https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S projektom RURES spodbudili trajnostno rabo obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti na podeželju

29.06.2020 ob 19:23  

S 6. partnerskim sestankom so zaključili aktivnosti projekta RURES.

 

Zadnji partnerski sestanek, ki je potekal 29. junija 2020, se zaključuje triletno obdobje projekta, v katerem so partnerji v šestih državah spodbujali trajnostno rabo obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti na podeželju.

Na partnerskem srečanju, ki je tokrat potekalo v on-line obliki, so se partnerji spomnili na prehojeno pot in aktivnosti, ki so jih izvedli od junija 2017 v delovnih sklopih Komunikacija, Priprava izvedbenega procesa načrtov za energetsko učinkovitost, Izvedba načrtov za energetsko učinkovitost, Ekonomska dodana vrednost obnovljivih virov energije – Kalkulator vrednosti in Investicije.

5 investicij

Vidnejši rezultati projekta so bile investicije v petih sodelujočih regijah:

V bližini osnovne šole in Zelene dvorane v Puconcih (Slovenija) je bilo postavljeno Solarno »E-drevo«, zgrajeno iz treh komponent: solarnega drevesa s štirimi fotovoltaičnimi paneli, solarne klopi z USB priključki za polnjenje elektronski naprav ter klopi s senco s šestimi fotovoltaičnimi paneli, LED osvetlitvijo ter površinami za sedenje in počitek.

V Čakovcu na Hrvaškem je bilo v okviru pilotne naložbe z naslovom „Energetsko učinkovita upravna stavba v Čakovcu“ uporabljenih več rešitev za energetsko učinkovitost in sisteme obnovljivih virov energije: vgrajeni so bili solarni kolektorski sistem za vročo vodo in ogrevanje, notranji sistem razsvetljave, ki temelji na LED-tehnologiji in pametni merilni sistem za merjenje vseh virov energije. Neučinkoviti kuhinjski aparati  so bili zamenjani z aparati, ki sodijo v energijski razred A+++.

V občini Pałecznica na Poljskem je bil vzpostavljen inteligentni merilnik vode. Investicija je vsebovala zamenjavo conskih števcev vode, nakup programske opreme za daljinsko odčitavanje in analizo podatkov, ter nakup in namestitev ustreznih naprav za shranjevanje in analizo podatkov.

Na dvorišču nekdanje šolske stavbe v Lentiszombathelyju na Madžarskem je bilo postavljeno „energetsko obnovljivo igrišče“, kjer so bili v izobraževalne namene nameščeni sončni kolektor, sistem sončnih celic, vertikalni generator vetra in mini elektrarna na rabljeno rastlinsko olje.

V mestu Leisnig v Nemčiji je bil kot rezultat pilotne investicije vzpostavljen sistem prezračevanja z rekuperacijo toplote v javnem športnem centru. Prvotni plinski ogrevalni sistem so v okviru pilotne investicije nadomestili s prezračevalnim sistemom (toplotni izmenjevalnik, ki med prezračevalnim postopkom zmanjša izgubo energije med toplim notranjim zrakom in hladnim zunanjim zrakom).

Spletno orodje Kalkulator vrednosti:

Eden ključnih rezultatov, ki je bil pripravljen v sodelovanju vseh partnerjev je spletno orodje Kalkulator vrednosti. Spletno orodje kalkulator vrednost služi kot pripomoček za razlago prednosti in dokazovanje ustrezne uporabe določenih obnovljivih virov energije. Je primerno orodje za vse, ki bi želeli dobiti informacije o različnih obnovljivih virih energije. Kalkulator vrednosti je na voljo v sedmih različnih jezikih (slovenskem, angleškem, poljskem, češkem, nemškem, hrvaškem in madžarskem) in je dostopen na spletu: https://decisiontree.eu/ . Vzporedno s kalkulatorjem vrednosti je bil pripravljen tudi priročnik, ki je na voljo na isti spletni strani. V priročniku je na preprost način pojasnjeno, kako uporabljati kalkulator, ob tem pa so v njem zbrani tudi primeri dobrih praks s področja uporabe obnovljivih virov energije v državah partnericah. Kalkulator je razvil projektni partner Tehnična univerza v Ostravi (Češka) v sodelovanju s celotnim projektnim partnerstvom.

Delavnice in usposabljanja za uporabo Kalkulatorja vrednosti

V zadnjih tednih projekta sta slovenska partnerja v projektu RA Sinergija in LEA Pomurje izvedla delavnice in usposabljanja namenjena testiranju in promoviranju novega spletnega orodja Kalkulator vrednosti. Izvedeni sta bili dve delavnici za zunanje strokovnjake za testiranje spletnega kalkulatorja vrednosti. Na delavnicah so ciljnim skupinam predstavili orodje in skupaj z njimi testirati funkcije, možnosti in rešitve, ki jih ponuja.

Delavnicam sta sledila dva webinarja oziroma usposabljanji za uporabo spletnega orodja kalkulator vrednosti. Usposabljanji sta bili namenjeni strokovnjakom in akterjem, ki lahko spletno orodje približajo končnim uporabnikom, torej poskrbijo, da možnost uporabe kalkulatorja vrednosti spozna čim širši krog ljudi, hkrati pa na tak način zagotovijo trajnost projektnega rezultata. Webinarja sta potekala 27.5.2020 in 3.6.2020, skupno se ju je udeležilo 39 udeležencev, med njimi predstavniki lokalnih in regionalnih oblasti, sektorskih agencij, ponudniki storitev, malih do srednje velikih podjetij in splošne javnosti.

  

O projektu

Projekt »RURES – Spodbujanje trajnostne rabe obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti na podeželju« je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Glavni cilj projekta je povečati izkoriščanje potenciala obnovljivih virov energije in povečati energetsko učinkovitost v podeželskih regijah. Projektni konzorcij sestavlja 12 partnerjev iz 6 držav, in sicer Slovenije, Nemčije, Poljske, Češke, Madžarske in Hrvaške. Vodilni partner je Aufbauwerk Region Leipzig, Nemčija, v projektu pa sta tudi dva projektna partnerja, in sicer Razvojna agencija Sinergija ter Lokalna energetska agencija za Pomurje. Med vidnejšimi aktivnostmi projekta so bila srečanja lokalnih akcijskih skupin, pripravljen je bil priročnik najboljših praks, pripravljene so bile študije izvedljivosti vezane na pilotne investicije, v petih državah partnericah pa so bile izvedene pilotne investicije. V okviru pilotnih investicij so v Puconcih postavili solarno „E-drevo“. Na mednarodni ravni so bili med drugim izvedeni ogledi pilotnih investicij, narejeno pa je bilo novo spletno orodje kalkulator vrednost. Trajanje projekta: 1.7.2017 do 30.6.2020, skupna vrednost projekta pa znaša 2.169.295,25 EUR.

 

Projekt RURES je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, skozi program Interreg Central Europe 2014-2020 v višini 1.820.844,42.

Kontakt:

Telefon: (02) 538 13 52

E-naslov: sinergija@ra-sinergija.si 

Spletna stran: http://www.ra-sinergija.si/

Več o projektu RURES, novicah in dogodkih lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/RURES.html

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.