https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Projekt Store4HUC razvija rešitve za obnovljive vire energije v zgodovinskih mestnih središčih

11.03.2020 ob 14:28  

Evropski projekt Store4HUC razvija rešitve za obnovljive vire energije in hranjenje energije v zgodovinskih mestnih središčih. Zaradi strogih predpisov za zaščito zgodovinskih stavb je težko oskrbovati in hraniti obnovljivo energijo v/na stavbah, ki so zaščitene kot kulturna dediščina.


Store4HUC se s tem izzivom spopada tako, da ponuja rešitve za prilagajanje oskrbe z energijo in shranjevanje z nizkimi emisijami in ponuja situaciji prilagojena orodja za oceno učinka pri shranjevanju energije in doseganju energetske neodvisnosti. Projekt bo orodja preizkušal na pilotih v štirih zgodovinskih stavbah v mestnih središčih na Hrvaškem, Italiji, Sloveniji in Avstriji.

Preberi več: Store4HUC spletna stran (v angleškem jeziku)

Obnovljivi viri v zgodovinskih stavbah

Naši projektni pilotni inovativni sistemi za obnovljive vire in shranjevanje energije se nahajajo na štirih lokacijah:

Hrvaška: Dvorec Bračak, v bližini mesta Zabok, je zgodovinska zgradba in zaščitena kot kulturna dediščina. Pilot bo zajemal namestitev fotovoltaičnega sistema in akumulatorjev za shranjevanje energije ter nadgradnjo obstoječega sistema upravljanja stavb.

Italija: Za namen delovanja dvigala, ki povezuje parkirišče z glavnim trgom mestnega jedra v mestu Cuneo, bo nov sistem shranjevanja energije, ki je povezan s fotovoltaičnim sistemom, nadomestil klasično baterijo, ki je shranjeno kemično energijo pretvarjala v električno energijo.

Slovenija: Lendavska knjižnica, neobaročna vila iz leta 1906, bo priključena na omrežje daljinskega ogrevanja na geotermalno energijo preko sistema za shranjevanje energije iz parafinskih celic.

Avstrija: V Weizu bodo cerkev in župnijo nadgradili z rezervoarjem za toplo vodo, da bi izboljšali sistem upravljanja z energijo, ki ga ponuja daljinsko ogrevanje na biomaso.

Preberi več: Pilotne izvedbe v projektu Store4HUC (v angleškem jeziku)

Pogled od blizu: Stavba v obliki termovke kot primer trajnostnega shranjevanja energije

V sklopu novega navdušujočega projekta v nemškem mestu Heidelberg, so pridobili nov stolp za trajnostno shranjevanje energije, za katerega so prejeli nagrado za zunanji videz stavbe. Ta stolp za shranjevanje energije, bo dokončan leta 2020 in je več kot le običajen stolp: je tudi center znanja, turistična atrakcija in obenem Nemci upajo, da bo stavba postala mestna ikona.

Stolpni kompleks bo ena najvišjih zgradb v Heidelbergu in močan simbol prehoda mesta v smeri uporabe obnovljivih virov energije. Nekdanji skladiščni center valjaste oblike, je spremenjen v dinamično skulpturo, čigar namen je biti vozlišče znanja o trajnostni energiji, ki nudi tudi restavracijo in teraso na strehi s panoramskim razgledom na mesto. Energija in bodoči sistem za shranjevanje naredi ta energijski sistem vznemirljiv: ko je potreba po večji količini električne energije, se energija generira in hkrati shranjuje, predvsem da se ponovno sprosti, ko se prostor ohladi – tako sistem deluje po principu termovke.

To trajnostno shranjevanje energije v času hladnih vremenskih konic, nadomešča nafto in plin s toploto iz obnovljivih virov energije, kot je npr. topla voda in združuje proizvodnjo toplote in energije.

Preberi več: Celoten članek (v angleškem jeziku)

Projektne novice   

        

Prvo srečanje deležnikov na Hrvaškem v okviru pilotne aktivnosti

Staro in moderno v simbiozi? Zakaj ne! Gre za prakso, ki jo že leta gojijo v zahodnoevropskih državah, zdaj Hrvaška dohiteva številna prestižna kulturna mesta. Na Hrvaškem so kulturni spomeniki določeni z ustavo, lokalne oblasti pa tesno sodelujejo z regionalnimi in nacionalnimi organi ter nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju ohranjanja zgodovinskih stavb.

Z namenom podaljšanja življenjske dobe teh zgradb in povečanja trajnosti kulturnih objektov, so naši hrvaški partnerji, Regionalna agencija za energijo severozahodne Hrvaške in Univerza v Zagrebu, Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo, 16. septembra 2019 organizirali lokalni začetni dogodek za vključitev deležnikov v energetskem centru Bračak, skupaj s predstavniki Ministrstva za gradbeništvo in prostor, HEP (hrvaško nacionalno energetsko podjetje), Razvojne agencije Zagorje, oddelka za varstvo v Mestu Krapina, Hrvaškega združenja zgodovinskih krajev in Krapinsko-zagorske županije.

Preberi več (v angleškem jeziku)

Pilotna aktivnost v Občini Lendava

Občina Lendava v projektu Store4HUC sodeluje s pilotnim projektom za integracijo sistema za shranjevanja energije v enem izmed objektov kulturne dediščine. Gre za lendavski knjižnico. Pilotna rešitev oz. investicija za integracijo sistema za shranjevanja energije bo predstavljala izvrsten primer dobre prakse in novost na področju shranjevanja energije. Gre za daljinsko ogrevanje na geotermalno energijo v povezavi z latentnim hranilnikom toplote na osnovi parafina.

Na voljo je tudi Sporočilo za javnost projekta Store4HUC

Projekt Store4HUC je izdal prvo Sporočilo za javnost. Kratka predstavitev projektnih dejavnosti zajema povzetek ciljev projekta, pregled izvajanja in dodatni opis pilotnih lokacij, ki nudi novinarjem kratke in osnovne informacije o projektu.

Preberi več (v angleškem jeziku)

 

STORE4HUC – HRANILNIKI ENERGIJE V ZGODOVINSKIH URBANIH SREDIŠČIH

E-novice št. 1

 

Kontakt:

Razvojna agencija Sinergija

TEL.: +386 2 538 13 56

E-MAIL: katja@ra-sinergija.si

 

Za prejem novic se prijavite tukaj. V prazen okvirček vpišite svoj e-naslov in potrdite s klikom na SUBSCRIBE. Novice izhajajo dvakrat na leto.

Za odjavo novic uporabite to povezavo.

Prosimo vas, da si preberete informacije v zvezi z varstvom podatkov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.