https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vojska za delovanje v miru boljša, za delovanje v vojni brez napredka

29.04.2020 ob 19:00  

Ocena pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za delovanje v miru je za leto 2019 boljša, v pripravljenosti za delovanje v vojni pa ni napredka, je ocenil predsednik republike Borut Pahor.


Po prejemu poročila Generalštaba SV poročilom o pripravljenosti vojske v letu 2019 je predsednik republike Slovenije Borut Pahor ocenil delovanje Slovenske vojske, med glavnimi razlogi za takšno oceno pa je naveden primanjkljaj kadrovskih in finančnih virov ter zastarelost opreme.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš je pojasnil, da je zahtevana pripravljenost Slovenske vojske dobra, medtem ko ocena potrebne pripravljenosti za vojskovanje ostaja neustrezna.

Tako Pahor kot Glavaš sta poudarila, da je vojska opravila vse z zakonom zadane naloge, tudi delovanje vojske v mednarodnih operacijah in misijah je odlično. Vojska je po Pahorjevem mnenju tudi dejavnik mednarodnega miru in ugleda Slovenije v svetu.

Sodelovanje vojske pri zaščiti in reševanju ter pri podpori drugim državnim organom je vzorno in tudi zato po Pahorjevih ocenah uživa v slovenski javnosti visok ugled, generalštab pa ob tem ocenjuje, da vojska ni uspela narediti napredka na področju pripravljenosti za delovanje v vojni.

Še vedno so glavni razlogi premajhna zapolnjenost enot s kadri in vojaško tehniko, zastarelost določene vojaške opreme ter stanje zalog. 

"Kot predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil ne glede na oceno popolnoma zaupam, da bo profesionalno in vestno SV izpolnila pričakovanja javnosti glede varnosti," je še povedal Pahor in napovedal, da bo načelnika generalštaba SV decembra povišal v generalski čin.

*Foto: arhiv Pomurec

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.