https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Krstili balon in razkrili datum odprtega državnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni

19.06.2020 ob 11:00  

Včeraj so na letališču v Murski Soboti predstavili razloge za prestavitev svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni na leto 2022 in načrte balonarskega športa v Sloveniji za letos in naslednje leto. Krstili so tudi nov Roto balon, ki so ga v družbi slovenskih toplozračnih balonov pospremili na prvi polet.

Svetovno prvenstvo prestavljeno na leto 2022

»Sprejeli smo zelo težko, ampak edino razumno odločitev, da se svetovno prvenstvo prestavi iz letošnjega septembra na leto 2022,« je povedal Matjaž Pavlinjek, predsednik Balonarskega kluba Roto in direktor organizacijskega odbora svetovnega prvenstva.

Za letošnje svetovno prvenstvo je bilo predvidenih 105 balonarskih ekip, od katerih se je prijavilo že 86 tekmovalcev oz. ekip iz 37 držav. "Odzivi so bili pozitivni in prepričani smo, da bi do odrtega roka zlahka zapolnili vsa mesta,« je dejal Pavlinjek.

Goran Grgič, pomočnik direktorja svetovnega prvenstva, je povedal, da so lansko leto zelo uspešno izvedli pred svetovno testno prvenstvo »neke vrste generalko«, ki je pokazala, da so s samo organizacijo na pravi poti, hkrati pa je odprla določene izzive, kako vse še izboljšati. »Prepričan sem, da bo svetovno prvenstvo leta 2022 izvedeno na najvišjem možnem nivoju,« pove Grgič.

Odprto državno prvenstvo s posebnimi atrakcijami

V Balonarskem klubu Roto želijo graditi prihodnost balonarstva. "Zaradi tega, da bi nadoknadili izpad svetovnega prvenstva smo se odločili, da organiziramo odprto državno prvenstvo, kjer bo omejitev do 40 balonarskih ekip," je dejal Matjaž Pavlinjek.

Odprto državno prvenstvo v letanju s toplozračnimi baloni bo potekalo na letališču v Murski Soboti, od 27. do 30. avgusta 2020. V sklopu odprtega državnega prvenstva so pripravili tudi dodatne atrakcije. Polet plinskih balonov, ki vzletajo večer in preletajo razdalje tudi nekaj tisoč kilometrov. Priredili bodo tudi night glow, to je revija toplozračnih balonov v temi, kjer so baloni vidni kot "velike luči."

Štefan Pavlinjek, predsednik skupine Roto in predsednik balonarske komisije pri Letalski zvezi Slovenije, je bil prvi pobudnik za organizacijo svetovnega prvenstva v Murski Soboti. »Upali smo, da se bo svetovno prvenstvo izpeljalo letos, a je vmes posega višja sila. Prvenstvo je tako prestavljeno na leto 2022. Upamo, da epidemija ne bo dobila druge razsežnosti in bodo okoliščine dopuščale za  izvedo državnega prvenstva avgusta letos."

Svetovno prvenstvo in tudi letošnjo izvedbo odprtega državnega prvenstva je podprla tudi Mestna občina Murska Sobota. Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je med drugim izpostavil, da gre pri tem za promocijo regije in promocijo Slovenije.

Krst novega Roto balona

Pred poletom nad Mursko Soboto so krstili tudi nov Roto balon v obliki čistilne naprave. Premiernemu poletu "čistilne naprave" so se pridružili tudi ostali baloni.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.