https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

363 prijav in 1.089 kršitev odloka

14.4.2020  

Policisti so ta praznični konec tedna z namenom preprečevanja širjenja epidemije koronavirusa preverjali, ali državljani spoštujemo odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah.

Nadzor so izvedli v 11.308 krajih. Prejeli so 363 prijav, sami pa so policisti zaznali 1.089 kršitev odloka. Pri tem so izrekli 700 opozoril.

Policisti v skladu z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije, na podlagi vladnih odlokov ter Zakona o nalezljivih boleznih izvajajo nadzor nad upoštevanjem ukrepov za preprečevanje nalezljive bolezni covid-19 ter nudijo asistenco in pomoč zdravstvenemu inšpektoratu oz. zdravstvenim delavcem. Tako policisti nudijo policijsko asistenco zdravstvenemu osebju, preverjajo prijave o kršitvah vladnih odlokov, nadzirajo območja kjer se pogosto zbirajo ljudje ter izvajajo druge naloge, povezane s preprečevanjem širjenja bolezni v skladu z 51.členom Zakona o nalezljivih boleznih. Policisti pri tem uporabljajo razpoložljiva zaščitna sredstva in se držijo samozaščitnih ukrepov.

Kazen med 333 in 625 evri

Policisti v postopkih ugotavljajo elemente kršitve odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, in v primerih, da prepoznajo elemente kršitve, ugotovitve odstopijo pristojnemu prekrškovnemu organu, tj. Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

Če kršitelji ne upoštevajo odredbe policista, lahko policist uvede prekrškovni postopek v skladu z 22. členom zakona o varstvu javnega reda in miru, za katerega je zagrožena kazen med 333 in 625 evri.

"Namen nadzora ni kaznovanje ljudi, temveč upoštevanje priporočil strokovnjakov, zakonov in odlokov, ki odrejajo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni," so zapisali pri polciji. 

"Policija ne vodi evidence, ki bi izkazovala, koliko in katere kršitve drugega pristojnega organa so policisti obravnavali. Opozorila, odredbe policistov pa ljudje praviloma upoštevajo. Vendar pa bodo policisti v primeru zaznave izrazite malomarnosti oz. naklepne ignorance ukrepov dosledno izvedli navedene prekrškovne postopke oz. obravnavo kaznivega dejanja 177. člena Kazenskega zakonika RS (kaznivo dejanje širjenja nalezljive bolezni)."

* Fotografije so simbolične

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.04.2020 ob 19:31 gost gost

      Ta odlok o prepovedi gibanja, obiskovanje trgovin ob določenih ura , da ne govorimo o kazanju dokumenta o starosti in še kaj, je najprej protiustaven, , kar se bo tudi dokazalo na sodišču in glob ne bodo mogli iztržiti, potem pa je še v nasprotju z vsemo normami in človekovimi pravicami. Za takšne ukrepe mora biti razglašeno izredno stanje- vojna, kar pa ni. In to naj bi bila demokratična vlada, ta vlada je SS vlada, ki nima z demokracijo niti D.

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.04.2020 ob 19:38 toznik gost

      a mujkoji vseeno kasirajo. pol naj ne izjvajajo to, da ni namen kaznovanje. preveč so se spet napušili?

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.04.2020 ob 19:56 kako gost

      177.člen KZ, kako bom raznašal okužbo, če nisem okužen in drugič, tisti ki je okužen je v karanteni. Torej zakonsko nevzdržno. Torej sodišče mora dokazati, da sem okužen, če zdravstveni izvid tega ne dokaže, kaj narediti s tistim, ki me nedokazano okrivi, očrni pred javnostjo. A ga bo država zaščitila, seveda ga bo, saj je njihov, četudi krši zakon.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.04.2020 ob 6:48 Gibanje gost

      Nisem se držal odloka in se ne bom, ker je vse skupaj pretirano.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.04.2020 ob 6:51 77 gost

      In to so vsi bogataši,itak se njim jebe za omejitve,to so ljudje z hudičevim obrazom,malikovalci,idioti takih je v Sloveniji 70%

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.04.2020 ob 10:38 gost gost

      Ne, nekaj procentov nas je še v Slo., k iznamo razmišljati s svojo glavo in nismo zavedene ovce. Tu v Prekmurju je itak največ zavedenih ovc, ki poslušajo propadle Kacine, v ozadju vsega je pa itak princ teme. Večina ukrepov je bila nepotrebna, in ne samo šprotiustavna. Zato kazni ne bodo mogli iztržiti. Vi pa, ki bi radi plačali, pa kar dajte, saj so ti vladniki sami siromaki, ki jim je treba pomagati.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.04.2020 ob 11:02 gost

      In kakšna razlika je če se doma usedem v avto in se peljem v trgovino v svoji vasi (in občini) in grem v trgovino z masko in razkuženimi rokami ali isto naredim, samo da se peljem v trgovino v sosednji kraj, ki je druga občina.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.04.2020 ob 14:13 gost

      Zakaj ne ve razmišljati sam, saj razlike ni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.04.2020 ob 14:47 Ja gost

      Če bi bil vsaj malo pameten bi vedel, da zakaj ne😚

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.