomin, idijotom se opravičujem za omembo oziroma primerjavo

    1 0 Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   04.03.2020 ob 16:22 čondraš gost

   Pa socialne podpore dvigujete in ilegalce vzdržujete z davki od minimalne plače, da vas ni sram ! Ovi lenuhi dobijo več kot delavec, to je socialistična socialna politika.

   3 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 16:25 čondraš gost

    Pa Kučanu so dvignili penzijo na 5000 €, pokvarjenci ! Da ne omenjam pristranske rtvslo ki jo plačujemo VSI državljani, upravljajo jo pa skrajni levičarji !

    4 10 Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   04.03.2020 ob 16:36 čondraš gost

   Pa skozi vsa leta zasedajo državna podjetja, pod Drnovškom so na kant spravili Nafo, Muro, Indip, Gorenje Varstroj, Primat, na tisoče ljudi je v Prekmurju ostalo brez dela, a kos o prišle volitve je znova zmagal Drnovšek, tako močno medijsko manipulacijo imamo v Sloveniji, kot v Jugoslaviji, režimsko pranje možgan.

   3 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 16:46 gost

    Noben politik v Sloveniji nima svoje televizije, časopisov, portalov kot jih ima Janša. Od zdaj naprej bo vedno zmagoval Janša, če bomo volitve sploh imeli?? Najbolj enostavno je v Ustavo zapisati, da je Janša dosmrtni predsednik vlade, po njegovi smrti pa najstarejši njegov sin?? Pa razpustiti parlament??

    13 3 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 18:15 čondraš gost

    Vsi levi politiki imajo več svojih televizij, POP TV, A Kanal, rtvslo, radijske postaje z onim bebavim bosancem, z valom 202, potem sledijo časopisi , Večer, Delo, Dnevnik, Mladina, Vestnik...vse vodeno s strani leve politike in to brez ovinkarjenja, odkrito simpatiziranje z levico, tudi lastniki levičarji.

    5 7 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 18:25 gost

    Daj naštej nekaj lastnikov " NAJBOLJ OBJEKTIVNE TELEVIZIJE NA SVETU " Nove24TV in Demokracije, odkoder ti jemlješ vse podatke.

    4 2 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 18:37 gost

    Ti sploh veš zakaj je Janša v svoji pisarni prodal Mercator Bavčarju in Šrotu? Da bi dobil ČASOPIS DELO in njegove edicije?? Ti sploh veš, da je desničar Matej Raščan, medijski mogotec, izdajatelj več brezplačnikov, v katerih je hvalil večno nedožnega Janšo in sramotil nasprotnike Janše z lažnivimi članki. Lastnik več Delovih izdaj, ki so vse šle v stečaj in je državi zapustil 34 milijonov evrov dolga???? Ničesar ne veš. Popoln brezveznik si, ki samo lažeš na portalu.

    7 2 Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   04.03.2020 ob 16:40 gost

   ČONDRAŠ ZAPRI LAŽNIVI SMRDEČI DESNIČARSKI GOBEC. KUČAN IMA 3.200 EVROV PENZIJE Z VSEMI DODATKI IN NE LAŽNIVIH JANŠEVIH 5.000. KOT NEKDANJI PREDSEDNI DRŽAVE SI PA TAKŠNO PENZIJO VSEKAKOR ZASLUŽI. KOLIKO PENZIJE IMA PA VAŠ LOVRO ŠTURM, KI NIKOLI NI BIL PREDSEDNIK DRŽAVE?? BI JANŠA KAJ O TEM POVEDAL, DA BI OVCE POTEM TO LAHKO PISALE. Z BEGUNCI IN " LENUHI " BO PA JANŠA V ENEM MESECU Z LEVO ROKO OPRAVIL KOT VI OVCE SANJATE??!!

   9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 18:17 čondraš gost

    Kučan ima 5000 € penzije in še kakšne dodatke ( mamila, prostitutke itd )Zelos i zasluži svojo penzijo, sploh s svojimi prizadevanji da bi preprečil osamosvojitev Slovenije, po letu 1991 bi ga morali izgnat v Brazilijo, Argentina je rezervirana za druge kolaborante ;) .

    5 6 Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   04.03.2020 ob 16:46 strelec gost

   Če je že Janša na oblasti pričakujem tudi čistko na bankah in guvernerjih. Zdaj je šansa, spucat vse, kar se da, da bodo ljudje lahko prišli do kreditov. Strinjam se z čondrašem glede plač. Dvignili so minimalca, delavci pa dobimo isto ali še manjšo plačo kot prej. Bravo, Cmerar in Šarac. Pa Janša skoraj nemre bit slabši od teh dveh pajacov. No vsaj upam, da se ne motim, da še nebo on kaj glede plač zjebal. Upam, da bo prevladal zdrav razum.

   7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 17:04 gost

    Takšnim kot ste tisti, ki si ne znate izračunati plače in na portalih lažete v interesu svoje stranke, jaz pol minimalne plače ne bi dal. Laž in neumnost je potrebno kaznovati.

    4 2 Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   04.03.2020 ob 17:16 strelec gost

   Po eni strani praviš, kak je sramota da mamo tak nizke plače po drugi strani pa bi nam še pol vzel. Ti sam ne veš kaj hočeš. Še sam sebe menda ne razumeš. Jebi ga koka dela svoje pa ti cvre možgane, to je zaščitni znak vas levičarjev-KO.Ka In. Prodaj stoko, da kupimo koko je geslo levice in vseh levičarje. Smoking ganža smoking ganža poje slovenska skupina Elvis Jackon, to pesem so na pisali za Violeto in Lukca. Pa tudi tebe debelega. Pazi, da se ti od koke ne bodo do konca skisali možgani, tri četrtine so se ti že.

   5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 17:29 gost

    Pitaj ti nekdanjega posanca in člana SDS kdo uporablja koko. Ravno ti, ki jih žališ, so ti zrihtali neto plačo vsaj 700 evrov. Če teh ne bi bilo, bi ti in še veliko drugih delali za 500 evrov. Zdaj, ko bo vaš pastir na čelu vlade, boš videl koliko ti bo on dvignil plačo. Potem pa pljuvaj.

    8 3 Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   04.03.2020 ob 17:21 gost

   ZAVAJAJOČ IN LAŽNIV NASLOV ČLANKA. MORALO BI PISATI: DELAVCI RAZOČARANI NAD DELODAJALCI, KI NE IZPLAČUJEJO PLAČ PO ZAKONU. Dober novinar bi dal primer plače po starem izračunu in po novem izračunu. Šalabajzeri pač tako na pamet in zavajajoče.

   11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   04.03.2020 ob 18:23 strelec gost

   Na bčnem zboru levice so ugotovili, da so bili poslanci levice močno okajeni in pod prepovedanimi substancami. Ja res je levica zrihtala večji minimalni bruto a kaj ko nega haska, plača je ista pri večini nažalost, se ne pozna niti 10 evrov pri plači, cene živil pa vztrajno že lep čas gor.

   3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 18:30 gost

    Sem napisal, da si tupi človek niti svoje plače ne zna izračunati, zato vas pa delodajalci jebejo na suho. Žal.

    3 3 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 18:32 čondraš gost

    Pri članih stranke Levica ne moreš biti ziher če so na mamilih ali niso, poglejte Trčka... zadet, trčen , vugnjen ? Violeta...alkohol, mamila, po naravi bedasta ? Kordiš, jamski človek, pijan, zadrogiran ? Socialist ki hodi naokoli v Adidas teniskah narejenih z žulji otrok z Azije...razvajeni Mesec, ki ima verjetno bogate starše..topli obilni brat s Ptuja...ejejej..čudna druščina .

    2 7 Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
   04.03.2020 ob 18:51 anti čondraš gost

   ČONDRAŠ, TI SI RES NEUGLEDAN DREK, SERONJA, PIZDEK itd. Pa Nafte, Mure, Indipa, Varstroja, Gidosa niso spravili na nikuj levaki, AMPAK POŠTENI DELODAJALCI, - DA POENOSTAVIM NEPOŠTENO PREKMURSKO VODSTVENO GOVNO, KI SMO JIM REKLI - DIREKTORJI???????????????Poglej primer Gidosa in Mura, sami domači prekmurski govnari na vodstvenem položaju in nihče drug. Izplačali so si pokojnine, dokler so lahko, nato pa spizdili v stečaj,

   7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    04.03.2020 ob 19:38 čondraš gost

    V vseh teh podjetjih so bili na vrhu podjetij nastavljeni komunajzerji in ti to zelo zelo dobro veš. Pokradli ste Slovenijo in spravili Prekmurje na kant .

    2 3 Prijavi neprimerno vsebino
  15. gost
   04.03.2020 ob 19:37 Lendavski nadvojvoda gost

   Čundraš,pu naše grinta,ka si pa tej tij,se z menuv pumejriti zmoreš,ka si?Tvoje pukulejnje je v dreki gor živejlu,prevuhavu ti je dedek kravu ,pa je mislu ka se tvoja babica goni,te pa "adjamo",gor na kravu...

   3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  16. gost
   04.03.2020 ob 19:42 Lendavski nadvojvoda gost

   Čundraš, torej gnida,ka si pa tij?

   2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  17. gost
   04.03.2020 ob 19:58 gost

   Deca neotesana , nemate manir ,niste vzgojeni v duhu kristjana ,ki premore vzpone in padce ,se pobere in živi dostojno življenje mladega človeka! Srem vas boj nevzgojenci !

   0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    05.03.2020 ob 9:57 gost

    Hilda Tovšak je živ primer poštenega kristjana. Tudi Matej Raščan je rad v cerkev zahajal. Kaj ni Rimokatoliška cerkev napravila državi in nam davkoplačevalcem 1,3 milijarde evrov dolga?? Še veliko prevarantov bi se našlo, ki so bili vzgojeni v duhu krščanstva, pa so pozabili na nauke Jezusa Kristusa, ko so zagledali denar. Ko so jih dobili, so pa v cerkev hodili po odpuščanje. Ni mi prijetno to pisati, a vedeti se mora resnica. Ni vse sveto in brezmadežno v cerkvi.

    3 1 Prijavi neprimerno vsebino
  18. gost
   04.03.2020 ob 20:01 ....... gost

   v GIdusi je bil na čelu krščanski človik, so odpravnijne zriktau, nas pa odpelu v stečaj. Krščani su desnica

   3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  19. gost
   18.03.2020 ob 9:56 gost

   MARŠ VSI LEVUHARJI u 3 KRASNE.Že ste eno državo YU zapravili in ste na najboljši poti da ZAPRAVITE ŠE SLOVENIJO. Na DOBU bi vam trebalo REZERVIRATI LEŽIŠČA. Če pa ne bo zadosti mesta pa od hrvatov vzeti GOLI OTOK V NAJEM. Tam se boste počutili KOT DOMA.

   0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.